Annons
Fokus Arbetsplats

SVT HR Lön: Löneavdelningen där varje dag är den 25e

SVT HR Lön fick i slutet av förra året Stora Lönepriset i kategorin Årets Löneavdelning vid Lag & Avtals årligen återkommande evenemang. Ett tydligt fokus på gemensamma mål, mångfald och en inställning att alla kan allt bidrog till den fina utmärkelsen.
Text: Tina Sjöström

Att SVT HR Lön kammade hem priset som Årets Löneavdelning redan under sitt första verksamhetsår var verkligen ett bevis på att avdelningen, efter en turbulent period, har hittat ett vinnande koncept i sina arbetsrutiner.

– Jag har satt ramarna, sen har personalen lagt upp arbetet och skapat egna processer för att lösa uppgiften, säger Martin Hansson som är lönechef. När SVT HR Lön bildades för ungefär ett år sedan fick vi möjlighet att börja från noll och skapa ett arbetsklimat och en struktur med fokus på arbetsglädje och eget ansvar. Att vi har en stor mångfald i gruppen bidrar också till den goda stämningen. Vi har ungefär lika många män som kvinnor, vilket är ovanligt på en löneavdelning, och flera personer med utländsk bakgrund. Det här med gruppdynamik är ett ämne jag tycker är oerhört intressant.

Trots att SVT HR lön har en kort historia har en stor del av personalen jobbat tillsammans under flera år.

– Vi tillhörde tidigare Sveriges Radios Förvaltning, berättar Martin. Under 2012 kom beslut om en utredning för omorganisering och 2013 beslutet att Sveriges Radios Förvaltning skulle läggas ner. För vår del betydde det en hel del rationaliseringar. Tre tjänster skulle bort från löneavdelningen, vilket i praktiken betydde att vi måste göra samma saker fast med färre personer. Det har tvingat oss att prioritera om, synliggöra dubbelarbete och sådant som skaver.

– Beslutet om nedläggning av Sveriges Radios Förvaltning betydde att vår verksamhet skulle flytta och att alla vara tvungna att söka om sina jobb, berättar Martin vidare. Några medarbetare fick besked om att sluta medan andra skulle förbereda sig för ett nytt jobb. Det var stor turbulens och emotionellt jobbigt. Samtidigt skulle ju den löpande verksamheten fungera. Men jag tror inte att SVTs anställda märkte något av vår flytt, alla fick lön som de skulle.

– Hos oss här på löneavdelningen har alla en väldigt bred kompetens och alla har funktionsansvar, berättar Niklas Näsström som är den enda som i dagsläget är Auktoriserad Lönekonsult. Vi lever under devisen att alla kan allt och det har minimerat vår sårbarhet. Alla vet vad de ska göra och för att få bort stressituationer har vi synliggjort alla deadlines genom att visualisera hela månaden.

Ett signum för SVT HR Lön är arbetsglädjen och att alla tycker om att lösa svåra uppgifter.

– Vi är ett gäng vinnarskallar som gillar att tävla, fortsätter Niklas. Alla har dessutom en genuin vilja att lära av varandra. Istället för att backa tar man sig an nya utmaningar, det tror jag kommer av att vi vågar misslyckas och att Martin faktiskt tillåter oss det. Nu ska vi inom kort byta lönesystem så vi håller som bäst på att ställa om för en ny utmaning, det härliga är att alla vill vara delaktiga.


Foto: Mats Åsman

På dörren in till löneavdelningen sitter en varningsskylt. Den varnar inte för hund eller annat farligt sällskapsdjur, nej här handlar det om – Fredagsdisco.

– Det hela började med att en av kollegorna, Mauricio, började spela musik efter fikat en fredag, berättar Niklas leende. Fredagen efter hände samma sak igen men då tog han också fram några minihögtalare. Vi andra fick ett mejl om att det skulle bli fredagsdisco på temat melodifestivalen och att vi skulle välja ut några favoritlåtar. Så nu har vi det inlagt i planeringen. Mellan 15-16 på fredagar är det disco som inleds med en speciell signaturmelodi, Disco Inferno. Då svarar vi inte i telefon och vi har som du såg satt upp en varningsskylt på dörren. Man får gärna komma in men vara beredd på musik. De som kommer in blir ofta förvånade för vi spelar rätt högt.

– Väldigt högt, inflikar Martin. Det här är just ett sådant tecken på att gruppen är självständig, ingen frågade mig om lov först. Jag gillar den företagsamhet personalen har. Jag väntar bara på att de även ska börja dansa.

