Ekim ska växa med omställningen i norr
– Att basindustrierna går bra och fokuserar på hållbarhet vet alla. I vår bransch, i våra trakter ger det oss en ren straffspark när det gäller att erbjuda hållbarhetsredovisning till deras underleverantörer – våra kunder, konstaterar Mikael Vannar.
Kommunen har en växande befolkning på drygt 17 000 personer. Störst arbetsgivare är Gällivare kommun med 2 000 anställda, näst störst är LKAB med dryga 1 000 och trea är Boliden Mineral med knappa 1 000 på lönelistan. Det är oundvikligt att en växande redovisningsbyrå på orten har ett flertal kunder som direkt eller indirekt påverkas av det jättarna gör under och ovan jord. När de deklarerar att verksamheten ska bedrivas allt grönare, till och med fossilfritt, ja då påverkar det hela ledet. Förr eller senare.
– De små som jobbar mot gruvindustrin jobbar inte direkt mot LKAB eller Boliden utan för en av deras större underentreprenörer. Det bidrar till att deras miljöambitioner inte slår igenom i hela leverantörskedjan direkt. Men det kommer allt mer, genom lagar och marknadskrav, säger Mikael Vannar och fortsätter:
– De små företagen är väldigt duktiga på att göra det de ska, men ofta saknar de saker som arbetsmiljöplan och annan dokumentation. Och hållbarhetsredovisning, det gör de inte förrän det är ett skall-krav, eller när någon som jobbar nära dem – som vi – visar vad de vinner på att göra det.
Trogna kunder
Ekonomikonsult i Malmfälten (EKIM) startade 2016. Mikael Vannar och den andra delägaren, Gunilla Pettersson, hade båda mött företagare i sina tidigare yrkesroller. I princip alla kunder som överlevt konjunkturens växlingar är kvar. Genom mun-till-mun-metoden hittar allt fler till byrån, titeln som Årets Auktoriserade Redovisningskonsult lyfte varumärket ytterligare.
– Kunderna litar verkligen på oss och vår rådgivning, vi har ett mycket stort förtroende att förvalta. När vi paketerar något rätt, och pedagogiskt förklarar varför det är bra för dem – då följer de våra råd. Det är vad vi måste göra när det gäller hållbarhetsredovisning. Målet är att inom ett år ha fakturerat en handfull kunder för den tjänsten.
En ny affär
Frågan är ”bara” hur affären med hållbarhetsredovisning ska se ut? Att kunderna stärks av att göra det nu är givet, menar Mikael Vannar. Huvudargumenten är välbekanta: fler affärer, lägre kostnader, mindre miljöpåverkan och bättre renommé.
– Nu måste vi förankra satsningen internt, sedan allokera resurser, skapa bra rutiner och processer och sedan paketera det ut mot kund. Eftersom informationen till största delen redan finns i affärssystemen kan vi fokusera på att tolka den så att den blir begriplig, användbar och lönsam för kunden. Vi behöver inte jaga information för att börja, säger Mikael Vannar.
Vad är rätt pris?
Till detta kan läggas frågan vad marknadspriset i Gällivare är för hållbarhetsredovisning för små- och medelstora företag? Ska den erbjudas i olika omfattningar, med olika prisnivåer? Ska alla på byrån kunna göra det eller ska man ha en intern expert?
– Jag är helt säker på att hållbarhetsredovisning blir ett lönsamt affärsområde för byrån. När vi gjort en på vår egen byrå och testat på en kund kan vi sätta våra mål och köra igång. Ärligt talat skäms jag nästan lite över att vi inte redan gjort det. Vi lever och verkar i centrum av det som kallas ´Den gröna omställningen´ – det vore ju märkligt om det inte ger positiva avtryck även i vår affär, avslutar Mikael Vannar.
Ekonomikonsult i Malmfälten AB
Grundat: 2016.
Ägare: Mikael Vannar, Gunilla Pettersson.
Anställda: 5.
Kunder: 220.
Tjänster: Redovisning, lön, rådgivning, hållbarhetsredovisning (2025).
Specialitet: Fastighetsaffärer, finansieringsrådgivning.
Läs också: Vannar vann Årets Redovisningskonsult – tidningenkonsulten.se