Annons
Branschaktuellt Lön Redovisning

Srf dagen 2024: Möjligheter, inspiration och AI

Den 20 mars höll Srf konsulterna sin årliga branschdag. Dagen som fokuserade på framtidens näringsliv lockade närmare 500 redovisnings- och lönekonsulter som ville inspireras, mingla och få ny kunskap kring digitalisering, AI och hållbarhetsrapportering.
Text: Therese Slettengren Foto: Malin Sydne

Eventet hölls på hypermoderna Space Arena i centrala Stockholm, en passande plats för dagens framåtblickande tema. Eller som en av besökarna sa när hon klev in i arenan;

Det känns som att stiga in i framtiden.

Ett uttalande som på många sätt kan sammanfatta denna inspirerande branschdag.

AI ändrar spelplanen

Under dagen blev det tydligt att den snabba utvecklingen av AI (Artificiell Intelligens) och annan teknik kommer vända upp och ned på många affärsmodeller och helt ändra spelplanen för företag att verka på. Det innebär både möjligheter och utmaningar för branschen och det gäller att vara beredd för att undvika fallgropar och i stället se möjligheter.

Detta var också ett tema som Lena Lind, Srf konsulternas Vd och Förbundsdirektör, inledde dagen med. Hon lyfte redovisnings- och lönekonsulternas unika position som ambassadörer för branschen, men betonade också att vi måste vara beredda på de stora förändringar som AI kommer innebära.

Hållbarhet ger möjligheter

Dagens moderator, journalisten och författaren Karolina Palutko Macéus presenterade nästa talare, hållbarhetsentreprenören Rebecka Carlsson.

På samma sätt som tekniken är en disruptiv kraft så är hållbarhet en disruptiv kraft. Det innebär att efterfrågan på hållbarhetsdata kommer att öka dramatiskt och att det finns en stor affärspotential för de som tar ledning inom detta område, sa Rebecka Carlsson.

Hennes råd till konsulterna var därför att få en förståelse för och anpassa sig till, den snabba förändringstakten både avseende hållbarhet och AI, samt att se hållbarhet som en framtida affärsmöjlighet.

Under den efterföljande debatten diskuterades vikten av att börja jobba aktivt med företagens hållbarhetsdata och hur tekniken kan underlätta detta arbete.

De viktigaste insikterna var:

Inse att AI kommer förändra verksamheten – utnyttja det till att utveckla nya affärsmöjligheter.

Analysera affärsdata för att hjälpa kunderna att både tjäna pengar och bli mer hållbara. Börja med lågt hängande frukter. Vad kan vi göra åt höga sjuktal? Hur kan vi minska pappersförbrukningen när priserna ökar?

Kompetensen finns därute – tänk nytt när du rekryterar. Unga medarbetare vill arbeta med hållbarhet och ny teknik. Visa dem att du vill ha med dem in i framtiden.

Inte längre snabba cash

Författaren och juristen Jens Lapidus berättade engagerat om brottslingarnas drivkrafter, att snabba cash är ett minne blott och att de kriminella i allt högre grad använder digitala verktyg för att utnyttja bolag och offentliga verksamheter för brottsliga ändamål. Sverige har blivit ett transitland för droger vilket gör att de kriminella tvättar sina pengar här.

Vi får inte vara naiva. Det är viktigt att förstå de olika sätten på vilka kriminella agerar och att de ofta utnyttjar närstående som möjliggörare för sina brottsliga verksamheter, sa Jens Lapidus.

Under den efterföljande debatten diskuterades hur vi tillsammans kan stoppa brottsligheten.

De viktigaste insikterna var:

AI-teknologier kan spela en nyckelroll för att upptäcka mönster i digitala flöden och därigenom identifiera potentiella brottsliga aktiviteter.

Genom att ha bra rutiner, vara uppmärksam på ovanliga transaktioner och fakturor kan redovisnings- och lönekonsulter hjälpa sina kunder upptäcka brottslighet.

