Annons
Fokus Arbetsplats

PROJF Consulting AB: Här får alla chans att bli vad de vill

På redovisningsbyrån Projf Consulting AB anställer man nästa person innan man har riktigt behov för ännu en medarbetare. Det skapar trygghet hos såväl kunder som personal.

Här har också alla medarbetare möjlighet att göra karriär och bli det man helst vill. När personalen vågade lyfta blicken från resultaträkningen och möta kunderna, se deras affär, så kom det verkliga lyftet.
Text: Tina Sjöström
Annons

Tjusningen med det här jobbet är när kunderna är nöjda och glada över produkten man gjort. Att kunna hjälpa människor är den bästa drivkraften för mig, säger Jan-Erik ”Janne” Forsberg på redovisningsbyrån Projf.

Janne har jobbat med ekonomi på olika sätt i hela livet. Han började med ekonomisk linje på gymnasiet, har sedan jobbat som controller, ekonomichef och revisor. I slutet av 90-talet startade han en enskild firma vid sidan av jobbet som revisor, eftersom han fick förfrågningar om att hjälpa till med olika ekonomiska och redovisningsrelaterade frågor.

– På den tiden var det inga problem att starta sidoverksamhet, jag tror inte det skulle funka idag, säger han eftertänksamt. I samma veva var det två kollegor som hoppade av och startade redovisningsbyrå, vi träffades över en öl och de pratade om egenföretagarlivet och fördelarna med att kunna styra sin tid. Det fick mig att ta steget och jag valde att hoppa av jobbet som revisor.

När Janne valde företagarlivet hade han långt ifrån en fulltecknad orderbok.

– Jag körde faktiskt lite vind för våg, kanske lite olikt en typisk ekonom som ofta har stort kontrollbehov. Jag hade inte uppdrag så jag kunde ta ut speciellt mycket lön, men jag vill testa vad eget företag kunde leda till. De första åren jobbade jag med underkonsulter när jag själv inte hann med uppdragen men 2002 insåg jag att det här nog skulle gå vägen och startade aktiebolag. Då anställde jag också mina första medarbetare.


Jan-Erik ”Janne” Forsberg

Projf har haft en stadig tillväxt ända sedan starten och kunnat växa med i snitt två personer per år. Idag är de 24 medarbetare och två till är på ingång. Janne har från början haft en strategi att anställa nästa person innan det finns full beläggning för denne, något som nog få anses lite ovanligt i branschen.

– Vi har alltid haft någon mer person än vi egentligen behöver för tillfället, berättar han. När vi säger ja till en ny kund, oavsett om det är ett litet eller ett stort företag, så har vi möjlighet att lägga de resurser som krävs för att hantera den nya kunden på ett bra sätt, utan stress. Tack vare den strategin har vi bra tillit hos våra kunder och det i sin tur har hjälpt oss växa ytterligare. Det blir en god spiral. Vi har alltid eftersträvat en bra balans mellan personal och kunduppdrag, och för att kunna upprätthålla det så anställde jag rätt tidigt en person som bara jobbar med personal och HR. Det har vi haft stor nytta av.


Två tredjedelar av medarbetarna på PROJF Consulting.

Att ha en sund personalpolitik och låta medarbetarna vara med och utforma arbetssätt och rutiner, bland annat personalhandboken, har lett till att Projf haft förhållandevis lätt att rekrytera. Nästan all rekrytering har kommit till för att befintlig personal pratar gott om företaget.

– Vi gör mycket med och för personalen, berättar Janne. På våra månadsmöten är det fritt för alla att tycka, allt vi ska göra dras ett varv i organisationen innan vi fattar beslut. Vi gör konferensresor, har after-work med jämna mellanrum och erbjuder utbildningspaket. När man kommer till oss har man chans att bli vad man vill, vi sätter inga käppar i hjulet. Vill man bli affärsrådgivare eller skattespecialist så siktar man in sig på det.

Hos Projf är fyra personer Auktoriserade Redovisningskonsulter. De har även löneexperter men ingen som ännu är auktoriserad.

– Vi är en fullservicebyrå med stor egen kompetens, säger Janne. Många här är bollplank, man kan säga att vi är som ett helt bollhav. Våra teamansvariga har väldigt bra koll på vem som gör vad och vilka kunder som växer. Det gör det lätt att tillsätta fler resurser när det behövs.

Janne Forsberg hade tidigare satt upp mål som han nu reviderat en aning.

– Ett av mina tidigare mål var att öka verksamheten med flera kontor runt om i Stockholm. Jag har sett kollegor i branschen göra precis det och inte lyckats så bra så det målet har jag släppt. Nu siktar jag på att vi på Projf ska bli som flest 30 medarbetare, och försöka få de 30 att må så bra som möjligt. Ett annat mål var att digitalisera allt så snabbt som möjligt, nu har jag stannat upp lite. Vårt jobb är inte automatiserat på riktigt än, men det kommer. Därför tittar vi just nu hellre på att effektivisera våra processer.

En fullträff för bolagets utveckling var, enligt Janne, när medarbetarna efter en utvecklingsaktivitet började lyfta blicken från resultaträkningen för att träffa kunderna mer. Det ledde till en bättre förståelse för kundens behov och gav möjlighet att även förändra prisbilden.

– Det här blev ett lyft för oss och en morot att titta över våra processer ytterligare, berättar Janne. Vi ska jobba effektivt men utan stress.

På senare tid har man på Projf övergått till fasta priser på allt utom den löpande redovisningen, där tar man fortfarande betalt per arbetad timme.

– Jag tycker det är det mest ärliga för båda parter att timdebitera för den löpande redovisningen, säger Janne. Ju större kunderna är desto mer variation i antalet verifikationer är det varje månad. När det gäller små enskilda firmor är vi billigare tack vare timpriset än våra konkurrenter som tar fasta priser för löpande arbete. Vinst i pengar går inte först i alla kundkategorier, det är inte de små vi ska tjäna pengar på.

På sin webbplats jobbar PROJF så här med profilering av auktorisationen. Hur jobbar du med din profilering? Allt om LYFTET, logotyper att använda för din egen profilering, instruktioner med mera hittar du på Mina sidor på srfkonsult.se

PROJF Consulting AB

Startår: 2002

Omsättning: 16,4 miljoner

Ägare: Jan-Erik Forsberg

Antal anställda: 24

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons