![](https://tidningenkonsulten.se/app/uploads/sites/3/2024/03/kronikorer-zennie-sjolund.jpg)
Zennie Sjölund: Vilken start på året!
Länge hade det diskuterats i branschen, men det var först i december som beskedet kom – och då var det bråttom. Julstressen blandades med branschsnack, och plötsligt var det officiellt: ’Nu ska vi rapportera föräldraledighet i AGI – och det ska ske direkt.’
Jag var inte förvånad, men jag såg direkt reaktionerna omkring mig. Ingen mjukstart, inget utrymme att ställa om i lugn och ro, trodde många. Vi i lön är vana vid förändringar, men den här gången var tempot något extra. Det var länge sedan en förändring fick så satte sådan fart på löneavdelningarnas diskussioner. Det är såklart införandet av fler uppgifter i arbetsgivardeklarationen (AGI), särskilt rapporteringen av föräldraledighet, som jag syftar på. Förutom att införandet skulle ske omgående har denna dessutom implementerats ovanligt snabbt; Riksdagsbeslutet togs så sent som den 11 december 2024 och gäller redan från januarilönen. Samtidigt hade jag förvissningen om att det är under kontroll.
Men klarar systemen detta?
Den frågan hörde jag direkt när nyheten spreds. För att säkerställa en smidig anpassning har vi på Srf konsulterna arbetat aktivt för att de nya uppgifterna ska spegla hur hanteringen faktiskt sker i lönesystemen. Genom samarbetet i Srf Lönsam, där Sveriges ledande lönesystemleverantörer ingår, och i dialog med Skatteverket och Försäkringskassan har vi drivit på för en lösning som fungerar i praktiken.
Vårt arbete har gett resultat! Glädjande nog justerades förutsättningarna redan innan riksdagsbeslutet, efter synpunkter från Lagrådet. Detta är ovanligt men positivt, eftersom det nu säkerställer att rapporteringen speglar den faktiska hanteringen i lönesystemen. Syftet med den nya rapporteringen är att motverka missbruk av vårt välfärdssystem, och som en positiv bieffekt får organisationer en tydligare struktur för att rapportera korrekt och i rätt tid.
Förändringar väcker alltid frågor
När nya rutiner införs dyker det alltid upp funderingar. Jag har redan hört frågor som: Hur ska vi registrera föräldraledighet i systemen? Vad innebär det här för andra rapporteringskrav? Svaret är att vi i vissa fall saknar en standardiserad hantering för föräldraledighet, och det är något vi kommer att behöva arbeta med framåt.
De uppgifter som nu tydliggörs i frånvarorapporteringen kan också få konsekvenser för annan rapportering och företagsstyrning. ESG (Environmental, Social, and Governance) blir allt viktigare för att konkurrera om affärer och attrahera talanger. Föräldraledighet kan bli en nyckelfråga i hållbarhetsrapporteringen, och vi ser att det förmodligen kommer att vara en del av lönetransparensdirektivet.
Under 2025 behöver vi i branschen arbeta ännu mer med föräldraledighetshanteringen – och fler förändringar väntar. Skillnaden jämfört med tidigare är att vi nu är bättre förberedda. Vi har en ökad medvetenhet, en större proaktivitet och en starkare lösningsorienterad inställning. Och vi tar initiativ till förändring själva.
Lönekonsultens dag – en dag att fira!
Idag är ingen vanlig dag – idag är det lönekonsultens dag! Vi som arbetar med lön är problemlösare, möjliggörare och en central del av organisationens hjärta. Att hantera nya rapporteringsvillkor med en månads varsel, det klarar vi galant! Stort grattis till alla fantastiska vardagshjältar runt om i Sverige!