Annons

Premium

Branschaktuellt Lön

Lägstalöner öppnar avtalsrörelsen – så mycket kan det kosta ett företag

Avtalsrörelsen har börjat. Denna gång omfattas cirka 2,3 miljoner anställda med kollektivavtal. – Av mötet mellan de 14 LO-förbunden kan vi konstatera två saker: De är överens om att samordna sina krav rörande avtalsmodell och att lägstalönerna ska höjas med mer än utgående lön, konstaterar Christian Kjellström, utredare och avtalsansvarig vid Medlingsinstitutet.
Text: Håkan Edvardsson

Tisdagen den 25 oktober sammanträde LO:s representantskap, forumet där representanter från samtliga medlemsförbund samlas. De formulerade ett gemensamt beslut med ett uttalat låglönefokus. I likhet med avtalsrörelsen 2020 införs en låglönesatsning, men nytt för denna gång är kravet på att höja lägstalönerna. – För den som vill förbereda sig på vilka ökade kostnader detta eventuellt kan betyda för en arbetsgivare kan vi göra ett enkelt räkneexempel. Vi antar att höjningen 2023 blir ungefär likadan som 2017 och 2021, alltså 2 procent, säger Christian Kjellström. Låglönesatsningen skulle då innebära att anställda som ligger med löner under 27 100 kronor bidrar med 542…

Premium

För premiumartiklar behövs en prenumeration

Registrera dig och läs premiuminnehållet direkt!
– Lönekostnaderna kommer, som alltid, att bli lite olika beroende på avtalsområden. Inom besöksnäringen och detaljhandeln finns många som omfattas av låglönesatsningar till exempel. Men en viktig princip har hittills varit att den totala arbetskraftskostnaden ska vara densamma mellan olika avtalsområden, säger Christian Kjellström, vid Medlingsinstitutet.

Vidare läsning:

Hur påverkar inflation och nya kollektivavtal kunderna?

Lär dig mer:

Kursen Kollektivavtal >>

LO om kollektivavtal >>

Svenskt Näringsliv om kollektivavtal >>

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons