Annons
Branschaktuellt Företagande Lön

Lööfs lönsamma lönebyrå

Möt Auktoriserade Lönekonsulten Cecilia Lööf, som prisas för sin goda lönsamhet i egna bolaget, Lööf Lönekonsult AB, av Branschvinnare i Sverige AB. Deras kriterier på en vinnare är någon som överträffar den egna branschens utveckling i omsättning och resultat. Det klarade det femåriga bolaget i Ängelholm redan 2022. Marginalen? Över 40 procent.
Text: Håkan Edvardsson
Annons

Hur förklarar du din goda tillväxt och ditt goda resultat?

– Innan jag startade eget jobbade jag på Visma som applikationskonsult med lönesystemet Agda PS, som för övrigt utvecklades i Ängelholm. Det gav en bred grund och många kontakter. Jag är utbildad civilekonom så ekonomitänket, resultattänket och metoder för resultatanalyser har jag med mig.

– I början hade jag tur, fick en tjänst på Mittmedia i Gävle för ett större uppdrag. Efter det hörde Azets av sig och hyrde in mig på ett år och sedan dess har det rullat på. Det är allt från små till stora bolag där jag tagit över hela lönefunktionen. I dag gör jag i genomsnitt 600–700 löner i månaden plus rådgivning.

– Jag sticker inte under stol med att jag jobbar mycket. Jag är disciplinerad och jobbar när det behövs. Tar jag ledigt en dag för att tävla med hästarna sätter jag mig en lördagskväll och jobbar ifatt.

Hur bra är resultatet och kan det bli ännu bättre?

– Jag är tacksam och konstaterar att vinsten ligger på drygt 40 procent av omsättningen. Det är ju fantastiskt bra, om jag får säga det själv. Jag har ett kontor hemma, har bil, försäkringar och en pensionslösning. Utöver det har bolaget inga utgifter, förutom min lön. Ett bättre resultat är varken nödvändigt eller realistiskt. Det som blir över hjälper en konsult i Ängelholm mig att placera, det känns rätt att göra affärer med de som är små och lokala som en själv.

– En del frågar om jag inte ska anställa. Det ska jag inte. Jag vill inte att firman ska växa på det viset, jag vill inte ägna tid åt att vara arbetsgivare eller chef. Då tar jag hellre in en underkonsult på något uppdrag som jag frontar och kvalitetssäkrar.

Vad betyder auktorisationen?

– Jag tog den så snart jag kunde. Det ger en synlighet ut mot marknaden och bidrar till nya uppdrag. Det visar att jag är utbildad och vet vad jag håller på med. Kunskap väger inte tungt, det är fantastiskt bra att bära med sig. Men i ärlighetens namn har jag inte hunnit gå utbildningar som planerat. Hittills har jag inte behövt söka kunder, tar något uppdrag slut kommer det in ett annat. Ofta via Linkedin, där syns också att jag är auktoriserad.

Varför jobbar du med lön?

– Jag gillar att jobba med människor, hitta lösningar och hjälpa till. Jag tycker också om de logiska elementen i jobbet, att få ut rätt resultat efter det jobb man gjort. Jag kan köpa det här med automatiseringen också, men faktum kvarstår: det är ett genuint arbete som ska göras, du måste förstå och kunna grunder oavsett vilket system du jobbar i. Vet du vad du håller på med så blir det bra. Vet du inte det kan inget system i världen rädda dig. Jag har byggt på med arbetsrätt och kan ta sådana bitar också, det ger en rolig omväxling.

Tips till andra som vill höja sin lönsamhet?

– Lönerna är den största kostnaden för de flesta företag. Personalen är det dyraste, och värdefullaste, de har. Så vet ditt värde och ta betalt därefter, men var ödmjuk i din yrkesroll. Du måste också vara beredd att jobba hårt och leverera en mycket bra service. Ringer telefonen så svarar man.

Att träna och tävla med hästarna är Cecilia Lööfs andningshål och stora fritidsintresse och andningshål. På bilden syns också sexårige Mica.
Cecilia Lööf har kontoret hemma på hästgården i Ängelholms utkanter. Uppdrag som innebär daglig pendling till ett kontor säger hon konsekvent nej till.
Aktuella artiklar
Annons