Annons
Krönika
Anna Gullberg - Srf konsulterna Frilansskribent & konsult
4 mars 2021

Anna Gullberg: Tipp-Micke är min nya idol – pandemins vinnare ställer om utan att gnälla

De flesta berättelser om att starta om i livet är tänkta att lära oss något. Att stressa mindre, att lyssna på vår inre röst, att växla ner, att komma närmare – familjen, naturen, oss själva. Ofta handlar det om att vara sann mot sig själv, mot sina värderingar.

Det är ofta moraliteter, som ska få oss att tänka på hur man blir en bättre version av sig själv.

Men de berättar sällan något om hur man ändrar på ett liv man är fullständigt nöjd med.

När det som är ens identitet ibland, eller vart fall ens levebröd och familjens trygghet, försvinner under ens fötter. När allt går åt helskotta utan att man har sig själv att skylla, men likväl står där utan skyddsnät och bara önskar att allt vore som dagen innan.

När blixten slår ner,

Därför blir jag så otroligt upprymd när jag läser en artikel i småföretagartidningen Driva Eget som handlar om eventarrangören Mikael Belenki. Driva Eget berättar om hur Belenki drev två framgångsrika företag sedan femton år tillbaka, baserat på fysiska möten. Hjälp! Festfixare, uthyrare av studentflak – vi vet ju hur det blev med allt slags firande pandemiåret 2020 – inställt.

På bara veckor tappade hans bolag 90 procent av bokningarna.

Från festfixare till… vaddå?

Hans erbjudande handlade trots allt om fysiska möten, inte digitala.

Här skulle många bara lagt sig ner och givit upp. Den mörka våren 2020 som fortsatte in i ett nattsvart år för branscher som hans, vad mer kan man göra än att söka bidrag?

Otroligt mycket mer, visade det sig.

Som en sann entreprenör tittade han runt omkring sig och lät det nya läget bli det han lagade efter, istället för att lägga sig ner och gråta.

Mikael Belenki var event-Micke före corona. Men när event-Micke fick säga tack och hej till den stora festen så uppstod en helt ny Micke – Tipp-Micke.

En dag kom han på att firmabilarna som kört festfixargrejer faktiskt kunna användas till andra transporter, åt folk som behöver hjälp. Alla de där som tillbringade massor med tid hemma nu under pandemin och plötsligt hann se hur många saker som behövde fixas med. Och varför inte köra grejer till återvinningscentralen? Kanske vårstäda lite? Och klippa gräsmattor? Kanske såga ner lite träd och buskar? Riva nått ruckel på tomten? När idéen om något annat än det han gjort i femton år väl hade satt sig verkar det som om det bara sprutade ur nya uppslag på tjänster.

Redan före sommaren hade bolaget helt bytt affärsmodell. Sociala medier blev viktigt för att få ambassadörer att sprida budskapet om Tipp-Mickes tjänster.

Allt nytt, men ändå inte. I grunden finns service och nöjda kunder, något som han uppenbarligen har massor med erfarenhet av. Tipp-Micke vill ha samma nivå på nöjdhet när han kör grejer till soptippen som när han ordnar en galamiddag eller ett bröllop. Det är så han jobbar.

Om fler kunde göra som han så skulle Coronakrisen bli lite mer som kriser ska vara – utvecklande. Det är stenhårt, nattsvart, för jävligt. Men det finns ljus på andra sidan. Och den som släpper det gamla och stänger den dörren, helt osentimentalt, kommer hitta ljuset snabbare.

Det hjälper en hel del att vara en idéspruta förstås. Men lika stor betydelse har det att inte vara prestigefull och bry sig om status. Visst låter det lite coolare att vara festfixar-Micke än Tipp-Micke. Men den ena betalar inga räkningar i nuläget, och den andra har hittat en helt ny affärsmodell mitt i en global katastrofsituation. Så vem är egentligen coolast här?

Bidragen som pumpas ut under pandemin är viktiga för att upprätthålla tjänster som annars riskerar att upphöra helt under perioden.

Men samtidigt är det en och annan som tack vare bidragsmöjligheterna kommer att stanna kvar i något som inte är affärsmässigt hållbart längre. Även om pandemin någon gång upphör så kommer inget att bli som förr ändå. Vi ändrar vanor, köpbeteenden, arbetssätt och organisationsmodeller. För många av oss kommer livet aldrig att återgå till läget som var före pandemin.

Det går inte att fortsätta vara event-Micke, när ingen vill ha hans tjänster, när världen efterfrågar tipp-Micke. Hur flexibla och snabba vi är i att ställa om, utan stöd och kryckor, kommer att spela roll för om vi överlever företagandet eller inte.

Förmågan att förändra och anpassa oss efter nya omständigheter är den viktigaste för både överlevnad och ett framgångsrikt företagarliv.

Lika bra att ställa om genast.