Annons
Fokus Arbetsplats

EkonomiPorten: Jag tror inte på helautomatiserade lösningar

EkonomiPorten i Stockholm har medvind. Ett delat ledarskap gör det möjligt att fokusera på både kvalitativa tjänster som personalens välmående. Några ytterligare strategiskt viktiga beslut har gjort dem till en ovanligt lönsam aktör i redovisnings- och lönebranschen.
Text: Tina Sjöström
Annons

EkonomiPorten AB grundades för 23 år sedan och var då beläget i Huddinge. Mattias Hillerö började på företaget 2006 och tre år senare tog han över rollen som vd. Nu, efter ytterligare tio år, äger han bolaget tillsammans med Karl ”Kalle” Hedlund och verksamheten går lysande. Förra årets bokslut noterade knappt 23 miljoner i omsättning på 17 medarbetare.

– Vi har tagit några strategiskt viktiga beslut, berättar Mattias. För sex år sedan flyttade vi hit till Liljeholmen, en central plats dit det är lätt att ta sig. Vi har satsat hårt på auktorisation och har byggt upp en löneavdelning. Jag som vd och personalansvarig har inga egna kunduppdrag. Vi har nischat oss mot medelstora företag och har hittat en bra prismodell. Detta sammantaget har gjort att vi ökat vår lönsamhet varje år, har en harmonisk personalgrupp och nöjda kunder.


Mattias Hillerö

Ledarskapet

Mattias och Kalle har gjort en tydlig uppdelning när det gäller ledarskapet på byrån. Kalle har ansvar för bolagets bokslut och årsredovisning samt det interna kvalitetsarbetet. Han är också operativ stor del av sin tid. Mattias har personalansvar och håller i utvecklings- och lönesamtal samt ansvarar för allt säljarbete.

– Jag är tillgänglig för vår personal 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan. Jag är på kontoret 95 procent av tiden och min dörr står alltid öppen, säger Mattias. Mitt uppdrag primärt är att se till att våra medarbetare har jobb och mår bra. Jag löser problem och mina medarbetare kan fokusera på kunden, något som gjort att vi har väldigt korta ledtider. Kalle är otroligt skarp på redovisning och skatt, mycket bättre än mig. När en medarbetare har frågor om redovisning går de till Kalle, mår de dåligt går de till mig.

Både Mattias och Kalle har en bakgrund inom idrotten och bygger sitt ledarskap på en stark lagkänsla.

– Varannan måndag träffas hela personalen och vi går igenom statusen på våra uppdrag. Varannan månad träffar jag var och en under en timme då jag går igenom utfall på uppdragen och hur personen mår. Vi har en platt organisation, personalen berättar för mig om vi har processer eller programvaror som inte funkar optimalt. Jag försöker alltid hitta förbättringar så att jobbet hos oss ska flyta så problemfritt som möjligt.

Kvalitet högsta prioritet

Hos EkonomiPorten är samtliga anställda seniora konsulter. Av redovisningskonsulterna är 10 av 16 auktoriserade precis som samtliga tre lönekonsulter.

– De sex medarbetare som inte är auktoriserade har jobbat med redovisning i 5–10 år så våra kunder får alltid en rutinerad konsult, säger Mattias. En så hög kravbild som vi har gör det tyvärr svårt att anställa nya personer. Vi vill ha duktiga och drivna medarbetare. Den klassiska bilden av en redovisningskonsult som sitter bakom en stängd dörr och bokför är inget för oss. Vi har en bra mix av människor här och faktiskt många småbarnsmammor. De är de allra bästa – de är måna om sin tid, duktiga på att planera och noggranna. Så klart blir det en del vab-dagar men det löser vi med fjärrskrivbord så att det finns möjlighet att jobba hemifrån om man vill och kan.

Ytterligare ett led i kvalitetsarbetet är satsningen på en löneenhet. Ingen av redovisningskonsulterna hos EkonomiPorten hanterar lön.

– Redovisningsfolket har ju sin deadline runt den 12:e och lönekonsulterna den 25:e. Våra redovisningskonsulter blev otroligt tacksamma när de inte behövde göra något lönerelaterat, med två så tunga deadlines blev det knapp möjligt att vara ledig någon längre period.

Hos EkonomiPorten har man också valt en lite annorlunda lönemodell, individuell med en rörlig del.

– Jag tror på devisen att om du gör ett bra jobb så ska du tjäna mer. Därför har vi både individuella mål och mål att nå för hela teamet. Samtlig personal får bonus vid årets slut. Är du beredd att jobba och fakturera så har du alla möjligheter att göra en bra karriär hos oss.

Helt digitala – en myt

Den senaste tidens mantra för redovisnings- och lönebranschen har varit automation och digitalisering. Genom att bli helt digital ska man frigöra tid till lönsam rådgivning och effektivisera. Den utvecklingen tror inte Mattias Hillerö på.

