Annons
Branschaktuellt Lön Redovisning

PTL: Länsstyrelsen kritisk mot sin egen granskning

Länsstyrelsen delar mycket av den kritik Riksrevisionen riktar mot hur de sköter tillsynen enligt PTL. Det framgår i deras svar på kritiken till regeringen.

– Riksrevisionens rapport och länsstyrelsernas synpunkter på den fokuserar bland annat på en brist på strategi och målsättningar från regeringens sida, vilket påverkar tillsynens omfattning och kvalitet negativt. Från våra medlemmars perspektiv hade det varit önskvärt att se ett förändrat tillsynsarbete och en genomlysning av nivån på sanktionsavgifterna också. Men det behandlar inte rapporten om och således inte länsstyrelsernas svar heller, konstaterar Camilla Boije, Kvalitetschef vid Srf konsulterna.
Text: Håkan Edvardsson
Annons

Det tiosidiga dokumentet från de tre länsstyrelserna med tillsynsansvar följer på tidigare möten mellan dem och företrädare för regeringen. Dels vid ett rundabordssamtal med medarbetare från Finansdepartementet den 14 februari 2024, dels vid ett möte med statssekreterare 22 mars. Enligt skrivelsen har länsstyrelserna då uttryckt ”önskemål om tydligare inriktning i uppdraget och prioritering av de resurser som tilldelats för uppdraget”.

I skrivelsen går de tre länsstyrelserna med tillsynsansvar igenom kritiken och rekommendationerna i Riksrevisionens rapport ”Statens tillsyn för att motverka penningtvätt – bristande omfattning och effektivitet”. Den kom i våras, vilket Konsulten då rapporterade om.

Bristande strategi, uppföljning och styrning. Det är tre områden där Jesper Jacobsson, rättschef och chef för rättsenheten vid Länsstyrelsen Skåne, och hans kollegor vid Länsstyrelserna i Stockholm och Västra Götaland delar Riksrevisionens kritik mot deras PTL-granskningar. Förutom tydligare riktlinjer efterlyser de också ytterligare anslag för att fördjupa personalens kompetens och utveckla systemstödet.

Tillsyn oförändrad

Enligt Jesper Jacobsson, rättschef och chef för rättsenheten vid Länsstyrelsen Skåne, har länsstyrelserna, i linje med Riksrevisionens rapport, påbörjat ett arbete för att justera sin tillsynsstrategi, sätta nationella mål och förbättra uppföljningen. Men utan tydligare nationell styrning och samordning från regeringens sida får inte de insatserna full effekt, menar Jesper Jacobsson och lutar sig mot resonemangen i Riksrevisionens rapport. I rapporten efterlys också en samordning av insatserna mot penningtvätt som styrs från Finansdepartementet, Justitiedepartementet och Näringsdepartementet. Även detta håller länsstyrelserna med om.

Framtida tillsyn?

Avvaktar då länsstyrelserna rekommendationer från regeringen med anledning av Riksrevisionens rapport innan de justerar tillsyn och sanktionsnivåer på ett sätt som märks hos verksamhetsutövarna?

– Riksrevisionens kritik gällde styrning, uppföljning och strategiskt arbete. Justeringar i dessa delar påverkar inte enskilda tillsynsärenden. I sammanhanget bör det påpekas att nivåerna på sanktionsavgifter inte var något som Riksrevisionen anmärkte på och därmed inget som ses över med anledning av denna rapport, svarar Jesper Jacobsson.

– Det är positivt att även länsstyrelsen konstaterar att PTL-tillsynen bör genomföras på ett annat sätt än i dag. Alla tjänar på att tillsynen fokuseras på de områden och aktörer där de största riskerna finns, säger Camilla Boije, Kvalitetschef vid Srf konsulterna. Foto: Malin Sydne

Riskbaserat urval

Srf konsulterna har länge hävdat att ett riskbaserat urval och mer informationsinsatser skulle resultera i en effektivare tillsyn av näringslivet enligt PTL. Det efterfrågas även av länsstyrelserna. I sin skrivelse till regeringen konstaterar de bland annat: ” Det saknas närmare reglering i lagstiftningen om det förväntas att länsstyrelsernas tillsyn även omfattar särskilt kunskapshöjande arbete i form av exempelvis informationsinsatser. Då det samtidigt saknas krav på återrapportering och tydliga mål blir det svårt för länsstyrelserna att prioritera mellan till exempelvis förebyggande informationsinsatser eller aktiv tillsyn.”

Länsstyrelserna vill också ha resurser för att bygga upp en analysfunktion för att säkerställa att tillsynen är ”effektiv, riskbaserad och riktas mot rätt objekt”. Även detta vill man nu att regeringen beslutar om.

– Vi hoppas och tror ju att processen att få rimligare granskningar av branschen nu tar viktiga steg framåt. Vi samverkar med länsstyrelserna och ser löpande över våra stöddokument, fördjupande utbildningar, information på vår webbplats och lyfter frågan i möten med medlemmarna. Detta är ett prioriterat område för oss, konstaterar Camilla Boije.

PTL-tillsyn

Länsstyrelser med tillsynsuppdrag av regeringen, genom Finansdepartementet: Skåne, Stockholm, Västra Götaland.

Förutom redovisnings- och lönebranschen har de tillsyn över sju andra verksamhetstyper. Totalt är det cirka 15 000 bolag (verksamhetsutövare).

Redovisnings- och lönebranschen ingår i ”yrkesmässig verksamhet som avser bokföringstjänster eller

revisionstjänster som inte utförs av auktoriserad eller godkänd revisor eller registrerat revisionsbolag.”

Tillsyn sker enligt lagen om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism (2017:630). På srfkonsult.se hittar du mer om Penningtvätt.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons