Annons
Branschaktuellt Lön

Lönefokus i internationell podcast

Srf konsulterna är en del av en ny, internationell podcast med fokus på lön. Avsnitten har också filmats och publicerats på Youtube. Klipp från produktionen sprids nu på sociala medier. – Vi pratar bland annat om behovet av att ha strategiska lönelösningar för anställda som jobbar var som helst i världen, hur företag kan ha större nytta av sina lönedata och hur yrkets status nu lyfts, berättar Zennie Sjölund, Branschansvarig Lön vid Srf konsulterna.
Text: Håkan Edvardsson
Annons

Serien presenteras av den internationella branschjätten ADP, som nu växer på den nordiska marknaden för lönetjänster. Programmen leds av Sebastian Löfgren, Business Development Nordics vid ADP. Förutom Zennie Sjölund, som även är chef för sakkunskapsenheten vid Srf konsulterna, deltar Melanie Pizzey, vd för Global Payroll Association (GPA).

Podcasten är uppdelad i nio klipp på totalt 45 minuter, se faktaruta nedan. Språket är engelska.

Stora frågor

En fråga som behandlas av trion är hur mycket viktig data och statisk en löneavdelning har och hur det kan användas för att styra företag bättre. Exempelvis för att upptäcka höga sjukskrivningstal, strukturella orättvisor i lönesättningen, vara i synk med nya lagar och regler eller för att förutsäga framtida lönekostnader.

– Lön sitter på rent guld i fråga om data. Men inom lönebranschen har man inte varit tillräckligt bra på att paketera det och förklara för företagen vilken enorm nytta de kan ha av uppgifterna. Nu ser vi att det börjar ändras, i takt med att lönesystemen blir allt smartare, säger Sebastian Löfgren.

Zennie Sjölund konstaterar att dessa uppgifter från lönebranschen även behövs ur ett samhällsperspektiv och ett hållbarhetsperspektiv. För att säkra rättvisa löner och arbetsvillkor och för att motverka sociala orättvisor och ohållbara arbetsförhållanden.

Mobila konsulter

I klippet om trender i branscher pratar trion om hur pandemin förändrade villkoren för lönekonsulter. Något medlemmarna i Melanie Pizzeys internationella nätverk tydligt har märkt. Hon utvecklar:

– När pandemin började och stora bolag som Google och Barclays sade att deras medarbetare kunde jobba varifrån de ville, då kom alla andra efter och ville ha samma möjligheter. Även lönekonsulter.

– Synen på löneavdelningar, fortsatte Zennie Sjölund, var tidigare att de måste finnas på en säker plats. De medarbetarna kunde absolut inte jobba hemifrån. Under pandemin blev det klart att det går alldeles utmärkt, med säkra molntjänster kan de sitta var de vill och jobba.

Känt för Sverige

Många av frågorna som diskuteras i podden har Srf konsulterna, och inte minst Zennie Sjölund, lyft tidigare. I föreläsningar, paneldebatter, krönikor, nyhetsartiklar och i den populära Lönepodden, som produceras av Wise Professionals.

– Glädjande kan vi se att statusen på löneyrket höjs, men mycket jobb återstår innan alla fantastiskt duktiga lönekonsulter har den ställning de förtjänar. Att synliggöra branschen, dess utmaningar och hur oerhört viktig den är för företagens framgång är en viktig del i det arbetet. Den lönekonsult som lyssnar får också uppslag på hur man kan avancera i den egna karriären. För det finns fler karriärvägar nu än någonsin tidigare, avslutar Zennie Sjölund.

– Hör av er till oss. Fortsätt diskussionen om hur vi för branschen och era karriärer framåt, säger Sebastian Löfgren, ADP, Melanie Pizzey, Global Payroll Association och Zennie Sjölund, Srf konsulterna. Du hittar dem enklast via Linkedin. Bilden är från inspelningen av podcasten.
I ADP & GPA Podcast pratas det bland annat om hur företag kan ha större nytta av sina lönedata och hur yrkets status nu lyfts.

ADP & GPA Podcast

Klipp:

  • Sustainability.
  • Global Expansion.
  • Reporting & decision strategy.
  • World of global payroll: 2022 trends.
  • Payroll or HR first?
  • Payroll is overlooked.
  • Giving payroll more status: Payroll!
  • Do you use too many payroll providers?
  • Summary & final thoughts.

Se klippen här >>

Lönepodden

Wise Professionals driver Lönepodden tillsammans med Srf konsulterna och Knowit HRM. Lönepodden är för dig som arbetar inom löneområdet och bjuder på intressanta diskussioner kring såväl högaktuella ämnen som mjukare inslag. Lönepodden syftar till att stärka, inspirera och även lyfta fram den viktiga kompetens som finns inom lön. Läs mer och lyssna på Lönepodden här >>

 

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons