Annons
Branschaktuellt Redovisning

Inlämning fyra dagar efter bokslut – rekord?

Den fjärde januari i år, fyra dagar efter räkenskapsårets utgång, skickade Eric de Basso in årsredovisning och revisionsberättelse för en koncern. – Jag vågar påstå att det är rekord, jag tror ingen gjort en inlämning snabbare än jag, säger Eric.
Text: Tina Sjöström

När allt är digitalt går arbetet undan. Beviset för det är Eric de Basso’s supersnabba inlämning av årsredovisning för ett av sina kundföretag, en koncern med tre bolag till råga på allt.

Hur kunde du ha allt klart så snabbt?
– Jag jobbar i Finagos system Procountor, ett system som enligt mig ligger i framkant när det gäller digitala lösningar. Allt kundmaterial kommer in i systemet per automatik på daglig basis och vi har en hård integrering med banken. När alla konton stäms av på dagsnivå är det enkelt att ha årsredovisningen klar direkt efter bokslutet.

Du fick även med revisorerna i det snabba flödet, berätta!
– För just den här kunden har vi reviderat kvartalsvis så vi var väl förberedda. Revisorerna har även en egen inloggning för enkel åtkomst. När jag bokade in revision så fick revisorerna välja mellan den 3:e och den 4:e januari. Eftersom de gärna ville vara lediga den 3:e så blev det dagen efter, trots att det var en lördag.

Inga sena leverantörsfakturor som glömdes bort?
– Den aktuella kunden har inte den typen av leverantörer, här vet vi med säkerhet att vi har fått med allting per 31 december. Även för kunder med leverantörsfakturor in i det sista tror jag på en snabb inlämning. Det gäller att periodisera rätt och ha en dialog med leverantörerna.

Var din inlämning den snabbaste någonsin?
– Bolagsverket har inte bekräftat det. De måste kontrollera i systemet om de finns någon som lämnat in fyra dagar efter bokslutsdag, oavsett räkenskapsårets slut. Men jag har svårt att tro att någon skulle ha gjort det snabbare.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons