Annons
Branschaktuellt Företagande Lön Redovisning

Hårda nyheter på Srf dagen: Kvitton, konjunktur och kontroll

När blir papperskvitton historia? När vänder konjunkturen tillbaka uppåt? På den fullsatta Srf dagen adresserade Bolagsverkets och Skatteverkets experter den första frågan. Den andra tog ekonomen och framtidsspanare Peter Malmqvist hand om.
Text: Håkan Edvardsson
Annons

”Framtidens rapportering – Ett samtal om förenkling och digitalisering.” Under den rubriken berättade Bolagsverkets Nina Brede och Erika Melander tillsammans med Skatteverkets Johan Schauman om det viktigaste som komma skall.

Dagens moderator Frida Boisen ledde samtalet som började med frågan om införandet av digitala kvitton och kopplingen till det övergripande digitaliseringsprojektet NSG&B (Nordic Smart Government and Business).

– Tror ni, frågade Johan Schauman och vände sig till publiken, att någon hos oss tycker om att få in en kasse med kvitton att granska? Om vi kan få våra politiker att ändra lagen så kan vi ändra kvittohanteringen innan året är slut, vi är redo för det. Tryck på alla kanaler ni har för att detta ska ändras så fort som möjligt.

Pilot utan papperskvitton

Nina Brede berättade att Bolagsverket genomför ett pilotförsök med digital kvittohantering vecka 16 och uppmanade alla intresserade byråer på plats att haka på.

– Det är många aktörer involverade och även här är det mycket goda samarbetet mellan bland annat oss och Srf konsulterna och alla er medlemmar det som för saken framåt. De frågor som är viktiga för er är viktiga för oss, så att vi kan tillrättalägga och förenkla så långt det bara går, till exempel som vi gör när det gäller digital inlämning av årsredovisningen. Men för att slopa papperskvitton behövs ny lagstiftning, som Johan var inne på.

På gång 2023

Ett stort utvecklingsområde inom Skatteverket 2023 gäller transaktionsbaserad rapportering och äkta e-faktura, till följd av initiativ inom EU. Enkelt uttryckt är det automatiserad redovisning som gör det möjligt för olika system att få underlag i realtid samt fakturor som skickas direkt mellan programvaror (inte fakturor via mejl eller PDF-fakturor).

– Vi tittar på vad som kan fungera för små och medelstora företag och vilka förutsättningar som krävs för att programvaruutvecklarna kan använda sina API:er. Så att exempelvis löner, redovisning, betalningar och verifieringar sker automatiskt, sade Johan Schauman.

API står för Application Program Interface. Det är ett numera standardiserat sätt att överföra information mellan programvaror.

Erika Melander från Bolagsverket konstaterar att denna hantering blir enklare, snabbare och säkrare än dagens ordning med dokument som ska skrivas ut, skickas runt och signeras.

Psykologisk inflation

Srf dagens avslutningstalare var Peter Malmqvist som varnade för att han, med sitt budskap, skulle ”punktera konferensen” genom att prata om höjda räntor och stigande inflation. Enligt honom är byggbranschen den bransch som drabbas snabbast och hårdast eftersom de högre räntorna ökar finansieringskostnaderna och inflationen driver upp övriga kostnader. Även bostadsmarknaden förändras, med ett stopp för de extrema värdeökningar som varit vardag under 20 år.

– Men ska komma ihåg att mycket av inflationen grundar sig på psykologi, det finns väldigt få faktiska skäl till de prishöjningar vi nu ser. Det är snarare så att företag 1 höjer priset för att man kan, det ser företag 2 som gör likadant och då hänger företag 3 på. Inget företag missar chansen att höja sina priser. Och så är det i gång. Med inflation, högre löner och än högre inflation. De högre räntorna måste göra sitt jobb för att bryta den utvecklingen, och tyvärr kommer det att kännas i plånboken.

Då vänder det

Peter Malmqvists historiska odyssé av bland annat ränteläge, löneutveckling, bostadspriser, detaljhandelsindex och inflation i Sverige och världen landade i följande analyser och prognoser:

– Jag tror att det börjar vända uppåt på börsen till hösten, men det blir sämre innan det blir bättre och julhandeln 2023 blir väldigt dyster. 2024 kan räntorna ha stabiliserat sig och det kan börja bli bättre.

– Detaljhandelsbranschen kommer att ha det svårt i två år till. Det blir helt enkelt mindre pengar till kläder, resor och allt annat när vi betalar mer pengar till banken.  Det kommer att bli reor, utförsäljningar och konkurser.

– Byggare och byggrelaterade företag får det svårare framöver, tänk på det när ni tittar på er kundstock. Men har ni pengar privat är det snart läge att renovera köket eller badrummet, ni kommer att få offerterna ni inte fick tidigare.

Övriga programpunkter under dagen kan du läsa om i en tidigare artikel >> 

Pristagarna under Srf dagen presenteras här >>

– Hör av er till oss med mera önskemål och krav. Och ställ krav på politikerna när det gäller papperslös kvittohantering och byråbehörighet för ombud. Det är lagförändringar som måste till där, konstaterar Erika Melander Bolagsverket, Johan Schauman, Skatteverket och Nina Brede, Bolagsverket. Dagens moderator Frida Boisen ledde samtalet under Srf dagen.
– Rådet till redovisningskonsulter blir att ta det lilla lugna, även om er bransch är ganska okänslig för konjunkturen. Men inga långa kundfordringar nu. Inga nya, osäkra kunder. För lönekonsulterna väntar goda tider! Parterna kommer att försöka kollra bort hur mycket 4,5 – 5 miljoner löntagare får i ny lön. Det blir procent hit och tillägg dit och korta avtal. Kort sagt: massor med jobb för er med att uttolka det, konstaterade Peter Malmqvist. Foto: Malin Sydne
Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons