Annons
Branschaktuellt Redovisning

Srf konsulterna tipsar: Jordbrukare som drabbats av ogynnsamt väder får ekonomiskt stöd

Sommarens ostadiga väder har påverkat många jordbruksföretag ekonomiskt. Nu har regeringen beslutat att ett stöd ska utbetalas till de drabbade.

Stödet går till de jordbrukare som 2023 har beviljats gårdsstöd för nötkreatur eller vissa vårsådda spannmåls- och oljeväxt­grödor. De som både har nötkreatur och vårsådda spannmåls- och oljeväxt­grödor får stöd för båda.
Text: Therese Slettengren
Annons

Hur beräknas stödet?

Stödet baseras på 2023 års ansökningar av gårdsstöd respektive nötkreaturs­stöd. Det innebär att ingen ny ansökan behöver göras för att stödet ska kunna betalas ut.

Om handläggningen av en ansökan om gårdsstöd eller nötkreaturs­stöd inte hinner bli klar innan detta stöd beslutas beräknas stödet preliminärt på redan ansökta uppgifter. Jordbrukaren kan då behöva betala tillbaka detta stöd efter beslut om gårdsstöd eller nötkreaturs­stöd.

När betalas stödet ut?

Pengarna börjar betalas ut i december. Det kommer som en separat utbetalning, inte tillsammans med gårdsstöd eller nötkreaturs­stöd.

Kontrollera kontouppgifter

För att stödet ska kunna betalas ut måste Jordbruksverket ha rätt kontonummer. Detta registreras enklast via Mina sidor på Jordbruksverket. Det går också att anmäla kontonummer via en blankett.

Mina sidor – Jordbruksverket.se >>

Blankett: Anmälan kontonummer – Jordbruksverket.se >>

Här kan du läsa mer om ekonomiskt stöd till jordbruksföretag på grund av torka och regn – Jordbruksverket.se >>

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons