Slopad avdragsrätt kan skicka fler till kronofogden
– Den som sköter löneutbetalningar har ofta insikt i de anställdas privatekonomi. Har en anställd jämkning är det en god idé att informera om att den möjligheten för blanco-lån försvinner, säger Marita Stureson, Yrkesföreningen för budget- och skuldrådgivare.
Inkomståret 2025 sänks avdragsrätten för blanco-lån och andra lån utan säkerhet till 50 procent. För 2026 finns ingen avdragsrätt för dessa ränteutgifter.
Bakgrunden är regeringens ambition att minska dessa lån bland befolkningen, sänka statens uppgifter för dem och minimera dåliga krediters effekter på samhället i stort.
– I grunden är vi positiva till att avdragsrätten tas bort för blanco-lån. Det finns ingen anledning för staten att finansiera den låneformen. Och blanco-lån kan leda till negativa konsekvenser för individen om skuldsättningen blir ohållbar. Statistiken visar ett samband mellan överskuldsättning, fysisk och psykisk ohälsa och till och med självmord, konstaterar Moa Langemark och fortsätter:
– Med det sagt rekommenderade vi i vårt remissvar att avdraget skulle avvecklas långsammare, alternativt att avdraget skulle slopas för nya blanco-lån som tas efter att de nya reglerna trätt i kraft. Annars tror vi att fler som redan har det tufft ekonomiskt riskerar att råka illa ut; Konsumentverket och Kronofogdemyndigheten var inne på samma linje som oss.

Råd till skuldsatta
Marita Stureson arbetar som budget- och skuldrådgivare vid Klippans kommun. Hon är också ordförande i BUS-föreningen (yrkesföreningen för landets alla budget- och skuldrådgivare).
Hon uppmanar arbetsgivare, och andra med sakkunskap, att sprida kunskap om den minskade avdragsrätten. Varför inte i samband med ett lönesamtal eller annat uppföljningssamtal? Men det bör ske nu, för att stoppa negativa konsekvenser nästa år.
– Inte alla som har sysselsättning och lån inser att skatteåterbäring har en koppling till avdragsrätten för lån. Man räknar in att det kommer några tusen extra varje år, skatteåterbäringen blir en räddningsplanka några månader. Om de pengarna inte kommer nästa år kan man få stora problem, säger Marita Stureson.

Avråder från jämkning
Grundrådet från budget- och skuldrådgivarna är att löntagare inte ska ha jämkning. Argumentet mot jämkning är att det är svårt att få uträkningen 100 procent rätt. För den som inte har några ekonomiska marginaler kan en felräkning bli förödande. Den som lever på marginalen och har in blanco-lån och jämkning för dem i dag måste nu se över sin ekonomiska situation, menar Marita Stureson.
– Vi känner en stark oro för den gruppen och diskuterar frågan på våra medlemsträffar. Tillhör man den gruppen och blir återbetalningsskyldig 2026, på grund av för hög jämkning 2025, är risken stor att man inte klarar av sina räkningar och riskerar en betalningsanmärkning. Det får långvariga och negativa konsekvenser.
Skatteverket
I sammanhanget kan konstateras att det är Skatteverket som fattar beslut om jämkning, om mindre skatt ska dras. Mer skatt får man alltid betala in. Den som redan i dag får kvarskatt kan alltså be sin arbetsgivare att dra av mer skatt från lönen.

Skarpare regler
Regeringens skärpningar på lånemarknaden omfattar också ett beslut om att räntan inte får vara högre än 20 procent, och att den totala lånekostnaden, inklusive avgifter, inte får vara mer än dubbla det ursprungliga lånebeloppet.
En av Srf konsulternas jurister och experter i frågan, Therése Allard, har redogjort för nyheterna i detalj, hon konstaterar:
– Vi vill göra förändringarna kända, inte minst bland våra medlemmar så att de kan agera proaktivt och hjälpa sina kunder och deras anställda. Överskuldsättning är ett mycket stort problem för individerna som hamnar i den situationen, men det är också ett samhällsproblem eftersom effekterna av obetalda krediter sprider sig i hela ekonomin, understryker Therése Allard.
Slopad avdragsrätt
Tips till lönekonsult/arbetsgivare
⇒ Informera personalen om den minskade avdragsrätten.
⇒ Var extra uppmärksam på medarbetare med hög jämkning och/eller regelbundna förskott på lönen.
⇒ Justera jämkningen enligt det nya förslaget omedelbart.
⇒ Om möjligt och lämpligt: Låt personen jobba fler timmar.
Storlek på lån 2025
Kronofogdemyndigheten och Finansinspektionen släppte nyligen en studie om skuldsättning och överskuldsättning. Detta är de genomsnittliga belopp för lån som hamnar hos kronofogden, och typen av bank/kreditinstitut som beviljat lånet.
Storbank. Befintligt lån: 109 000 kr. Nytt lån: 202 000 kr.
Nischbank. Befintligt lån: 131 000 kr. Nytt lån: 123 000 kr.
Konsumentkredit (ofta blanco-lån): Befintligt lån: 26 000 kr. Nytt lån: 11 000 kr.