Annons
Branschaktuellt

Omstartskommissionen ska hitta lösningar för Sverige efter corona

Hur ska Sverige komma starkare ur krisen? Stockholms Handelskammare har tagit initiativet till Omstartskommissionen, där en rad ledande namn inom näringsliv och forskning ska arbeta med frågan ur olika perspektiv, för att hitta hållbara lösningar.

Srf konsulternas förbundsdirektör Roland Sigbladh vill se åtgärder som förbättrar företagens likviditet och räddar jobb.
Text: Anna Gullberg
Annons

– Det är viktigt att hantera den akuta krisen, men också viktigt att lyfta blicken, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd för Stockholms Handelskammare, som via Omstartskommissionen hoppas kunna lyfta frågor som leder till en stärkt ekonomi.

– Vårt land befinner sig i ett formativt skede där modiga beslut och rätt reformer kan komma starkare ur krisen, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Andreas Hatzigeorgiou Foto Maria Agrell

Under tisdagen samlades delar av Omstartskommissionen hos Stockholms Handelskammare för ett inledande webbsänt seminarium om de frågor som behöver lyftas. Klas Eklund är ordförande för satsningen:

– Sverige är i kris, både en hälsokris och en ekonomisk kris. Vi behöver en strategi för det. Det är inte så lätt som det låter, en del av åtgärderna som skyddar oss idag är inte hållbara på sikt. vi måste växla från det akuta stödet. Budgetunderskott och statsskuld ökar och det är nödvändigt att diskutera skatter, att påverka och stimulera till omstart och entreprenörskap, säger Klas Eklund.


Klas Eklund Foto: Mannheimer Swartling

Det finns många frågor att lösa, och många beslut att fatta. Srf konsulterna skulle vilja se en rad åtgärder och beslut för att stärka svenskt företagande:

– Till exempel sänkta arbetsgivaravgifter och att under en övergångstid låta de mindre företagen behålla den utfakturerade momsen för att snabbare kunna bygga upp sin likviditet, säger Roland Sigbladh, förbundsdirektör, Srf konsulterna.


Roland Sigbladh Foto Malin Sydne

Vilka frågor anser Srf konsulterna måste adresseras för en lyckad omstart efter corona?
– Då näringslivet huvudsakligen består av mindre företag handlar det främst om frågor kring möjlighet att kompensera för stora intäktstapp och kostnader för personal, säger Roland Sigbladh.

– Vi vill se snabba, konkreta åtgärder som gör att företagen kan behålla sina anställda och samtidigt kunna bygga upp sitt företag, vilket kräver likviditet.

Tio av Sveriges främsta på områden som arbetsmarknad, utbildning, infrastruktur, grön omställning och bostäder kommer att medverka i seminarier och i den kommande bok som ska bli slutresultatet av arbetet med Omstartskommissionen. Dessa är:

Cecilia Malmström, tidigare EU-kommissionär, och Lars Calmfors, professor i nationalekonomi, var två av medlemmarna i kommissionen, som deltog i uppstartsmötet.

Vid seminariet medverkade även Anders Borg, tidigare finansminister, och förre riksbankschefen Lars Heikensten, vd för Nobelstiftelsen.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons