Annons

Premium

Bedrägeri bild
Redovisning

Så hanteras bedrägerier skattemässigt – vad du som redovisningskonsult bör veta

Det finns olika typer av bedrägerier, och det är viktigt att förstå hur dessa ska hanteras skattemässigt. Skatteverket har gett sin syn på hur investeringsbedrägerier ska behandlas i samband med beskattning. Men det finns andra former av bedrägerier där företag förlorar pengar. Här går vi igenom vad du som redovisningskonsult behöver tänka på för att hantera förluster på ett korrekt sätt vid beskattningen.
Text: Therése Allard
Annons

Investeringsbedrägerier

Ett investeringsbedrägeri innebär att det inte sker något faktiskt förvärv av en verklig tillgång som motsvarar det betalade beloppet. Ett exempel är att man köper en tillgång som inte finns, eller att man blir vilseledd att investera ett högre belopp än vad tillgångens verkliga värde är. I dessa fall uppkommer förlusten redan vid betalningen.

Skatteverket har i sitt ställningstagande “Avdrag för kapitalförlust vid ett investeringsbedrägeri – är förlusten hänförlig till en s.k. verklig tillgång?” ansett att det saknar betydelse att man har haft för avsikt att göra en investering eller inte hade någon anledning att misstänka några oegentligheter. Bedömningen ska enbart avse om betalningen har medfört förvärv av en verklig tillgång. Om det framkommer uppgifter, som indikerar eller antyder att förlusten kan vara en följd av ett bedrägeri, ska investeraren kunna göra det sannolikt att det ändå har skett förvärv av en verklig tillgång. Det är investeraren som har bevisbördan för att få avdrag för en redovisad kapitalförlust. Avdrag för kapitalförlust vid ett investeringsbedrägeri förutsätter att det har skett förvärv av en s.k. verklig tillgång. Bedömningen av om det har skett förvärv av en verklig tillgång eller inte får avgöras genom en samlad bedömning av de omständigheter som förelåg vid förvärvet.

Premium

För premiumartiklar behövs en prenumeration

Registrera dig och läs premiuminnehållet direkt!
Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons