Ytterligare ett år är på väg mot sitt slut, men det är ett år som inte liknar många andra vi har upplevt. Världen har i stort och smått påverkats av pandemin som startade 2019 och efter att ha upplevt att vi är på väg att bli av med coronaviruset kom det tillbaka med ny kraft genom en ny variant, så den mer normala vardagen får vänta ett tag till.  Vi har alla påverkats av pandemin och det som hänt under 2021 har förändrat vår vardag på många sätt, men även om vi har lärt oss hantera den nya vardagen så längtar vi alla till hur det såg ut innan covid-19.

Din insats som redovisnings- och lönekonsult har alltid varit viktig och pandemin har gjort detta ännu tydligare. De dagliga insatserna du gör för att hålla näringslivet igång genom det löpande arbetet och rådgivningen är beundransvärda. Och dina kunders uppskattning är tydligt bekräftad i de undersökningar som görs, där redovisningsbranschen åter har fått betyg från näringslivet som bästa bransch. Grattis till dig! Det känns superkul för oss alla som bidrar till detta. Om vi fortsätter leverera vår höga kvalitet och är proaktiva rådgivare för våra kunder blir vi oslagbara och jag känner att vår arbetsinsats stämmer väl med dessa bevingade ord i Winston Churchills anda: ”When the going gets tough, the tough get going!”

Intresset för att bli certifierad affärsrådgivare hos Srf konsulterna har varit och är mycket stort, där tyngdpunkten just nu ligger på proaktivitet och kommunikation. Vi är nu över 300 certifierade affärsrådgivare och genom våra satsningar på rådgivning tar vi ett fortsatt ansvar för näringslivet, så att dina kundföretag kan navigera rätt och utvecklas positivt. Vi lever i ett spännande och komplicerat framtida affärsklimat där goda råd kommer att vara den avgörande skillnaden för att lyckas. Det känns som att kungens valspråk – ”För Sverige i tiden” – är direkt riktat till Srf konsulternas medlemmar. Och utöver certifieringen av affärsrådgivare är jag mycket stolt över att vi nu är snart 700 auktoriserade lönekonsulter!

Många saker händer också i vår omvärld. Du känner säkert till att vår nuvarande bokföringslag behöver moderniseras och en utredning har tittat på det under året och nu kommit med sina förslag. Srf konsulterna har haft experter med i utredningen och vi håller just nu på med vårt remissvar. Det blir sannolikt förbättringar som ligger i linje med den tekniska utvecklingen och trenderna i samhället vilket vi är mycket glada över – det är inte en dag för sent.

Allt fler företag och organisationer kommer att få ökade krav på att leverera en hållbarhetsrapport för att få bli, eller fortsätta vara, leverantör. Vi har därför tillsammans med våra nordiska kolleger lanserat en nordisk standard för sådan rapportering för mindre bolag som du kan använda när du eller din kund behöver en sådan rapport. Det är ytterligare ett exempel på att Srf konsulterna inte följer utvecklingen utan leder den, precis som vi alltid vill göra för att vara relevanta och skapa nytta och mervärden för dig som medlem.

Bolagsverkets önskemål om ett obligatorium avseende digital inlämning av årsredovisningar verkar dröja. Frågan ligger på näringsdepartementet och jag tror det dröjer ännu ett tag innan de fattar det beslutet, men så småningom blir det säkert ett krav, så det är lika bra att planera för det. Att det går sakta innebär samtidigt att vi får mera tid att anpassa vårt arbete och leverans på ett bättre sätt men det kräver som sagt att vi börjar i tid för att kunna kontrollera förändringen.

Kanske har du också hört talas om P27? Det handlar om en ny infrastruktur avseende betalningar som bankerna håller på att införa och som kommer att påverka både vårt och våra kunders arbete. Srf konsulterna är förstås med och diskuterar hur vi kan medverka till en så bra framtida betalningsrutin som möjligt. Det är många spännande förändringar på gång och du kan vara säker på att vi är med i diskussionerna när det händer något som påverkar branschen och våra kundföretag.

Avslutningsvis vill jag önska er alla en riktigt god jul och gott nytt år och jag hoppas att ni får möjlighet till återhämtning och några sköna helgdagar. En tid att umgås med familj och vänner och att ladda batterierna inför ett nytt, spännande arbetsår.

Tillsammans kan vi göra 2022 till ett år fyllt av hopp och nya möjligheter, för det vi gör har aldrig varit viktigare. Jag känner även här att vi får inspireras av Churchill och konstatera: aldrig förr har så få gjort så mycket för så många!

Ta väl hand om dig i jul och ladda upp för ett gott nytt (verksamhets) år för dig med kalenderår och ett gott slut för dig med brutet räkenskapsår…