Annons
Branschaktuellt Företagande

Nytt stöd på 39 miljarder hjälper många företag – men behövs direkt

Ett nytt företagsstöd på 39 miljarder kronor presenterades på torsdagen av regeringen. Stödet, som ska hjälpa coronakrisande företag, fördelas baserat på omsättningstapp och beräknas vara igång om ett par månader.

– 1 juli alldeles för sent – behovet är akut NU! kommenterar Mikael Carlson, Branschansvarig Redovisning på Srf konsulterna.
Text: Anna Gullberg
Annons

Upp emot 180 000 företag ska kunna få del av stödet, enligt finansdepartementets beräkningar. Tanken med stödet är att det ska kunna överbrygga den akuta krisen och göra det lättare för de företag som behöver ställa om sin produktion. Bortfallet av omsättningen avgör storleken på stödet.

Mikael Carlson, branschansvarig för redovisning vid Srf konsulterna, ser positivt på innehållet i det nya stödpaketet:

– Det hjälper företagen att täcka sina kostnader utan att det baseras på att man har anställd personal, hyrda lokaler eller annat förhållande som bara omfattar vissa företag. Detta är väsentligt bättre än lån eftersom det inte kräver återbetalning senare som belastar företaget efter återgång till mera normala förhållanden, säger han.


Mikael Carlson Foto: Lars Dahlström

Samtidigt är han inte övertygad om att paketet räcker. Ytterligare åtgärder kan komma att behövas.

Det här är ett bra tillskott, men vi får se om det räcker – det är ju maximerat till ett visst totalbelopp som staten reserverar och om för många företag söker stödet kommer inte alla att kunna få det om man inte höjer sin reservering från staten, säger han.

Det finns också risker. Tidsutdräkten är en faktor.

-Det finns en risk att det tar för lång tid att få godkänt och utbetalt så att företagen inte hinner räddas. Regeringen har genomgående underskattat företagens behov av stöd så det gäller att inte detta också tar för lång tid med påföljd att företag hinner gå under innan utbetalning kan ske, varnar Mikael Carlson som tycker att det preliminära startdatumet 1 juli ligger alldeles för långt fram i tiden.

Stödet kan variera mellan 22,5 och 75 procent av företagets fasta kostnader exklusive lönekostnader för mars och april 2020. En omsättning på minst 250 000 kronor under det senaste räkenskapsåret och ett omsättningstapp på minst 30 procent krävs för att kunna söka stödet.

Det nya stödet hjälper alla typer av företag, och är bredare än tidigare åtgärdspaket.

Det är därför bättre än stöd som baseras på vissa typer av kostnader, till exempel personal eller hyror, säger Mikael Carlson.

Tappet beräknas på mars och april 2020 jämfört med samma månader förra året. Det krävs att företag och organisationer som söker har f-skatt. Maxbelopp att få stöd för är 150 miljoner kronor per företag.

Det här är ett stöd som behöver godkännas av EU-kommissionen, vilket betyder att det ännu inte är spikat hur det utformas.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons