Namn: Claes Eriksson

Position: Redovisningsexpert

Bakgrund: ”Jobbat inom konsultbranschen på Deloitte, med revision och redovisning. Gjorde också sex år på Bokföringsnämnden när K-regelverken togs fram.”

Även verksam i: ”Bokföringsnämnden, BAS-intressenternas Förening, Srf Redovisningsgrupp, XBRL-föreningen, med mera.”

Viktigast i mitt jobb nu: ”Följer utvecklingen av Bokföringsnämndens K-projekt och BAS arbete med översynen av kontoplanen. Finns många frågor i detta som kommer att påverka våra medlemmars verklighet.”

Vill bidra till medlemmarna med: ”Hjälpa till att påverka reglerna så att de blir begripliga och användbara. Ge medlemmarna ökad kunskap genom frågeservice, artiklar och utbildning.”

Därför specialiserade jag mig inom redovisning: ”Man kan nog säga att det mer eller mindre blev så. Av en slump hamnade jag på Deloitte. Revision var i och för sig intressant, men lockade inte fullt ut. Valde i stället att specialisera mig på redovisningsfrågor.”

Drivkraft inom yrket: ”Man brukar säga att det bara finns debet och kredit att välja mellan. Konstigt då att det finns så många frågor, och att det kommer nya nästan varje dag. Det som driver mig är att gå till jobbet och veta att nästan varje dag kommer jag att stöta på en ny fråga eller en ny vinkling på en fråga som gör att jag kan gå hem och känna att; ”Ja, jag lärde mig något idag igen”. Nya problem och nya människor med nya vinklingar. Härligt!”

Det inser få att mitt yrke kräver: ”Mycket mer eftertanke och avstämningar för att vara säker på ett svar. Många inleder sin fråga med; ”Jag har bara en enkel fråga…”. Det finns inga. Det finns nästan alltid en liten vinkling på en fråga som gör att det tar mer tid att svara än vad man tror. ”

Gör i sommar: ”Just i sommar blir det en vecka i Italien, men i vanlig ordning mest tid i Stockholms skärgård på lantstället. Där blir det båtåkning, tennis, padel, rekreation, med mera. Sedan ska jag väl ”duffa sönder” en och annan golfbana.”

Äter helst i sommar: ”Grillar allt som går att grilla.”

Smultronställe på sommaren: ”Stockholms skärgård. Basen är sommarstugan på Ornö, men att få vakna på båten i ytterskärgården en solig sommarmorgon gör jag mer än gärna.”