Annons
Branschaktuellt Lön Redovisning

Srf dagarna 2016: Redovisningskonsulter behövs även för framtidens företag

Byråkonferensen är ett populärt inslag under Srf dagarna och ett utmärkt tillfälle att utbyta erfarenheter med kollegor i branschen. Temat i år var byråns lönsamhet och deltagarna fick konkreta tips om ökad lönsamhet, nya tjänster och konkurrensfördelar.
Text: Tina Sjöström

– Vilka tjänster kommer att överleva och hur gör man sin redovisningsbyrå mer lönsam? Så inledde Mikael Carlson årets byråkonferens.

Trots alla profetior om att yrkesrollen kommer att försvinna menar han att redovisningskonsulter fortsatt kommer att behövas men i en annan roll.

– Det som talar för yrkesrollen är att majoriteten av företagen är små, kraven på rapportering från myndigheter ökar och regler ändras. Det är inte troligt att småföretagare har tid att hålla reda på allt själv, trots digitalisering. Rådgivare är ni redan och den tjänsten kommer att öka. Vi ska inte låta oss ersättas av någon ny typ av rådgivare utan berätta för kunderna vad vi faktiskt kan göra för dem. Den största konkurrensfördelen är kundrelationen och redovisningen kan vara det bästa verktyget för att skapa ytterligare kundnytta.

Anders Bernåker, som tillsammans med Mikael Carlson planerat byråkonferensen, delade med sig av ett bra tips.

– En redovisningskonsult jag träffat berättade för mig att han en gång om året debiterade varje kund 1 200 kr för utlägg för pärmar, register och annat kontorsmaterial. Har man många kunder så blir det en ansenlig extra inkomst.

Åhörarna fick flera tips till ökad lönsamhet – planera arbetet och följ upp hur många timmar som läggs på varje kund, bygg upp kundens lojalitet och kombinera fasta priser med löpande.

– Kunden är inte så priskänslig som du tror om du gör ett bra jobb, sa Mikael Carlson.

Även i år genomfördes en paneldebatt. Deltagarna representerade tre olika byråer med olika förutsättning. Det var Per Sandén från Byrå 8082 i Göteborg med fyra anställda, Martin Karlsson från Ekonomiansvarig i Bollebygd med 13 anställda och Fredrik Waker från Wakers Redovisning som har 35 anställda. Första frågan var om man måste ha en viss storlek på företaget för att kunna vara lönsam.

– För några år sedan, när redovisningsbyråer drevs mer traditionell, hade jag definitivt svarat ja, sa Fredrik Waker. Med dagens digitalisering är det inte längre så.

– Vi är fyra personer och gjorde ungefär en miljon i vinst senaste bokslutet, sa Per Sandén. Jag och min kompanjon har i och för sig jobbat väldigt mycket men det visar ändå att det går att få lönsamhet.

Branschens problem med rekrytering var också en fråga som debatterades. Vi måste tillsammans ”boosta” yrkeskategorin så att fler får upp ögonen för den. De som studerar ekonomi, som är hungriga, ska bli redovisningskonsulter. Det är i vår bransch möjligheterna finns.

– För att behålla personal måste vi ha en bra företagskultur, sa Martin Karlsson.

– Vi rekryterar gärna personer som kommer från en YH-utbildning, som är i början av karriären, sa Fredrik Waker. Då kan vi uppfostra dem i vår kultur från början.

Under byråkonferensen fick deltagarna även lyssna till ett föredrag av Ulla-Lisa Thordén, ett populärt återkommande inslag från förra året.

På vår facebooksida finns fler bilder från Srf dagarna 2016 >>

Läs också…

Srf dagarna 2016: Vi spelar en viktig roll för Sveriges framtid – småföretagarna

Srf dagarna 2016: Välbesökta branschdagar

Srf dagarna 2016: Kongressförhandlingar med högt i tak

Srf dagarna 2016: Jubileumsmiddag som knockade

Srf dagarna 2016: Årets Konsulter prisade

Srf dagarna 2016: Redovisningskonsulter behövs även för framtidens företag

Srf dagarna 2016: Löneforum med erfarenhetsutbyte

Srf dagarna 2016: Stipendium för deltagande på Srf dagarna

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons