Annons
Branschaktuellt Redovisning

Srf konsulterna tipsar – Skatteverket kommer inte längre att skicka ut momsdeklarationer på papper automatiskt

Förändringen beror på att de flesta företag redovisar momsen i e-tjänsten ”Lämna momsdeklaration”, vilket gör att merparten av de utskickade pappersdeklarationerna aldrig kommer till användning.
Text: Therése Allard

Den som ska lämna momsdeklarationer efter den 26 april 2024 kommer inte att få några blanketter i brevlådan automatiskt. Det betyder till exempel att den som ska lämna sin momsdeklaration senast den 13 maj 2024 inte får en pappersdeklaration per automatik. 

Deklarera i e-tjänsten 

Skatteverket lyfter fram att det enklaste, säkraste och snabbaste sättet att redovisa momsen på är i e-tjänsten ”Lämna momsdeklaration”, som finns på Mina sidor. På Mina sidor finns också e-tjänsten ”Ombud och behörigheter” där det går att anmäla ett ombud som ska kunna lämna företagets momsdeklarationer. 

Fördelar med att deklarera digitalt 

Att majoriteten av företagen väljer att deklarera momsen digitalt är ingen överraskning, enligt Skatteverket. Det finns nämligen en hel del fördelar med att använda e-tjänsten, bland annat:  

Hjälpfunktioner. E-tjänsten innehåller flera hjälpfunktioner för att det ska vara så lätt som möjligt att fylla i momsdeklarationen. 

Kvittens. Så fort momsdeklarationen har lämnats visas en kvittens på skärmen. Den bekräftar att Skatteverket har tagit emot uppgifterna.  

Beloppet syns på skattekontot snabbare. Företag som lämnar en momsdeklaration, med moms att få tillbaka för redovisningsperioden, får beloppet tillgodoräknat snabbare på skattekontot. 

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons