Annons
Branschaktuellt Redovisning

Srf konsulternas skrivningar får användas i årsredovisningsmallarna

Srf konsulternas redovisningsgrupp har tidigare gett ut en vägledning om vad som kan skrivas i årsredovisningen avseende coronavirusets effekter. Nu efterfrågas skrivningarna från externt håll och vi har ställt några frågor till Claes Eriksson, Srf konsulternas redovisningsexpert, med anledning av just detta.
Text: Petra Lagnehag Zars
Annons

Vad innehåller vägledningen?
I årsredovisningen ska företaget lämna information om speciella omständigheter som i särskild grad berör företaget samt väsentliga händelser såväl under som efter räkenskapsåret. Upplysningarna ska lämnas på lite olika ställen. I vägledningen beskriver vi vilken information som bör lämnas samt ger konkreta förslag på skrivningar.

Men påverkas inte företagen i olika omfattning?
Det är riktigt. Vi tar upp det och påtalar att varje företag måste göra en egen bedömning. Men det finns ett stort antal företag för vilka man kan uttrycka sig på ett likartat sätt. Det är för dessa företag vi tagit fram en konkret vägledning. De företag som måste tänka till lite extra kring sin formulering får givetvis också viss vägledning av våra skrivningar.

Vilka är det som nu frågar efter skrivningarna?
Dels är det enskilda konsulter och företag, men också ett antal av de företag som bygger programvara för årsredovisningar.

Och vad svarar ni på dessa förfrågningar?
Att det inte är något problem att lägga in våra skrivningar som exempel i årsredovisningsmallarna. Vi har tänkt till på skrivningar och om det bidrar till att hjälpa andra i just denna fråga får de givetvis använda våra skrivningar. De är öppna för den som har behov av dem.

Finns det mer du kan tipsa om kring själva årsredovisningsarbetet?
Tänk på att det kan kräva lite extra planering för att hinna med i tid. För de som har bokslutsdag sista december ska årsredovisningen vara inne hos Bolagsverket sista juli. Innan dess ska den upprättas, skrivas under, eventuellt revideras, fastställas på stämma med mera. Allt detta kan ta lite extra tid nu och kan behöva genomföras på alternativa sätt i och med att man inte träffas på samma sätt under coronakrisen. Det kan därmed också vara bra att fundera över och använda möjligheten att signera årsredovisningen digitalt samt använda  Bolagsverkets tjänst för digital inlämning.

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons