Annons
I fokus med Roland

Roland Sigbladh: Tillbaka efter sommaren

Text: Roland Sigbladh
Annons

Känns bra att vara tillbaka på jobbet efter en fin sommar.

Vi har haft flera experter i förenklingsutredningen som nu avslutat sitt arbete och där målbilden var att ta fram konkreta förslag på hur enklare regelverk för mindre företag kan införas och hur bokföringslagen kan moderniseras. Förhoppningsvis tycker beslutsfattarna att förslagen är kloka och kan genomföras i närtid, även om jag tror det är tveksamt, det brukar ta tid att få saker på plats och risken blir ju att utvecklingen redan tagit ytterligare steg när den nya lagstiftningen kommer på plats.

Men det kan gå riktigt snabbt att ändra lagar – om man vill, det har vi fått uppleva under pandemin: Många lagar har införts för att öka möjligheterna inte minst för näringslivet att klara de utmaningar de haft. Jag är därför stolt över den påverkan vi haft i våra samtal med Tillväxtverket, Skatteverket, Försäkringskassan och andra myndigheter. Finns nog ingen bransch som känner näringslivet så bra som redovisnings- och lönebranschen. Vi är med dem under hela året, ser till att skatter och avgifter kommer in i rätt tid, att löner betalas ut i rätt tid och att rapporter upprättas på rätt sätt och skickas in i rätt tid – en viktig del i att skapa ett hållbart näringsliv. Vår bransch tar verkligen ett stort ansvar inte minst avseende den ekonomiska delen i hållbarhetsarbetet.

Rådgivning talas det mycket om i branschen, inte så mycket om den löpande basproduktionen som oftast är en förutsättning för rådgivningen. Det är viktigt att se till båda dessa delarna utvecklas, sannolikt i olika takt hos företagen. Därför är det viktigt att vi kan erbjuda kompetensutveckling på alla nivåer som möter alla behoven och även skapa mötesplattformer för medlemmar med olika behov.

När det gäller marknadsföring skulle jag dock önska att alla auktoriserade konsulter marknadsför sig auktorisation i alla sina kontakter med kunder och myndigheter, via mailsignaturer, webbsidor och offerter. Då sprids kännedomen ytterligare vilket i sin tur kommer att öka efterfrågan på just auktoriserade konsulter inom redovisning, lön och rådgivning.
Därför startar jag nu ett stort kännedomsprojekt, där huvudsyftet är att öka kännedomen och efterfrågan på de auktoriserade konsulterna.

Planeringen för årets kongress pågår för fullt. Trist att det måste bli digital även i år. Hade sett fram emot att träffa många medlemmar, träffat viktiga leverantörer och hört spännande föreläsare. Men det får vi genomföra när vi har rätt förutsättningar och när många medlemmar kan samlas på ett säkert sätt.

Aktuella artiklar
Annons