Annons
Branschaktuellt Rådgivning Redovisning

Råd till rådgivare

Idag 12.30 på mässan leder Lali Fjellström, branschansvarig redovisning, vid Srf konsulterna ett panelsamtal i sal M2. Där kan du bland annat ta del av resonemangen i denna artikel.
Text: Lali Fjellström
Annons

Under Coronapandemin blev det tydligt hur viktiga löne- och redovisningskonsulterna är för företagen. Med hjälp av våra medlemmars rådgivning kunde företag söka och få korttidsstöd, uppskov med skatter och avgifter, hjälp med likviditetsprognoser och andra viktiga tjänster som hjälpte företag i kris att överleva extrema påfrestningar. Även om pandemin i Sverige börjar ebba ut, står företagen, våra kunder, inför väldigt tuffa tider nu. Tider då de behöver sin kloka rådgivare vid sin sida. Kriget i Ukraina har utlöst el- och råvarubrist, det talas om såväl lågkonjunktur som stagflation och energipriserna har stigit på ett sätt vi inte varit med om på länge.

Var står du som rådgivare i detta skakiga läge? Har du koll på omvärlden? Har du kontaktat dina kunder och erbjudit dina tjänster? Behöver du själv något stöd för att kunna stötta dina kunder på bästa sätt? Vi vill gärna hjälpa dig stå så stadigt som möjligt när det blåser kalla vindar. Därför kommer här några tips till dig som rådgivare:

Vad är rådgivning, egentligen?  

Vi har identifierat fyra viktiga rådgivningsområden, som du kan hitta på vår sida om rådgivning. Där kan du även se filmen där vi reder ut vad rådgivning är och kan vara. Tre av dessa typer av rådgivning kan ingå i det befintliga uppdragsavtalet, men en av dem kräver ett tilläggsavtal. Har du koll på vilket?

Vilka verktyg hjälper mig utveckla min rådgivning?

På vår webbplats har vi samlat matnyttig kunskap, information och mallar samt frågor och svar på sidorna Särskilda frågor i kris och Srf konsulterna om Corona

Förra året hade vi för första gången en kurs vi kallade Rådgivardagarna. Vi fick in feedback på vad kursdeltagarna uppskattade och vad de ville ha mindre av. I år har vi ett riktigt skarpt program, fördelat på två intensiva och inspirerande dagar i november. Kolla in och anmäl dig till Rådgivardagarna 2022 innan platserna tar slut!

Hur blir jag en bättre rådgivare?

Anmäl dig till mässan Ekonomi & Företag 28-29 september, där du har gratis entré och tillgång till massor av kunskap och information. Flera av seminarierna ger aktualitetstimmar för dig som är Srf auktoriserad konsult. Här kan du anmäla dig.

Under mässan kommer vi att ha ett panelsamtal under rubriken Rådgivning – så här kommer din byrå igång med tre byråledare om hur de jobbar med rådgivning. Där kommer du som lyssnar få med dig konkreta tips till hur du och din byrå kan utveckla rådgivningen till kunderna.

För dig som är Srf Auktorisierad Redovisningskonsult finns möjligheten att bli Srf Certifierad Affärsrådgivare. Det är för dig som vill specialisera dig och få en större verktygslåda för dina rådgivningstjänster. Efter genomfört program blir du Certifierad Affärsrådgivare, vilket visar dina kunder och andra intressenter att du satsat på att lära dig mer om rådgivning.

Det sista tipset är kanske det mest självklara men också det viktigaste. Se till att hålla dina kunskaper aktuella och uppdaterade! Vidareutbilda dig, omvärldsbevaka vad som händer i samhälle och näringsliv och hur våra arbetsverktyg, systemen, utvecklas med nya funktioner. Nu när konjunkturläget gör att både dina kunders och din egen verksamhet påfrestas ekonomiskt, blir det viktigare än någonsin att vara påläst, aktuell och relevant. Ta aktiv kontakt med kunderna, fråga hur de har det och erbjud dig att hjälpa till där du ser att du kan förbättra ditt erbjudande till dem med effektivare och mer värdeskapande tjänster.

Är du eller någon du känner en riktigt skarp rådgivare?

Nominera dig själv, din kollega eller din konkurrent till årets Srf Auktoriserade konsulter! Kanske hela byrån förtjänar att utnämnas till årets Srf Auktoriserade byrå/verksamhet? Vår nominering är öppen hela hösten. Gå in och nominera med en riktigt skarp motivation för bästa möjlighet att vinna ära och berömmelse!

 

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons