Annons
Branschaktuellt Redovisning

Siktar på auktorisation och en hållbar affär

– Målet är att bli Auktoriserad Redovisningskonsult och att steg för steg ta över ansvaret för familjeföretaget. En viktig affär i framtiden blir hållbarhetsredovisning, så vi är här i kväll för att höra mer om det, säger Oskar Karlbäck, BRA Redovisning Karlbäck AB, och tar en smörgås och en kopp kaffe innan kvällens huvudföreläsning börjar.
Text: Håkan Edvardsson
Annons

Byrån strax utanför Ludvika i Dalarna grundades 2009 av Kerstin Karlbäck. Hon jobbade som skattehandläggare vid Skatteverket i 18 år och med redovisningsuppdrag på andra företag innan hon öppnade eget. Senare anslöt maken Tomas Karlbäck, som har en juristutbildning vid Uppsala universitet och tjugo års erfarenhet som skatterevisor vid Skatteverket. Han har också jobbat som lärare. Även Tomas och Kerstin var på plats vid kretsaktiviteten på Scandic Lugnet i Falun.

Hållbarhet

Byrån har sedan start fokuserat på mindre aktiebolag och enskilda firmor. De är i praktiken deras ekonomi- och löneavdelning. Många kunder är hantverkare, de har ett fåtal anställda eller är enmansbolag. Liksom Oskar är Tomas Karlbäck säker på att det är en tidsfråga innan även deras kunder behöver göra en hållbarhetsredovisning, inte minst för att få jobb åt stora bolag som Skanska, NCC eller PEAB. De stora bolagen måste redan idag, enligt lag, göra en hållbarhetsrapport.

– Det är bra fart i regionen, många av våra kunder har mer jobb än de hinner med. Vi får se hur det går om räntorna höjs och inflationen sticker i väg. Samtidigt har vi giganten Hitachi, tidigare ABB, i stan och de går ju som tåget. Men oavsett konjunktur är det inget snack om att vi måste börja prata hållbarhetsredovisning med våra kunder, så att det inte kommer som en överraskning för dom när deras kunder vill se en, säger Tomas och Kerstin fortsätter:

– Allt som är nytt för våra kunder måste vi göra så enkelt som möjligt. De vill inte ägna en minut till åt administration. Vi behöver tala om hur något ska göras, hur vi kan göra det, samtidigt som vi säger att det måste göras. Vi behöver ett smidigt verktyg att jobba med även i detta sammanhang.

Enkelt verktyg

Förbundsdirektör Roland Sigbladh inledde kvällen med en lägesbeskrivning av det viktigaste inom branschen just nu. Det handlade bland annat om utredningen om ett återinförande av revisionsplikten, penningtvättslagstiftningen och moderniseringen av BAS kontoplanen.

Lali Fjellström, branschansvarig redovisning vid Srf konsulterna, redogjorde sedan för behovet av hållbarhetredovisning, koppling till kommande lagstiftning inom EU och hur NSRS-verktyget fungerar. NSRS står för Nordic Sustainability Reporting Standard och är i Excel-format, designat för små och medelstora företag. Första versionen släpptes för ett år sedan. Nu kommer en uppdaterad version och en instegsversion: Entry Level.

– Den ska vi titta närmare på, konstaterar Oskar Karlbäck som i dag läser ekonomi vid Högskolan Dalarna parallellt med jobbet som redovisningsassistent. Han fortsätter:

– Hållbarhet, det går ju att tjäna pengar på det också för våra kunder. Om de minskar sin energiförbrukning och sitt svinn eller säljer skrotet i stället för att betala för att lämna det vid återvinningen har de ju sparat pengar. Vi ska nog hitta ett sådant sätt att sälja in det på. Och då är man ju igång med hållbarhetsredovisningen.

– På lång sikt är tanken att byrån kan växa med fler kunder och mer personal. Marknaden finns i regionen, konstaterar Oskar Karlbäck vid BRA Redovisning Karlbäck AB, till höger. Bredvid honom Tomas och Kerstin Karlbäck, som nu planerar ett hållbart generationsskifte.
Förbundsdirektör Roland Sigbladh inledde kvällen med en lägesbeskrivning av det viktigaste inom branschen just nu. Det handlade bland annat om utredningen om ett eventuellt återinförande av revisionsplikt, penningtvättslagstiftningen och moderniseringen av BAS kontoplanen. Samt styrkan i att marknadsföra sig som medlem i Srf konsulterna.
Reflektioner kring hållbarhet. – NSRS-verktyget för hållbarhetsredovisning kommer komplett med exempel, ordlista, frågor och svar och andra verktyg. Det är gratis och i Excel-format. Ladda ner och testa på egna byrån och sedan på favoritkunden, tipsade Lali Fjellström under GävleDala kretsens aktivitet i Falun.
Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons