Annons
Redovisning

PTL: 90 varningssignaler men få nyheter i ny vägledning

Samordningsfunktionen mot penningtvätt och finansiering av terrorism, där länsstyrelsen ingår, har tagit fram ny information för redovisningskonsulter och skatterådgivare. Vägledningen ska göra det lättare att skydda verksamheten från att utnyttjas för penningtvätt.
Text: Håkan Edvardsson
Annons

Srf konsulterna hoppades att den riktade informationen till redovisningskonsulter och skattekonsulter skulle innehålla ytterligare vägledning, bland annat när det gäller den allmänna riskbedömningen. Nu ligger fokus på varningssignaler som bör leda till utökade kundkännedomsåtgärder, och hur verksamhetsutövare kan skydda sig mot att utnyttjas för penningtvätt.

– Förhoppningsvis kan den nya vägledningen i alla fall hjälpa någon som inte är så insatt i penningtvättsfrågor. Vi hoppas att samordningsfunktionen nu distribuerar den effektivt till målgruppen, kommenterar Camilla Boije, kvalitetschef vid Srf konsulterna.

– När det gäller de administrativa kraven enligt penningtvättslagen är informationen väldigt övergripande. Den ger inte den konkreta vägledning med tydliga exempel som branschen hoppades på, säger Camilla Boije, kvalitetschef vid Srf konsulterna. Foto: Malin Sydne.

Tillvägagångssätt och varningssignaler

I den nya informationen riktar Samordningsfunktionen in sig på varningssignaler byråerna ska se upp med. Det är i stora delar samma information som Revisorsinspektionen tog fram tillsammans med Samordningsfunktionen för flera år sedan. Det är också förhållanden som Srf konsulterna har tipsat medlemmarna om länge.

– Det är positivt att det i alla fall ges några exempel på tillvägagångsätt för penningtvätt. Det är viktigt att vara medveten om sådana när den allmänna riskbedömningen upprättas på byrån, säger Camilla Boije. Hon listar några exempel där hon menar att den nya vägledningen lämnar mer att önska:

  • Att bokföringstjänster omfattar vissa lönetjänster nämns inte, men vägledningen beskriver var definitionen av revisionsverksamhet kan hämtas.
  • Det framgår inte att verksamhetsutövare som är redovisningskonsulter har en skyldighet att anmäla sin verksamhet till Bolagsverkets register mot penningtvätt. Däremot beskrivs att ett revisionsföretag som inte är registrerat hos Revisorsinspektionen har denna skyldighet.
  • Srf konsulterna har inte tillfrågats om innehållet i informationen, trots att man erbjudit detta i dialog med länsstyrelsen.
Den nya vägledningen innehåller bland annat 90 punkter med varningssignaler som byråerna bör vara uppmärksamma på. Noteras en eller flera av dem bör byrån göra en fördjupad granskning av kunden och/eller transaktionen.

90 varningssignaler

Vägledningen avslutas med en 90 punkter lång lista med exempel på varningssignaler byrån ska hålla ögonen på.

– En uppmärksammad varningssignal bör leda till en fördjupad kundkännedomsåtgärd, eller att mer information inhämtas avseende en transaktion, understryker Camilla Boije.

Varningssignalerna, och när de kan upptäckas, delas in i tre områden, utan inbördes ordning:

  1. I samband med kundkännedomsåtgärder.
  2. Under affärsrelationens gång.
  3. Gällande kundens beteende och privatekonomi.

Ett exempel från varje kategori i vägledningen lyder:

  1. ”Det är svårt att kontrollera kundens eller dess företrädares identitet och/eller kontaktuppgifter. Exempelvis om kunden är ovillig att ge detaljer om sin identitet, använder en postbox och/eller har vaga adressuppgifter.”
  2. ”Storleken eller frekvensen av transaktionerna är inte konsekvent med kundens normala transaktionsmönster och/eller saknar affärsmässighet.”
  3. ”Kunden är ovillig att ge detaljer kring eller svara på frågor om sin ekonomi.”

Fakta

Samordningsfunktionen mot penningtvätt och finansiering av terrorism leds av Polismyndigheten och består av sexton myndigheter och en organisation.

Tre av myndigheterna är Länsstyrelserna i Skåne, Stockholm och Västra Götaland. De är de tre som bedriver tillsyn av redovisningsbyråers efterlevnad av penningtvättregelverket.

Den nya informationen har tagits fram av de tre länsstyrelserna samt Ekobrottsmyndigheten, Finanspolisen och Skatteverket, som alla ingår i Samordningsfunktionen.

Skyldigheter

Om du som redovisnings- eller lönekonsult upptäcker misstänkta transaktioner eller beteenden är du skyldig att vidta åtgärder och rapportera detta till Finanspolisen.

Som verksamhetsutövare i branschen är du skyldig att anmäla dig till Bolagsverkets register mot penningtvätt.

Vidare läsning

Så upptäcker du tvätt av pengar och terrorfinansiering – tidningenkonsulten.se

Vägledning till verksamhetsutövare om penningtvätt och finansiering av terrorism – polisen.se

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons