Annons
Branschaktuellt

Riksbankens lån till företag via bank – så här funkar det

Riksbanken har beslutat att låna ut 500 miljarder kronor till bankerna för att de i sin tur ska låna ut pengar till företag verksamma i Sverige. Detta är ett av bidragen för att hjälpa företagen att möta de ekonomiska svårigheter som följer i coronavirusets spår.
Text: Tina Sjöström
Annons

Riksbankens beslut innebär att bankerna får låna pengar till reporänta, i dagsläget nollränta, mot säkerheter och villkoret är att pengarna lånas vidare till företag. När bankerna får tillgång till billiga lån så ökas deras möjligheter att i sin tur låna ut dessa pengar. De företag som hamnar i ekonomiska svårigheter på grund av rådande omständigheter kan ansöka om lån hos sin bank. Riksbanken lånar alltså inte ut pengarna direkt till företagen.

Bankerna får låna dessa pengar till nollränta men det är upp till den enskilda banken att sätta en ränta på lånet till företagaren. Eftersom bankens kostnad får upplåningen är noll så har de själva inga kostnader som behöver täckas. Det är också banken som avgör vilka företag som ska kunna ta del av dessa lån. Om det skulle visa sig att bankerna inte slussat dessa pengar vidare till företag utan använt dem på annat sätt så kommer Riksbanken att ta ut en straffavgift.

Tanken med de extra pengarna, som ska möjliggöra billiga lån, är att de ska gå till livskraftiga företag som hamnar i tillfälliga ekonomiska svårigheter på grund av läget just nu. Företagen ska alltså förväntas bli livskraftiga igen när ekonomin återgått till det normala. Syftet med åtgärden från Riksbankens sida är att den ska överbrygga att brist på pengar hos bankerna ska bli ett problem för dessa företag.

Är du företagare och har frågor gällande lån ska du vända dig till din bank.

Fler frågor och svar om Riksbankens lån hittar du här >>

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons