Scandic Hotell Väst utmed E4:an strax utanför Gävle. I ett rum avskilt från den ordinarie frukostmatsalen är sorlet högt. Skratten många. Redovisningskonsulter och lönekonsulter från Dalarna, Hälsingland och Gästrikland samlas över kaffe, the, smörgåsar, frukt och vitaminstinna shots. De laddar upp inför årsmötet som inleder dagen.

Fullsatt

– Nästan fullsatt ser jag. Här finns några platser, säger Tina Vestman och vänd mot de sista som kommer in pekar hon på de få tomma stolarna på första raden.

– Så här kan det inte fortsätta. Då måste vi ju byta lokal, och vi som trivs så bra här, säger hon och möts av skratt från medlemmarna.

Faktum är att detta hotell och denna lokal varit platsen för årsmötet flera år på raken (med undantag för pandemin). Och innan förhandlingarna avslutas strax före lunch har man enats om att återvända för nästa årsmöte: 6 september 2023.

– Det man kan planera in direkt ska man planera in direkt, det gäller även årsmöten. Nu har alla 50 som kom i dag redan bokat in den dagen och det ökar ju chansen för att dom kommer, säger Tina senare, över en lunchtallrik med grillad haloumi och grönsallad.

Årsmötet

Årsmötesförhandlingarna var smidigt avklarade. Valen gjordes enligt valberedningens förslag. Verksamhetsberättelsen återgavs. Kretsens ekonomi och resultat, ett snyggt litet plus, gicks igenom. Det viktigaste i revisionsrapporten lästes upp.

– Jag menar, allt kan vi inte dra. De skriver ju så förfärligt långt de där revisorerna, konstaterar Tina.

Den punkt som födde mest diskussion gäller den andra större aktivitet kretsen ägnar sig åt varje år: februariaktiviteten. Årsmötet är gratis. Februariaktiviteten kostar en slant.

Den alternerar mellan Dalarna, Gästrikland och Hälsingland. På den aktiviteten står utbildning och nätverkande i centrum. Man samlas i två dagar och hinner även med något trevligt och en god middag. Tidigare har man exempelvis sett på ishockey i Leksand (något ordföranden verkligen är för). Onsdag-torsdag vecka 8 2023 träffas man någonstans i Dalarna för nästa aktivitet. Viktiga datum ska, som sagt, in i kalendern tidigt.

Träffas

Under årsmötena brukar även en eller flera representanter från Srf konsulterna delta. I år var marknadschef Petra Lagnehag Zars och skatteexpert Mats Brockert på plats. Petra var först ut och redogjorde bland annat för de senaste kundundersökningarna och medlemsundersökningarna, som båda gav historiskt goda resultat. Båda visar också att auktorisation lönar sig, för lönekonsulter och redovisningskonsulter. I den egna plånboken och för byråns resultat.

Petra underströk också medlemmarnas möjlighet att påverka vilken inriktning organisationen ska ta:

– Skriv motioner till kretsen som sedan kan behandlas av förbundsstyrelsen. Det betyder mycket om ni alla står bakom förslag till förändringar. Det är ni som är grunden i organisationen, det är för er vi jobbar. Så gör er röst hörd även genom att motionera.

Expert på plats

Utbildningen på årsmötena ger aktivitetstimmar. I år redogjorde Mats Brockert bland annat för detaljerna i de nya reglerna för arbetsresor.

– Även om detta inte införs förrän beskattningsår som börjar efter 31 december 2022, det vill säga deklarationer som lämnas våren 2024, vet jag att ni kommer att möta frågor om detta i er vardag. Som bekant är ju allt som rör arbetsresor av intresse såväl för lagstiftaren, som er och era kunder.

Hittat formen

Tina Vestman konstaterar att kombinationen årsmöte, planering för kommande aktiviteter och utbildning kommer att ligga fast som en heldag för medlemmarna i GävleDala kretsen.

– Vi som engagerar oss vill att så många medlemmar som möjligt ska vara med på årsmötet, helst alla. Det är som med organisationen som helhet: ju fler medlemmar vi har och ju fler som engagerar sig, desto starkare blir vi. Då gäller det att erbjuda något som lyfter kompetensen och är roligt, det är också viktigt. Den helheten med vår årsmötesdag, och aktiviteterna i kretsen, är hemligheten, skulle jag säga, avslutar Tina som till vardags driver egna byrån Tikon Redovisning AB med två anställda. Och till årsmötet 2023 har hon nu bokat ett konferensrum på Scandic Hotell Väst med plats för 70 personer.

I samband med det fullsatta årsmötet gjordes en enkät med tre av deltagarna: Tre röster om GävleDalakretsens årsmöte 2022