Vi måste öka samarbetet i samhället mellan olika myndigheter, offentliga verksamheter och det privata näringslivet för att effektivt bekämpa brottsligheten.  Varje individ kan bidra.

Tänk först – svara sedan

Hur kan vi använda datakällor för att förstå sammanhang och skapa mer faktabaserade beslut? Den frågan besvarade omvärldsbevakaren och samhällsanalytikern Olof Gränström. Han demonstrerade på ett effektfullt sätt hur vår värld har förändrats, mycket till det bättre men också till det sämre, de senaste två hundra åren. På detta sätt tydliggjorde han att allt inte är som vi tror och att det är viktigt att använda fakta för att fatta rätt affärsmässiga beslut.

Våga ta ett steg tillbaka och inse att du inte har svaret på allt direkt. Du kan säga ”jag vet inte, men jag kan ta reda på det”. Vår hjärna vill ge oss svar baserat på tidigare erfarenheter, men det är inte alltid rätt, sa Olof Gränström.

Han pratade också om möjligheter och risker med AI:

Även bedragarna kommer att nyttja AI i allt högre utsträckning. Det måste vi vara medvetna om.

Utställare på plats

Några av branschens ledande systemleverantörer var också med på plats för att informera om möjligheterna med digitalisering och de smarta programvaror och tjänster som finns att tillgå. De leverantörer som var på plats var:  Nmbrs Penneo, Koho, Verified, Due Compliance, Visma Spcs, Procountor, Blikk Byrå, TaxDome, Fortnox, Wolters Kluwer, samt Hogia.

En dag i framtidens tecken

När dagen avslutades hade även priser till vinnarna av de tre titlarna Årets Srf Auktoriserade Verksamhet, Auktoriserade Redovisningskonsult och Auktoriserade Lönekonsult delats ut, vilket presenterades i ett pressmeddelande samma dag som eventet.

I minglet efteråt verkade både utställare och besökare vara nöjda med dagen.

Det var en otroligt fin dag som känns modern och nytänkande för vår bransch. Jag är stolt över att vara en del av detta, sa Anna Hammarkvist som är Vd på Amesto och även styrelseledamot i Srf konsulternas förbund.

Srf konsulternas vd och Förbundsdirektör Lena Lind hälsade alla välkomna med ett citat från Bob Dylan: ”You always got to be prepared but you never know for what”.
Hållbarhetsentreprenören Rebecka Carlsson talade om vikten av att förstå hur teknikens exponentiella utveckling påverkar både samhället och näringslivet.
Fr v: Jerry Fager grundare av Ebit, Anna-Lena Ohlwein och Rakel Brandqvist som skrivit ett examensarbete om hållbar digitalisering i redovisningsbranschen, Anna Hammarkvist, vd hos Amesto, samt hållbarhetsentreprenören, Rebecka Carlsson diskuterade vikten av att hantera hållbarhetsfrågor aktivt och hur tekniken kan användas för att underlätta detta arbete.
Författaren och juristen Jens Lapidus berättade att det blir allt vanligare att närstående och vänner engageras som möjliggörare för de kriminella att infiltrera bolag och andra verksamheter.
Fr v: Louise Brown, antikorruptionsexpert, Magnus Sohlén utredningsledare på Polisen, Zennie Sjölund, branschansvarig lön vid Srf konsulterna och författaren och juristen Jens Lapidus diskuterade hur vi tillsammans kan bidra till att stoppa brottsligheten.
Omvärldsbevakaren och samhällsanalytikern Olof Gränström pratade om vikten av att ta mer faktabaserade beslut och om möjligheter och risker med AI.
– Jag är stolt över att vara en del av detta, sa Anna Hammarkvist är vd på Amesto, samt styrelseledamot i Srf konsulternas förbund efter eventet. Hon deltog även i en av dagens två paneldebatter.

Save the date: Den 25-26 september 2024 ses vi på höstens viktigaste  branschträff Srf Branschdagar i Kista – under samma tak som mässan Ekonomi & Företag.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons