Fira SIE, 30-åringen som förenklar vardagen
Föreningen förvaltar och förädlar de öppna filformaten. I dess styrelse är även Srf konsulterna representerade i form av Victoria Müller, kvalitetsrådgivare. Hon konstaterar:
– SIE-formatet har varit standard inom redovisning i 30 år. Det är nästan omöjligt att föreställa sig en vardag utan det. IT-systemen utvecklas dock allt snabbare och en gemensam standard är kanske inte lika självklar för alla aktörer i framtiden. SIE-formatets förädling och utveckling är central för Srf konsulternas medlemmar och därför deltar vi i SIE-gruppens arbete.
Starten
SIE-formatet kom till 1992 eftersom det inte fanns något enhetligt sätt att skicka information från bokföringsprogrammen till deklarationsprogrammen. Deklarationsblanketterna ändrades varje år, och rutorna på de olika blanketterna fick interna koder i deklarationsprogrammen. Det försvårade informationsutbyte mellan programmen.
I början innehöll SIE-filerna enbart kontosaldon, men snart kompletterades filformatet med objektsaldon, periodsaldon och verifikationsposter. Därefter har man varit mycket restriktiva med att ändra i filformatet. En SIE-fil ska vara en SIE-fil, det ska inte finnas en massa varianter.
Förenklar
Peter Flemsjö, till vardags kommersiell produktägare vid Hogia, är nybliven ordförande i föreningen SIE-Gruppen sedan våren 2022. Han är även styrelseledamot i XBRL-föreningen, som jobbar för finansiell rapportering i enlighet med Standard Business Reporting-konceptet.
– SIE-formatet har varit unikt för Sverige. Det möjliggör en kommunikation mellan systemen och mellan försystem och eftersystem som gör vardagen lättare för alla i branschen. När det kom kunde man äntligen flytta vilka data man ville mellan systemen. Nu är SIE-formatet så etablerat att alla tar det för givet, konstaterar Peter Flemsjö.
SIE 5
SIE-formatet är så pass givet att engagemanget runt stödet för dess senaste upplaga, SIE version 5, som lanserades redan 2016, inte varit vad det borde vara, menar Peter Flemsjö. De flesta systemleverantörerna har inte implementerat stödet för SIE 5 i sina program och branschen väntar i viss mån på att de största leverantörerna skall införa stödet för att det skall ta fart.
I stället växer användningen av utbyte av räkenskapsinformation via systemens API: er. Men API-lösningar använder sig inte av alltid av standardiserade format och kostar ofta både att utveckla och använda. SIE lever dessutom vidare genom att SIE är ett effektivt sätt att utbyta information via systemens API: er.
Framtiden
– Det är inte bara en redovisningsbyrå som enkelt vill skicka och hämta information som behöver SIE-formatet i vardagen. Den statistik och de uppgifter SCB, Bolagsverket och Skatteverket behöver för att analysera och granska möjliggörs genom SIE-formatet.
– Vill en rådgivare hjälpa en kund med omvärldsanalys och granska olika branschers lönsamhet är det också baserat på SIE-formatet. API: er kostar. Den som vill fortsätta att jobba i det öppna, fria SIE-formatet gör rätt i att engagera sig för den saken nu, när vi tar nästa steg framåt tillsammans med medlemmarna. Stöd gärna Föreningen SIE-Gruppen genom att bli medlemmar, avslutar Peter Flemsjö.
![](https://tidningenkonsulten.se/app/uploads/sites/3/2022/10/73.-peter_flemsjo-1.png)
![](https://tidningenkonsulten.se/app/uploads/sites/3/2022/10/victoria-m-webb.jpg)
Detta är SIE
- Standard Import Export.
- Öppna filformat.
- Gör det möjligt att flytta redovisningsdata mellan olika program, oberoende av programleverantör.
- Föreningen SIE-Gruppen utvecklar och förvaltar formaten.
- SIE-gruppen består av programleverantörer och intresseorganisationer.
- SIE-format är fria att använda för programutvecklare, men enbart medlemsföretags program kan bli godkända av föreningen.
Senaste version: SIE5, från 2016. XML-baserat.
Läs mer på www.sie.se