Annons
Krönika
Anna Gullberg - Srf konsulterna Frilansskribent & konsult
10 september 2020

Anna Gullberg: Väx inte fast i kontorsstolen – men om du gör det är det chefens fel

Det nya distansarbetslivet ställer saker på ända snabbare än både lagstiftning och arbetsgivare hinner med. Visste du om att du som arbetsgivare är ansvarig även för arbetsmiljön hemma hos dina anställda, om de jobbar från hemmet?

Men att du inte kan kräva att få inspektera den för att bedöma risker och vidta åtgärder.

Där är det istället arbetstagaren som ska informera dig.

Ansvaret, det är ändå ditt.

 

Vi är många som är lätt förvirrade nu.  För en del av oss är det härligt att jobba hemifrån, småbarnsföräldrar inte minst. De kan få livet med hämtning och lämning och vabbande att gå ihop mycket enklare än tidigare. Stressen sjunker markant.

Men på vissa sätt är det mycket som är oklart, och allt annat än optimalt med hemmaarbetet, särskilt ur arbetsmiljöhänseende:

Vad händer om arbetstagaren faller ner från en halkig trapp hemma i villan? Det är ditt ansvar att förhindra olycksfall, men om du inte har en aning om att trappen är halkig – ska du kräva att få bygga om hos folk då?

Tänk om din medarbetare blir så passiv och inaktiv på hemmajobbet att hon eller han praktiskt taget växer fast i kontorsstolen?

Tänk om någon har en mögelskada hemma och får luftrörsproblem?

På arbetsplatsen hade du tagit tag i situationen, och ventilationen hade haft regelbundna mätningar och kontroller.

Hemmaarbetsplatsen däremot – rena vilda västern.

 

De funderingar som uppstår i kölvattnet av coronajobbandet är oändliga.

Arbetsmiljölagen säger att du som arbetsgivaren är ansvarig, alldeles oavsett. Du måste göra allt som behövs för att förebygga ohälsa eller olycksfall. I stort sett allt utom att kolla hur det egentligen ligger till, för det får du inte.

 

Arbetsmiljöverkets tips är vaga och välmenande. De små frågorna tar de upp: ta pauser! Glöm inte fikaraster! Lär dig mer om att skapa en miljö som är så bra som möjligt i hemmet!

Men vad händer om hemmet är kaos? Om din anställda lever i en giftig relation med bråk och våld i hemmet, något eskalerat under den utsatta period som är just nu?

Och hur ska du som arbetsgivare kunna ansvara för trångboddhet och brist på ytor att jobba från?

Arbetsmiljöverket tycker att hemmakontoret ska städas upp vid dagens slut, så att det fortfarande är ett hem även om det “just nu används som en arbetsplats”. Så vilket är det då? Ditt hem eller din arbetsgivares distanskontor?

 

Jag är som egenföretagare min egen chef, och ansvarar alltså för arbetsmiljön i mitt hem, förlåt mitt kontor.

Som medarbetare har jag en del en del tips till chefen för att få igång arbetsmiljöarbetet på hemmafronten:

– Ge alla anställda ett aktivitetsband som årets lite för tidiga julklapp. Hemarbete ger automatiskt sittfläsk. Jag kollade min egen inaktivitet, och rusade till affären för att skaffa en pulsklocka när jag slajdat in på 190 steg en intensiv dag då de enda stegen gick till toa och kylskåp. Resten av tiden var framför datorn. Och inte i en särskilt ergonomisk position heller, ska tilläggas.

– Flytta kaffebryggaren till ett annat våningsplan om du har något, eller så långt bort från din arbetsplats som möjligt. Då går du i alla fall några steg.

– Börja och avsluta varje arbetsdag med att gå till jobbet. Sätt på dig ytterkläderna, och gå två varv runt kvarteret. Du blir mentalt förberedd också.

– Luncher hemma sparar pengar, men luncher ute gör livet roligare. När du inte träffar kollegorna naturligt länge så boka in en trevlig fredagslunch varje vecka. Det håller det sociala kittet kvar, och gör så att du kommer ta mer naturlig kontakt via telefon och sms den övriga tiden.

– Glöm inte att lära dig nya emojis! Den skriftliga kommunikationen gör att vi inte kan läsa varandras känslor och avsikter lika väl som när vi träffas och ser minspel och kroppsspråk. Missförstånd uppstår lätt, och det gör arbetsmiljön dålig för alla, var de än sitter någonstans. Strössla med tummar upp i videomöten, skicka smileys i dina mejl och sms, då vet mottagaren att du är glad även när du är kortfattad.

Som man lätt blir. 😉