Att jobba med lön hos SVT är inte riktigt som på en traditionell löneavdelning. Två stora skillnader är att det betalas ut ungefär dubbelt så många löner som det finns anställda och att det betalas ut löner eller gage nästan varje dag, här är utbetalningarna verkligen inte kopplade till den 25e.

– Vi sköter lönerna åt SVT och UR, berättar Martin. På SVT är det 2 100 tillsvidareanställda men vi gör ungefär 4 000 utbetalningar varje månad, både löner och gage. När vi har med artister i ett program, till exempel i Allsång på Skansen, så vill de ha betalt direkt efter sitt uppträdande, de vill inte vänta till den 25e. Det betyder att vi pytsar ut pengar hela tiden. Inte varje dag men nästan. Dessutom har vi enormt många reseräkningar varje månad. Stora arrangemang kräver mycket folk, vid skid-VM i Falun hade vi till exempel runt 100 personer på plats, med resor och utlägg som följd. Vi har också många kontraktsanställda över kortare perioder.


Niklas Näsström Foto: Mats Åsman

Niklas Näsström var med i den första gruppen som blev Auktoriserade Lönekonsulter. Han är i dagsläget den enda på SVT HR lön som är det men ytterligare en person är snart klar.

– Jag har fått en något förändrad arbetsbeskrivning i och med auktorisationen men rent praktiskt är det ingen större skillnad. Det är dock en del som frågar om titeln när de ser den och jag får då möjlighet att förklara, det tror jag stärker yrkesrollen. Jag har också sett att det i rekryteringsannonser står att företag söker en Auktoriserad Lönekonsult.

Jag frågar Niklas och Martin vad de tror kommer att krävas i framtiden för att verka som lönekonsult.

– Jag både hoppas och tror att våra arbetsuppgifter kommer att gå från de manuella inmatningarna till att vi blir mer rådgivare. Mycket av grundjobbet skulle den anställda själv kunna göra, säger Niklas.

– Jag tror att lönekonsulterna måste bli duktigare på att sätta upp formler och att kunna tolka olika kollektivavtal. Att förstå kopplingar mellan förmåner, skatter och liknande så att det blir rätt i systemen är en utmaning för alla. Tekniken går framåt men vi som jobbar med lön måste ändå kunna hantverket bakom för att upptäcka om systemet gör fel.


Martin Hansson Foto: Mats Åsman

SVT HR lön ska snart rekrytera ytterligare en person till avdelningen och jag frågar Martin om han tror det är svårt att hitta rätt kompetens.

– Nej, det tror jag inte. SVT är ett starkt varumärke och en attraktiv arbetsplats, det är många som vill jobba inom mediebranschen. Det finns också fler välutbildade att välja bland än förut. Idag består inte branschen av ett gäng ”lönetanter” som stannar på samma arbetsplats livet ut, folk är mer rörliga. För att lyckas behålla personalen tror jag att det är ytterst viktigt att man har kul på jobbet. Det behöver inte vara klackarna i taket men man ska absolut inte ha söndagsångest. Arbetsglädje är viktigt och det får man om man har dynamik i gruppen, mångfald.

– Ja, vi på löneavdelningen är verkligen inte stöpta i samma form, säger Niklas. Det finns en myt om att alla som jobbar på SVT bor på Lidingö eller Östermalm. Vi kommer från hela Storstockholm, med rötter i Chile, Asien, Malmö och Västkusten.

– Mitt i all omorganisation och kvalitetssäkring måste man också vara rädd om sin personal, fortsätter Martin. Vi har till exempel ingen övertid här, man ska inte sitta och jobba 10-12 timmar, det gynnas ingen av. Man måste ha förståelse för att alla har ett annat liv utanför arbetsplatsen. Jag styr inte när folk ska ta semester och jag sitter inte och klockar personalen, jag förväntar mig att de gör sitt jobb. Gjorde de inte det så skulle jag snabbt få höra det av den som inte fick sin lön i tid.

Vad är då roligast med jobbet som lönekonsult? Niklas tycker att det är de små höjdpunkterna när man lyckas fixa svåra uppgifter.

– Att till exempel göra en anställd glad genom att lösa ett problem som har med löneutbetalningen att göra. Om det blir fel i en lönerapportering och någon bara får en halv lön så är den personen oändligt tacksam när vi snabbt kan rätta till det. En stor del av vårt jobb är faktisk problemlösning. Sen är ju gänget här en stor anledning till att jag trivs på jobbet. Vi kan både jobba hårt och skratta tillsammans. Det är jag oerhört tacksam för.


Foto: Mats Åsman

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons