DIGITALA TRENDER: Kommunikation med små medel
Kommunikation i arbetslivet är viktigt, det vet vi. Vare sig det är när vi ska kommunicera ett resultat till våra kunder eller när vi ska kommunicera med våra kollegor, så är kommunikationen viktig. Hur vi framför budskap, hur vi tar emot och hur vi sedan använder informationen är alla knepiga frågor som många får jobba med i många år innan de träffar rätt. Att sätta strategier för sin kommunikation skulle jag säga är ett första steg mot att få ett grepp över de olika kommunikationssatsningarna som görs. Men en till sak vet vi när det kommer till kommunikation- och informationsarbete, det är att den kan vara otroligt resurskrävande. Framförallt den kommunikation som handlar om att marknadsföra verksamheten och locka nya kunder, behålla gamla och uppdatera befintliga.
Liten insats, stort avtryck
Jag har skrivit om det tidigare och då berört att det lokala söket kan vara en bra satsning för den som inte har en stor marknadsföringsbudget men fortfarande vill synas för potentiella kunder. Det finns dock andra kanaler och tillvägagångsätt som kan skapa stor nytta för den som vill. Sociala medier är ett utmärkt sätt att nå ut till sina befintliga kunder och nätverk. Den virala kraften har visat sig vara väldigt stor, så pass att det bland annat kan skapa opinion men också för att värna om kundrelationer. Nu behöver inte alla Facebook-sidor tas upp som en stor opinionsbildare, däremot skapar det ofta mervärde om ni som företag kommunicerar denna väg. Det kan vara något så enkelt som att ni informerar om andra öppettider i jul.
Så lyckas du med sociala medier
Alldeles nyligen var jag på ett frukostseminarium där Gudrun Schyman var inbjuden för att tala om kommunikation utanför ramarna. Det kom att handla mycket lite om hennes politiska karriär och istället berörde hon hur ett så litet parti som Feministiskt Initiativ (FI) kunde få så stort viralt genomslag, ett genomslag som faktiskt ändrade den politiska agendan i valet. Alla var helt plötsligt feminister, med eller utan socialism eller med extra allt helt enkelt.
Det intressanta som hon talade om var att låta alla få vara inkluderade i arbetet, vilket innebar att hon personligen inte skötte FI:s Facebook eller Instagram-konto, inte heller hade de några pengar till att betala för att någon skulle göra det. All kommunikation i sociala medier skötte medlemmarna eller ”aktivisterna” som Gudrun uttryckte sig. Budskapet som FI stod för var centralt och samordnat, det skulle man inte frångå, däremot skulle språkröret bestå av medlemmarna. Idén är väldigt bra, den bygger dock på att man arbetar i en transparent och platt organisation. Har ni tillräckligt med tillit till era anställda att låta dem sköta företagets konton eller måste ni ha någon som är ansvarig för det? Är du ensam på din byrå blir valet enkelt, men svårigheterna i att vara helt transparent kvarstår.
Gudrun Schymans fem viktigaste tips för att lyckas med kommunikationen i sociala medier var att:
- Koncentrera
- Repetera
- Dominera
- Entusiasmera
Jag skulle vilja lägga till en punkt på hennes lista, något som många glömmer, det är att testa! Olika kanaler, budskap, tidpunkter, vad funkar för er? Vilken information vill era kunder ha, vad skapar mest engagemang och kräver lite resurser? Testa er fram!
Text: Sandra Berglund Vega,
Onlinemarknadsförare Srf konsulterna