– Att branschen skulle gå mot helautomatiserade lösningar är den största myten. Vi har också digitala lösningar som täcker 100 procent av allt jobb – för dem som vill. Men samtidigt har vi kunder som ”Bosses bygg” som vill lämna sina verifikationer i en påse. Vi kommer aldrig att komma ifrån att det finns kundföretag som inte vill bli digitala, inte än på lång tid i alla fall. Jag träffar kunder dagligen som inte ens skickar mejl. Vår styrka är att vi tar emot alla typer av kunder och anpassar våra lösningar till kundens behov.

Mattias utvecklar sitt resonemang:

– Många lever i tron att en helautomatisk lösning gör att allt flyger in i datorn. Men arbetet som redovisningskonsult kommer fortsatt att kräva att du kan hantverket. Vi försöker ligga i framkant när det gäller elektronisk rapportering. De större bolagen vi jobbar med har både viljan och kunskapen att göra allt digitalt men de mindre företagskunderna vill gärna komma på besök och tycker det är trevlig att ta en kaffe med sin konsult. Vi har till och med kunder som vi öppnar posten tillsammans med. Jag vill påstå att vi är väldigt flexibla.

Helst inte fasta priser

Något annat det pratas mycket om i branschen är övergången till fasta priser istället för att jobba ”på timme”. En sådan prismodell skulle kunna ge en bättre lönsamhet eftersom effektivisering i form av tidsoptimering skulle gynna byrån och inte kunden. Inte heller här är Mattias helt överens.

– Vi försöker faktiskt undvika fasta priser. Jag anser att kunden ska betala för den tid jobbet faktiskt tar. För mig känns det lite som om vi skulle lura kunden om vi offererar ett högt fast pris och inte är transparenta med den faktiska tidsåtgången. Jag upplever att kunderna vill veta. Jag har så klart förståelse för att små byråer vill ha och tjänar på fasta priser men är man 17 personer som jobbar så blir det ganska många debiterbara timmar. Vi har istället nischat oss mot medelstora företag och utarbetat en prismodell som funkar bra för oss. De allra minsta företagen tycker förmodligen att vi är för dyra och de behöver kanske inte heller den kompetens som vi kan erbjuda.

Rådgivning självklart

– Det är ju två områden som är heta just nu – automatisering och fast pris. Vi är inte förtjusta i något av dem men det går ju rätt bra för oss ändå, fortsätter Mattias.

– Jag menar, en helautomatisk lösning till ett lågt fast pris, ingen rådgivning, allt är standardiserat och tolkat av en dator. Det är så långt ifrån den produkt jag vill stå bakom. Vi på EkonomiPorten gillar personligt engagemang och att hjälpa kunden. Ett möte där man kommer fram till om kunden borde köpa en bil, leasa en bil eller inte göra något av dem är kundnytta, inget en dator plockar fram. För mig handlar hela kundrelationen om rådgivning. Förutom den löpande redovisningen hjälper vi till med att sälja bolag, köpa bolag, styrelsefrågor, avvecklingar. Vi försöker vara så nära våra kunder att de ringer oss oavsett om det handlar om redovisningstekniska frågor eller något om den privata ekonomin. Om vi bara erbjuder en helautomatiserad lösning blir vi lätt utbytta.

Balans och trivsel viktigt

Med ett krävande jobb som redovisnings- eller lönekonsult är det viktigt att hålla en sund nivå i arbetstid och hitta en bra balans. Det tycker Mattias att de gjort på EkonomiPorten.

– Hos oss ska ingen behöva jobba mer än heltid. Så klart har vi en viss topp över våren men sett till hela året har vi ingen övertid. Vi har till och med sagt upp några uppdrag för att dra ner på arbetsbelastningen hos vissa av våra medarbetare. Trots att vi faktiskt gått ner i tid så ökar vi vår lönsamhet.

– Hos oss har personalen också en stor frihet att välja var man vill jobba. Man kan jobba större delen av sin tid i hemmet, bara man kommer till våra måndagsmöten. För gruppdynamiken är det viktigt att träffas. Jag tycker att vi har en väldigt bra sammanhållning här. För de som är på plats på kontoret är det obligatorisk fika klockan 10. Då pratar vi om allt utom redovisning. Vi har ett seriöst arbete, då är det viktigt att kunna skoja och skratta tillsammans.

– Det allra roligaste ut mitt perspektiv är att se andra växa. Att bolaget mår bra och växer är en fördel men det allra viktigaste är att mina medarbetare också har roligt. Har de det och trivs med sitt jobb så märks det i kundrelationen. Och det gagnar EkonomiPorten i det långa loppet, avslutar Mattias.

EkonomiPorten

Ägare: Mattias Hillerö och Karl Hedlund

Antal anställda: 19

Omsättning 2018: 23,3 miljoner

Kontor: Liljeholmen i Stockholm samt en filial i Karlstad med en anställd

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons