Fidelis Ekonomi är redovisningsbyrån som tagit sitt namn efter hur de vill uppfattas. Fidelis betyder nämligen pålitlig, trogen på latin. Fidelis Ekonomi är ett av bolagen i en koncern som ägs av bröderna Lasse och Johan Hellström samt deras fruar. Lasse är den som driver redovisningsbyrån.

– Jag skulle nog påstå att vi är mer som en ekonomiavdelning än redovisningsbyrå, säger Lasse. Den respons vi får från våra kunder är att vi tar betydligt större ansvar än andra byråer. Vid ett tillfälle la vi ner 100 timmar gratis för att reda ut om vi gjorde fel eller om någon tog pengar från företaget eftersom det uppstod konstiga differenser. Vi gick till botten med detta utan att göra någon stor sak om det mot kunden. Det visade sig att det handlade om stöld, inte att vi gjorde fel. Den kunden är så klart väldigt nöjd med vårt arbete, trots att det var en så tråkig händelse.

Räds inte kontanter

En tydlig skillnad mellan Fidelis och många andra redovisningsbyråer är att de inte räds att jobba med kunder i kontanthandelsbranscher.

– Vi har ett väldigt varierat kundunderlag och jobbar inte övervägande med företag ur någon speciell bransch. Däremot gillar vi företag med kontanthandel som butiker och restauranger, säger Lasse. Kanske beror det på att jag själv jobbat i restaurangbranschen, jag var ekonomichef på Sturehof under några år, och känner branschen väl. Vi ser snabbt när differenser uppstår och kan säga till kunden att just den dagen försvann det så här mycket i kassan, något som kunden så klart uppskattar. En del av vår styrka är att vi ser vad som ska göras utan att kunden behöver be oss. Våra mest nöjda kunder är de som tidigare haft dåliga relationer med sin redovisningsbyrå, där man kanske slarvat och inte stämt av kontinuerligt.

Kunde inte ta betalt

Lasse har tidigare jobbat som ekonomichef i en mängd olika branscher och en tid som controller vid Sollentuna kommun. Varför startade han då redovisningsbyrå?

– Det här jobbet är så kul, jag brinner verkligen för redovisning. Jag hade kommit till en punkt när jag gjort vad jag kunde på Sturehof, som var min sista anställning före Fidelis Ekonomi. Jag kom inte längre där. Dessutom har vi i familjen drivit företag under hela min uppväxt så jag är väl i grund och botten en entreprenör. Förresten så hade jag faktiskt en redovisningsbyrå redan 1987 men slutade efter två år eftersom jag var för dålig på att ta betalt. Jag var alldeles för snäll på den tiden. När jag så slutade på Sturehof så tyckte min bror att vi skulle driva företag ihop. Därför startade vi ett holdingbolag tillsammans, där bland annat hans bolag JH Support och Fidelis Ekonomi är dotterbolag.

Programledardebut

Kanske tycker du att Lasse ser lite bekant ut? Förmodligen har du då sett honom på TV. Under två säsonger var han nämligen programledare för Lyxfällan. Att han fick det uppdraget var helt och hållet hans brors förtjänst.

– När Mattias och Charlie, som ledde de första säsongerna, slutade så var det någon i produktionsstaben som kände min bror och som ville att han skulle komma för en intervju när de letade efter nya programledare. De frågade om han inte kände någon mer som kunde vara med och han nämnde då mig. Jag ville inte men min bror tjatade och sa att jag ju kunde komma på intervju i alla fall. Produktionsbolaget tyckte om idéen att ett brödrapar skulle leda programmet och ville att vi båda skulle provfilma. Det ville jag absolut inte heller. Men efter mycket, mycket tjat och övertalande från min bror, som tyckte att jag var dum som inte tog chansen att få uppleva en provfilmning, sa jag motvilligt ja. Det visade sig vara superkul och jag blev heltänd. Strax efter förkunnade TV3 att de ville ha en man och en kvinna som programledare och då valde de mig. Inte min bror. När han sedan insåg hur mycket jobb det blev för min del så såg han sig som vinnaren. Lasse skrattar åt minnet.

– Tjejen som först blev uttagen som min programledarpartner fick inte göra detta för sin arbetsgivare och jag fick då föreslå vem jag skulle vilja jobba med. Då valde jag Elisabeth, en av mina bästa vänner som jag känt sedan tonåren, och hon fick konkurrera med två andra kandidater om jobbet. Och vann. Det var en härlig känsla att kastas ut i TV-inspelningen med sin bästa vän. Tyvärr tog programledarjobbet alldeles för mycket tid. Inspelningen av första säsongens Lyxfälla sammanföll med att jag nyss startat Fidelis Ekonomi vilket gjorde att jag den sommaren var tvungen att jobba dubbelt. Inför tredje säsongen ville produktionsbolaget utöka från sex program till tio och då var jag tvungen att tacka nej. Det gick helt enkelt inte att kombinera med redovisningsbyrån och familjen.

Flera framgångsfaktorer

För Fidelis Ekonomi har tillväxten varit stadig från start. Varje år sedan 2008 har man ökat sin omsättning med cirka 700 000 kronor. Man har heller aldrig behövt marknadsföra sina tjänster och har idag förmånen att kunna välja kunder med omsorg. Personalmässigt finns en långsiktig plan att man ska vara 20 personer inom några år.

– Som företagsledare måste man våga anställa folk som är duktigare än en själv, säger Lasse bestämt. Man måste våga lita på andra och inte tro att man ska fixa allt själv. Det är svårt för en entreprenör, jag vet, men jag tror det är en framgångsfaktor att faktiskt släppa taget och omge sig med duktigt folk. Vårt senaste personaltillskott är en specialist inom lön.

En annan framgångsfaktor är detaljerade tidrapporter.

– Vi rapporterar vår tid på femminutersnivå i en rätt avancerad excellmall med kopplingar direkt till kundregistret. Tack vare den rapporteringen kan jag se hur mycket vi ska fakturera för varje dag. Här har jag också lagt in en jämförelse mot budget. Det gör att jag med bara några dagars eftersläpning kan se om vi går sämre än beräknat och kan snabbt göra något åt det. Det tror jag faktiskt inte att så många kan.

– Vi försöker också göra många roliga saker tillsammans här på byrån, fortsätter Lasse. Har man kul gör man ett bättre jobb, då tjänar man mer pengar och har råd att både utvecklas och göra mer kul. Bland annat åker vi på en konferensresa utomlands varje år. Jag kan säga att bus i korridorerna uppmuntras hos oss.

Uppmanar att välja bort

Hos Fidelis Ekonomi är det få kunder som har behållit sin revision av de som ha möjlighet att välja.

– Av cirka 50 kunder som hamnar under gränsvärdet är det bara två som har valt att behålla revision, berättar Lasse. Jag vågar påstå att jag kan lika mycket som många revisorer eftersom jag jobbat som ekonomichef i flera olika branscher under många år. Jag kan så klart inte allt men det kan sällan en revisor heller. Jag kollar med mina experter om något är oklart, revisorn kollar med sina. Jag uppmanar faktiskt våra kunder att välja bort revision om de har möjlighet. Här vill jag dock poängtera att vi har ett jättebra samarbete med våra revisorer och de sitter ofta här och reviderar. Jag tycker bara att revisionen är en helt onödig kostnad för våra mindre kunder.