Annons
Krönika
Anna Gullberg - Srf konsulterna Frilansskribent & konsult
6 november 2020

Anna Gullberg: Se dig själv som en BNP-aktivist och fördela ditt privata coronastöd klokt

Under min uppväxt fanns en Konsumbutik och en ICA-butik i den lilla byn mitt ute på Dalarnas landsbygd. Valen var ideologiska, åtminstone sades det så. Sossar var medlemmar i kooperationen och handlade följaktligen på Konsum. Borgare gick på franchiseägda ICA med lokal handlare och var kapitalismens lakejer.

Byn gick från landsbygd till pendlingsort för länets största stad. Och handla, det blev något man gjorde på de lite större butikerna, de där med färsk basilika i kruka och orimligt många sorters lufttorkad skinka.

Den politiska livsstilsmarkören ersattes av egennyttans och livslogistikens evangelium.

Det tog inte lång tid innan en av de två butikerna stängde, och när det bara var ICA kvar så blev det också skakigt ett tag.

Men butiken fick ny ägare, och ägaren investerade. Sortimentet förbättrades och moderniserades, servicegraden utökades med förbutik för småärenden och olika kringtjänster tillkom. Istället för en liten butik blev den tillräckligt stor för att locka dem som annars handlade på stormarknaden efter jobbet i stan. Sortimentet med lufttorkad skinka blev imponerade stort.

Någon slags folkrörelse blev det kanske också. När folk begriper att deras egna handlingar spelar roll för utfallet så börjar de agera annorlunda. När det står klart för dem att det som verkar billigt på kort sikt blir dyrt, både för dem själva såväl som samhället i stort, så kan det hända grejer.

Samtidigt – ingen stöttar en dålig butik. Vill man äta lufttorkad skinka en söndag så duger det inte med en sorts falukorv och helgstängt.

Jag tänker rätt ofta på det här. Barndomens val har fått mig att ändra köpvanor, och min familj att tvingas in i lokal handel var vi än befinner oss i världen, oavsett hur mycket mer praktiskt och billigt det kan verka att köpa matkassen på jättestora butiken i köpcentret utanför centrum.

Konsumtion är oslagbart som metod för dig som vill påverka samhället. Från att avstå från att handla sånt som du tycker är oetiskt, miljöfarligt eller har en negativ påverkan på världen i stort och smått. Till att fördela dina hårt intjänade pengar som ett coronastöd över sånt du uppskattar, behöver eller vill bevara.

Och om valet mellan ICA och Konsum var ett slags ideologi på 70-80-talet så är det här en annan slags ideologi i ett post-corona, post-digitaliseringssamhälle, och jag kan gärna vara ledare för den nya sekten.

För om vi fortsätter att sitta hemma och snåla och stoppa pengar i madrassen så kan jag lova er att det blir dyrare i slutändan än ni någonsin kunnat ana.

Mitt coronastöd går till pizzabagaren på fredagar, favoritfiket på stan en grå måndag, lilla matbutiken på gångavstånd minst tre gånger i veckan, blomsterhandlaren om jag hittar minsta anledning att fira (och varför inte? Livet behöver förgyllas annus horribilus 2020).

Mitt coronastöd går till klädbutiken och skohandlaren, frisören och skönhetssalongen. Den går till någon extra liten grej jag inte visste att jag behövde, för om jag bara handlar precis det som behövs och inget mer så kommer tre fabriker i Indien och tio butiker i Sverige att stänga och tusentals människor blir arbetslösa och de har familjer som behöver deras inkomster och i yttersta ledet är det nåt barn som inte får julklappar. Skratta om du törs. Jag lovar att det stämmer.

Men okej. Du som tänker att det är viktigare att hålla i de egna slantarna kan kanske fundera lite på hur det går med bostadspriserna och värdet på din egen villa när affärerna där du bor börjar bomma igen, servicen sjunker och nöjesutbudet försvunnit. Plus hur tråkigt ditt liv kommer bli sen, när du sitter där, fast med villan.

Vi sitter isolerade men får inte glömma att vi är alla sammanbundna av en ekonomi som går åt skogen om vi inte gör vad vi kan.

Nu när samhället bommar igen för andra gången kommer inte bara liv släckas i covid-19, livsdrömmar kommer krascha och liv ställas på ända. Och för oss som varit vana att ta del av allt det där och ta det för givet så är det nu allt som gör livet enklare och roligare för oss riskerar att försvinna.

Precis som ICA-handlaren i min hemby kommer entreprenörer fortsätta att utveckla nya idéer och laga efter läge.

Men om de klarar sig beror på oss också. Det är dags att ta ansvar för det och handla lite extra till helgen. Se dig själv som en BNP-aktivist och fördela ditt privata coronastöd klokt. Livet? Det är så mycket mer än Netflix hemma i soffan.