Annons
I fokus med Roland

Roland Sigbladh – Inför semestern!

Text: Roland Sigbladh
Annons

Våren är en mycket intensiv period för oss i redovisnings- och lönebranschen. Det ska göras bokslut, årsredovisningar, deklarationer, semesterårsskiften och dessutom ska allt vanligt löpande arbete med skatteredovisningar, löneberedning, betalningar mm skötas. Och förstås med hög kvalitet och i rätt tid. Vi gör det varje år och att våra kunder är nöjda har vi fått bekräftat i alla undersökningar som gjorts. Och de är inte bara nöjda – vi har de mest nöjda företagskunderna av alla branscher enligt Svenskt Kvalitetsindex, SKI!

Men tillbaka till den hektiska våren! Varför måste så många kunder ha kalenderår? När många ska vara färdiga samtidigt så blir det en enorm stress på våren. Hur har det blivit så? Kanske är det den mest naturliga perioden för många att tänka på året som ett kalenderår och därför väljer många just det. Men det skulle kanske passa bättre för verksamheten att ha en annan period då en ökad spridning skulle jämna ut arbetsbelastningen. Så varför inte byta räkenskapsår? Jodå det går, men är inte helt lätt. Enligt Skatteverket krävs att det finns särskilda skäl. Jag har därför skrivit en hemställan till Skatteverket att de ska ta bort dessa särskilda skäl. För det skulle gynna alla parter, inklusive myndigheterna att få en jämnare fördelning av flödet.

Viktiga möten

Kontakten med verkligheten är alltid den bästa referensen för om man gör och prioriterar rätt saker. Därför har jag på den senaste tiden rest runt och träffat många medlemmar på deras hemmaplan när jag besökt deras kontor. Det är intressant att höra berättelser från verkligheten om hur företaget startades, hur man har utvecklat byrån och vad man har för framtidsplaner. Samtidigt har vi fått tillfälle att diskutera hur förbundet kan bidra och förbättra för branschen. Jag har fått 3-4 förslag vid varje besök, några som jag tar vidare till Skatteverket, Bolagsverket och andra myndigheter. Sådana här möten är ett bra exempel på hur vi kan använda våra medlemmars praktiska erfarenheter för att driva frågor som förbättrar för branschen. Men möten måste inte alltid vara fysiska så om du har tankar om hur vi kan bidra ännu mera så skicka ett mail eller ring mig så möts vi där för att fånga upp fler goda förslag och tankar!

P27 påverkar oss alla

P 27 är arbetsnamnet på framtagandet av den nya infrastrukturen för betalningar och är den största förändringen på femtio år som nu pågår i bankvärlden. Denna förändring kommer att påverka oss alla. Här jobbar vi på Srf konsulterna aktivt för att stävja variationer som kan uppstå när bankerna ska sätta upp rutiner och regelverk för detta. Viktigt att vi är med och förtydligar behoven samt vad som gäller. Tillsammans med Transformationsprogrammet arbetar vi för att få till bästa möjliga implementering när vi i första steget byter filformat och därefter hela betalningsinfrastrukturen.

Säkra banksystem gynnas vi alla av. Hantering av bankkontonummer för löneutbetalning är ett exempel. Vi vet att en utmaning kan vara att få in rätt bankkontonummer vid en nyanställning och att falska byten av bankkontonummer idag är ett vanligt tillvägagångssätt för bedragare att tillskansa sig pengar. Det är också av yttersta vikt att det finns en plan B för att kunna göra utbetalningar om det uppstår problem i driften. Självklart rapporterar vi löpande om detta.

Och vad händer med revisionsplikten?

Det är valår vilket gör att våra politiker syns och hörs mer än vanligt. För att motverka brottslighet i bolag har man tillsatt en utredning för att titta på om vi ska återinföra revisionsplikten. Förstår att du kanske undrar, för revision kommer ju långt i efterhand och det kan ju i bästa fall upptäcka brott men hur skulle det kunna förhindra brott?. Det vore ju mycket bättre att satsa på hög kvalitet när redovisningen upprättas än att hoppas hitta fel, brister och brott långt i efterhand. Förbundet har en expert med i utredningen som för fram våra ståndpunkter och ett beslut i frågan kommer sannolikt under nästa år. Det skulle vara effektivare om företagen hade krav på att anlita en byrå med Auktoriserade redovisnings- och lönekonsulter, så att det just blir rätt från början. Du kan vara säker på att vi är tydliga med hur vi ser på frågan och de flesta andra organisationer som vi samverkar med verkar ha samma åsikter som oss vilket känns bra.

Vår galna omvärld

Det finns olika dimensioner av allt och eventuella problem löser vi tillsammans, det är jag säker på. Historien förser oss dock med jämna mellanrum med personer som inte ser verkligheten som vi gör. Just nu är det Putin, som med Stalin som förebild, försöker skapa ett rike som ingen vill ha. Och hallå Vladimir – krig har varit omodernt de senaste 500 åren och påverkar negativt våra viktiga klimatmål i Agenda 2030!

Trots alla fördömanden pågår detta krig, som drog igång precis då vi blivit lite mera fria från Covid19, och det påverkar näringslivet. Med höga energi- och bränslepriser, stigande räntor samt inflation och näringslivets värsta fiende som grädde på moset – osäkerhet. Detta medför att våra kundföretag möter en ny verklighet som påverkar och som inte är lätt att lösa på egen hand. Här kommer den viktiga proaktiviteten in i bilden, där vi i branschen med vår erfarenhet och kunskap om företagande kan bidra till livsavgörande vägval för många kundföretag. Jag är också stolt över att vi från förbundets sida även bidragit med en stor gåva till Ukraina för att hjälpa och visa vårt stöd till människor som förlorat nästan allt.

Semestertider och nuet

Om du inte redan har gjort det så är det hög tid att boka in din semester, så att du får möjlighet att koppla av och ladda om för en spännande höst. Själv kommer jag att göra lite av varje, både sommarhuset, båten och några dagar i Almedalen tillsammans med några kollegor. Där möter vi politiker, beslutsfattare och samarbetspartners och kan föra fram våra synpunkter om hur vi skapar ett bättre företagsklimat i Sverige. Där kommer några av de kloka förslag jag fått i möten med er att kunna diskuteras och hur kvalitetssäkrade byråer med Auktoriserade redovisnings- och lönekonsulter kan bidra till ett bättre och starkare näringsliv. Följ oss i sociala medier och kommentera så kan du vara med och trycka på kring framtidens viktiga frågor från hängmattan!

Men viktigast av allt är att din semester blir en central plats i nuet. Hela arbetsåret arbetar vi efter en plan för allt som ska göras och ibland är det stressigt för att hinna med. Och precis som en modern elbil behöver laddas för fortsatt resa behöver vi det också. Så låt nuet bli ledstjärna för semestern. Läs en bra bok, bestäm spontant om en dagsutflykt eller följ bara den där lilla myran för att se vart den ska ta vägen. Låt hjärnan vara fri från måsten och ta dig tid att bara vara en stund – det är faktiskt en underskattat lyx som dessutom är helt gratis!

Sommarhälsingar från Roland

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons