Annons
Branschaktuellt Företagande

Covidsmitta på jobbet ökar kraftigt – nu uppmanar regeringen till hemarbete

Smittspridningen av covid-19 på landets arbetsplatser har ökat rejält under den senaste månaden. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark uppmanar alla arbetsgivare att se till att personal kan jobba hemifrån.
– Det är viktigt att arbetsgivarna tar ansvar, säger hon.
Text: Anna Gullberg
Annons

Eva Nordmark, arbetsmarknadsminister, Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör för Arbetsmiljöverket och Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten höll en presskonferens den 15e mars med besked kring situationen på svenska arbetsplatser.

– Alla som kan ska jobba hemifrån, I den allvarliga situation Sverige befinner sig i är det viktigt att samtliga arbetsplatser säkerställer att de vidtar lämpliga åtgärder för att undvika smittspridning, sade Eva Nordmark.

– Jag har fått signaler om att det finns arbetsgivare som inte möjliggjort hemarbete trots att personal sagt att det går att arbeta hemma. Det är viktigt att vi ser till att alla som kan gör det.

Regeringen har fattat beslut att alla som jobbar inom staten och har arbetsuppgifter som möjliggör det ska arbeta hemifrån fram till och med 31 maj.

Det finns många arbetsgrupper som inte kan arbeta hemifrån, inom vård, omsorg, skola och handel, men i de fall det är möjligt så bör så ske.

– Jag är oroad över smittspridningen på våra arbetsplatser, vi ser att smittalen går upp, säger Nordmark.

Under februari anmäldes 5 490 tillbud till Arbetsmiljöverket som gällde personal som exponerats på jobbet.

– Tittar man på perioden 1 januari-7 mars så har vi 9 721 tillbud kopplade till corona som anmälts till Arbetsmiljöverket, säger arbetsmarknadsministern.

Det är en mycket stor ökning som skett.

För att kontrollera att arbetsplatser gör vad de kan för att hindra smittspridning så kommer Arbetsmiljöverket att göra 2 000 inspektioner under de kommande månaderna.

– Alla som måste vara på jobbet ska kunna kännas sig trygga och säkra, säger Eva Nordmark.

Det är viktigt att fundera över hur arbetsplats blir säker.

– I vår inspektionsverksamhet ser vi att situationen vi befinner oss i är en väldigt stor utmaning på många arbetsplatser, säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör för Arbetsmiljöverket.

– Det finns branscher som är särskilt riskutsatta, där har man inte möjlighet att jobba hemifrån. I mars månad gör vi särskilda insatser på privata och offentliga skolor och större byggnadsarbetsplatser.

Srf konsulterna har sett till att de flesta medarbetare arbetar hemifrån, i den utsträckning det går:

– På Srf konsulternas kontor i Stockholm och Falun följer vi Folkhälsomyndighetens rekommendationer, vilket innebär att all personal arbetar hemifrån så långt det är möjligt, säger Petra Lagnehag Zars, marknadschef.

Samtidigt ställer pandemin också krav på nya typer av service till våra medlemmar och kunder, till exempel att säkerställa den viktiga kursverksamheten digitalt:

– Ett par personer på Stockholmskontoret behöver vara på plats ibland för bland annat livesändning av kurser. Det är viktigt att vi ordnar så att våra medlemmar både kan följa restriktionerna och vidareutbilda sig under pandemin, säger Petra Lagnehag Zars.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons