Tips för att följa lagen och en dom som gör skillnad
Det är några konkreta tips från juristen Petter Flink. Han har tillsammans med sina kollegor tagit fram ett av de digitala verktyg för byråns penningtvättsarbete som nu finns på marknaden.
Petter Flink träffar ofta byråföreträdare, redovisningskonsulter och lönekonsulter. Bland annat genom den utbildning han håller i Srf konsulternas regi: ”Penningtvättslagen för redovisningskonsulter” och på branschmässan Ekonomi & Företag där han i år genomförde ett mycket välbesökt anförande under rubriken ”Bästa tipsen för att följa PTL (penningtvättslagstiftningen, reds anm.) och undvika sanktionsavgifter från länsstyrelsen.”
– Jag har mött enpersonsbyråer som funderat på att lägga ner, av oro för att få tillsyn och drabbas av höga sanktionsavgifter. Och andra som funderat på att byta branschkod för att undkomma tillsyn. Riktigt så orolig behöver man inte vara, säger Petter Flink och fortsätter:
– Det finns 11 000 – 12 000 redovisningsbyråer i Sverige och hittills har inte ens ett hundratal fått tillsyn och sanktionsavgift. De tre länsstyrelserna med tillsynsansvar gör så gott de kan med en lagstiftning som inte är helt lätt att tolka, och så sent som i måndags kom en dom som ger ett visst hopp om möjligheten att få sin sanktionsavgift nedsatt i förvaltningsrätten. Jag ska återkomma till den.
Extremt grundligt
Även om Petter Flink i dag inte själv företräder byråer i överklaganden till förvaltningsrätten, första instans, eller till kammarrätten, andra instans, får han insyn i processerna och besluten genom medhörning.
– Att klara ett tillsynsärende är i grunden inte rocket science. Det man verkligen måste vara är så grundlig i sina svar att man blir fullständigt trött på sig själv och sina detaljerade formuleringar. Exakt varför har den här kunden en normal risk för att utnyttjas för penningtvätt, och exakt varför är det en normal risk att den kunden använder vår byrå för penningtvätt? Det måste man förklara. I detalj. Och nu finns det verktyg där PTL-arbetet kan göras smidigt. Vårt har funnits i fyra år och används av 350 byråer, ett antal som ökar hela tiden.
Byråns dokument
För den som väljer att använda mallar, exempelvis från Srf konsulterna, är det helt centralt att de grundligt genomarbetas till att bli byråns egna dokument. Det räcker inte att byta sidhuvud och använda sig av färdiga exempeltexter i formulären. Petter Flink igen:
– Det måste framgå vad byrån själv har kommit fram till, med inspiration från mallarna. Ta gärna hjälp av en advokat eller jurist som kan ämnet, vet vad man ska titta efter och hur byrån ska formulera sig. Ett antal timmar av en sådan experts tid för kontroll och/eller kompletteringar kan räcka innan man skickar in sitt svar till länsstyrelsen. Det behöver inte ta en vecka.
Sänkt tillsynsavgift
Som Konsulten tidigare berättat kom ett beslut i Förvaltningsrätten i Malmö måndagen den 25 september 2023 där rätten för första gången sänker en sanktionsavgift kraftigt: från 500 000 till 300 000. Enligt Petter Flink är formuleringarna som används i sammanhanget minst lika uppseendeväckande som den 40-procentiga sänkningen i sig.
Han syftar i första hand på tre centrala passager i dom nummer 5583-22. Förvaltningsrätten skriver:
- ”Länsstyrelsen har dock inte gjort någon mera utförlig bedömning av hur pass förhöjd den faktiska risken för att bolaget ska ha utnyttjats för penningtvätt eller finansiering av terrorism har varit.”
- ”Förvaltningsrätten konstaterar att det inte har framkommit att några konkreta skador har uppstått.”
- ”… varför den av länsstyrelsen beslutade sanktionsavgiften inte är proportionerlig.”
– Förvaltningsrätten konstaterar alltså att länsstyrelsen inte har prövat den egentliga, verkliga, risken för att byrån skulle kunna utnyttjas, utan att de i stället fattar sitt beslut utifrån vad som skulle kunna hända eftersom byrån inte anses ha följt PTL. Förvaltningsrätten konstaterat att detta ska vara förmildrande när det gäller storleken på sanktionsavgiften. Det ska bli väldigt intressant att se hur detta resonemang påverkar länsstyrelsens praxis och kommande domar, avslutar Petter Flink.
Sex PTL-tips
Var extremt detaljerad – beskriv allt!
Skriv som till en femåring.
Ta inget för givet, beskriv även ”allmänna och vedertagna sanningar”.
Beskriv varför och hur respektive risk påverkar er byrå och hur ni hanterar/motverkar detta.
Om mallar: Anpassa – gör till era egna dokument.
För svårt? Ta hjälp!
Källa: Petter Flink, Due Compliance AB.
Gå vidare
Information: Srf konsulterna >>
tidningenkonsulten.se: 2024: Periodisk rapportering, riskbaserad tillsyn, vägledande beslut
tidningenkonsulten.se: Ingen byrå vinner PTL-överklagande >>
Utbildning: Penningtvätt – de administrativa kraven >>
Utbildning: Penningtvättslagen för redovisningskonsulter – Workshop >>
Utbildning: Penningtvättslagen för redovisningskonsulter – onlinekurs >>