Annons
Branschaktuellt Företagande

Regeringsförslag: Omställningsstödet förlängs och omsättningsstödet för EF förlängs och omfattar även HB & KB

Text: Lali Fjellström
Annons

I slutet av förra veckan presenterade regeringen ett förslag till ytterligare stödåtgärder för att hjälpa företagen klara sig genom coronomin. Vi har tidigare skrivit om både omställnings- och omsättningsstödet och detta är vad regeringen föreslår ska gälla framöver. Förslaget kommer att lämnas i en kommande extra ändringsbudget i början av nästa år.

Omställningsstödet förlängs

Omställningsstödet, som innebär att företag kan får ersättning för fasta kostnader, baserat på tappad omsättning med anledning av covid-19-pandemin, trädde i kraft i juni. Det har varit möjligt att söka stödet för perioder från och med mars 2020. Omställningsstödet baseras på jämförelse av omsättningen för en viss period i år jämfört med samma tid 2019. Ansökningstiden för perioder till och med juli har nu passerats och det har tidigare meddelats att omställningsstödet kommer att förlängas året ut. Förslaget innebär att stödet förlängs för perioden november-december 2020.

För perioden augusti-oktober kan företag som har haft ett omsättningstapp på minst 40 procent få stöd och för perioden november-december ska tappet ha varit minst 30 procent. Maxbeloppet är 30 miljoner kronor per företag augusti till december och fasta kostnader ersätts med en andel som motsvarar 70 procent av omsättningstappet.

Omsättningsstöd för enskilda näringsidkare förlängs

I början av november beslutades om ett omsättningsbaserat stöd för enskilda näringsidkare vilket är likt (men ej att förväxla med) omställningsstödet. Reglerna för omsättningsstöd till enskild näringsidkare innebär att det är möjligt att få ersättning med 75 procent av omsättningstappet. En förutsättning är bland annat att den enskilde näringsidkaren har haft en omsättning på minst 200 000 kronor under föregående år. Stödet är på motsvarande sätt som omställningsstödet uppdelat i tre stödperioder; mars-april 2020, maj 2020 och juni-juli 2020. Det föreslås nu förlängas för perioden augusti-oktober 2020.

Nytt omsättningsstöd för handels- och kommanditbolag föreslås

Precis som enskilda näringsidkare kan delägare i handelsbolag, generellt sett, inte vara anställda i bolaget. Det innebär att fysiska delägare i ett handelsbolag inte heller kan få stöd för korttidsarbete. Därför föreslår regeringen nu ett nytt stöd till handelsbolag med minst en fysisk delägare.

Då omsättningsstödet för enskilda näringsidkare föreslogs, påpekade Srf konsulterna att fysiska delägare i handelsbolag inte omfattades, vilket nu alltså rättas till i det senaste förslaget. Stödet till handelsbolag kommer utformas med utgångspunkt i reglerna för omsättningsstödet för enskilda näringsidkare och enligt detta förslag kommer även fysiska delägare i handelsbolag att omfattas av dessa regler. Regeringen återkommer med den detaljerade utformningen, vilket vi hoppas blir snart.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons