Annons
Branschaktuellt Lön

Ny rapporteringstid, ny vardag för lönekonsulterna

Nu har även mindre företag fått sina uppmärkningskoder i Foras nya, månadsvisa rapportering av skatter och försäkringar för arbetare. Och lönekonsulterna har börjat lägga upp dem. Arbetare för arbetare.

– I stort sett går det bra. Lite extra jobb får vi räkna med vid större förändringar. Men jag trodde kvittenserna skulle komma fortare. Mina första uppmärkningar hade statusen ”under bearbetning” hos Fora i över ett dygn, säger Auktoriserade Lönekonsulten Susanne Andersson, Ekonomipartner i Umeå.
Text: Håkan Edvardsson
Annons

När Konsulten intervjuar Susanne Andersson tisdag 27 februari har hon jobbat med nyordningen sedan måndag förmiddag. Då har hon klarat av uppmärkningen hos Fora för 25 företag. Alla med 1 till 40 anställda. Enda orosmolnet är då att det gått 26 timmar sedan uppmärkningen gjorts hos Fora och att ingen kvittens har kommit. ”Under bearbetning” är beskedet från programmet vid pensionsbolagens valcentral.

– Det är nog bara en effekt av att allt är nytt och att allt måste kontrolleras av Fora i början, nu när de har gått direkt till skarpt läge utan testning. Det ordnar sig säkert. Man är bara så van vid till exempel Collectum där man direkt får en kvittens på det man rapporterat in, konstaterar Susanne Andersson som jobbat med lön i 12 år.

Onsdag 28 februari kontrollerar hon åter statusen för sina första uppmärkningar och får rätt. Då har statusen ändrats från under bearbetning till godkända.

Började i tid

Lönerna för januari och februari kan rapporteras till och med sista mars. För Susanne Andersson, som gör de flesta lönerna på byrån tillsammans med kollegan och byråledaren Per Anders Nordin (Auktoriserad Redovisningskonsult och Auktoriserad Lönekonsult), var det inte aktuellt att använda den tidsfristen.

– Man kan alltid förvänta sig lite strul i nya system och att nya rutiner tar tid. I september kommer den här processen inte att vara en sak. Vi har någon kund som inte fått sin uppmärkningskod ännu, några som försöker göra uppmärkningen själva och inte får till det. Vi måste ha tid att hjälpa till med sådant också, så att ligga nära deadline från början råder jag inte till.

Önskemål

På frågan om det finns något att önska i sammanhanget svarar Susanne Andersson, med ett leende, att ett införande i oktober varit att föredra, eftersom lönekonsulterna nyligen gjorde klart allt gällande löneadministrationen för 2023.  Att flytta med personalen från det gamla Fora-systemet till det nya hade också varit bra. Liksom att kunna skjuta över uppmärkningskoderna för all personal vid ett företag samtidigt.

Fler affärer?

Kunderna har noterat den nya ordningen. Några har beslutat att låta Ekonomipartner ta hand om inrapporteringen till Fora när den nu ska göras en gång i månaden. Ett fåtal tror att den nya rutinen med 12 rapporteringar per år ger en dyrare lönetjänst och tar i stället hem Fora-rapporteringen.

– Vi får se hur detta faller ut vad gäller kunderna och löneaffären för oss när året är slut, men någon större påverkan tror jag inte det blir. Som jag ser det i dag blir det så lite tid per kund och månad som behöver ägnas åt detta när vi får upp farten. Byrån har haft ett bra 2023 med många nya kunder och 2024 har börjat bra. Med tanke på all debatt om konjunkturläget och räntan hade vi förväntat oss lite sämre tider.

– Grundidén är bra och rättvis. Om du är tjänsteman eller arbetare ska inte ha någon betydelse för när pensionen ska betalas in, säger Auktoriserade Lönekonsulten Susanne Andersson.

Ekonomipartner

Kontor: Umeå

Omsättning: 8 miljoner.

Anställda: 10.

Antal kunder: 250.

Kundtyper: Från stora till små i en mängd branscher. Upp till 170 miljoner i omsättning.

Tjänster: Fullservicebyrå. Bokföring, bokslut, löneadministration, rådgivning.

Bakgrund

Som Konsulten rapporterat har Fora från och med 1 januari ändrat rapporteringsrutinen från årlig till månadsvis.

I detta skede för arbetare på cirka 130 000 företag. I nästa skede för tjänstemän på omkring 230 000 företag.

Först fick de stora företagen sina uppmärkningskoder/FOK-koder som talar om vilket kollektivavtal arbetarna på företaget har. Nu har företag av alla storlek fått dem. Koderna berättar vilket kollektivavtal som träffar individen och ska inges för varje person en gång. Ett arbete, en uppmärkning, som sker för en anställd i taget.

Aktuella artiklar
Annons
Annons