Annons
Branschaktuellt Lön Redovisning

Vd och grundare Malin Bergman: ”Tro på din idé”

Kvinnors företagande är viktigt för att främja företagsamhet och konkurrenskraft i Sverige. Trots det är det fortfarande färre kvinnor än män som driver företag. Varför är det så och hur är det att vara kvinna och driva företag i Sverige idag. Vi har pratat med Malin Bergman, vd och grundare av redovisningsbyrån ELT Ekonomikonsult AB. Här delar hon med sig av insikter kring företagande och ger tips till andra som vill påbörja sin företagarresa.
Text: Therese Slettengren
Annons

Malin Bergman grundade den Västeråsbaserade redovisningsbyrån ELT ekonomikonsult AB 2018 och år 2022 blev hon vald till ”Årets tillväxtbyrå” i Västmanlands län. Ett år senare blev hon, i konkurrens med vd:ar för stora byråer som Azets och EY, framröstad till ”Årets kvinnliga avtryck 2023” i redovisnings- och revisionsbranschen.  

– Att få utmärkelsen ”Årets kvinnliga avtryck 2023”var jätteroligt. Efter det fick vi faktiskt fler kvinnliga kunder. Idag är drygt 40 procent av våra kunder kvinnor. En trend som jag hoppas ska hålla i sig även detta år, säger Malin.  

Förebild i mamma 

Malin började sin karriär som anställd redovisningsekonom och att hon skulle starta eget bolag var inte självklart, men långt ifrån otänkbart eftersom hennes mamma också är entreprenör. 

– Min mamma drev eget bolag under hela min uppväxt och gör det än idag. Hon är min förebild och jag ringer henne ofta henne och ber om goda råd när jag behöver. 

När Malin blev mamma vid 26 års ålder tog hon steget från att vara anställd till att starta en enskild firma där hon fakturerade egna kunder. Men det var först under en julledighet med familjen 2017 som tankarna på att bilda ett eget bolag började. Hon mötte en kvinna som var auktoriserad redovisningskonsult, drev en enmansbyrå och hade planer på att anställa. 

– Jag förstod att det fanns en många fördelar med auktorisation och några månader senare skrev jag provet för auktorisation genom Srf konsulterna, berättar Malin. 

Vill se andra lyckas 

Knappt ett år senare grundade hon ELT Ekonomikonsult. Hon anställde sin första medarbetare ett par månader senare och i dag har byrån nio anställda, fem män och fyra kvinnor.  

– I början var vi bara kvinnor och det fungerade bra men min erfarenhet är att en arbetsplats mår bra av att ha en jämn fördelning av både kvinnor och män. Arbetsgruppen blir mer dynamisk då. Vid rekrytering är det i första hand kompetensen som avgör och inte könet på personen, säger Malin Bergman.  

Hemligheten bakom tillväxten tror Malin Bergman ligger i hennes drivkraft att se andra företagare lyckas.  

– Jag brinner för mitt yrke och vill se mina kunder lyckas men även hjälpa de kunder som har utmaningar och vara delaktig i att vända en negativ trend. En annan drivkraft är att kunna ge mina barn en bra start på livet. Min 17-årige son är väldigt intresserad av mitt yrke. Det är jättekul.  

Visa på värdet av din tjänst  

Finansförbundets Jämställdhetsrapport 2024 visar att det finns stora skillnader mellan män och kvinnor i finansbranschen. Bland redovisningsekonomer, där lönerna är förhållandevis låga sett till hela finansbranschen, uppgår antalet kvinnor till 40 800 och män till 18 400. Rapporten visar vidare att det fortfarande finns stora löneskillnader mellan män och kvinnor i branschen. Vilket spär på myten att kvinnor har svårare att ta bra betalt än vad männen har. Malin Bergman tycker dock inte att denna myt stämmer.

– Min erfarenhet är att det finns många kompetenta företagare som oavsett kön kan ha svårt att ta bra betalt av olika anledningar, till exempel en rädsla att tappa kunden till sina konkurrenter, säger hon och fortsätter:  

– Det viktigaste är att göra ett bra arbete och få kunden att förstå att redovisningskonsulter inte enbart är en kostnad utan även en del av deras team som hjälper till att skapa bra resultat med hjälp av rådgivning, budget och planering av verksamheten. Då blir det också lättare att ta betalt. I slutet av dagen så måste plus och minus gå ihop – både på mitt och mina kunders företag.  

Gamla normer hindrar  

Enligt statistik från Ekonomifakta 2023 är knappt 28 procent av Sveriges företagare kvinnor, vilket är lågt vid en internationell jämförelse.  Malin Bergman tror att gamla normer ligger bakom denna siffra och att många kvinnor fortfarande väljer att prioritera familjelivet framför karriären.  

– Jag har själv fått frågan ett par gånger om jag verkligen hinner att vara en mamma och driva ett bolag med anställda. Jag tycker inte att det ena behöver utesluta det andra. Jag väljer bort utelivet eller att se på TV om det behövs, men jag prioriterar alltid min familj, barn och hälsan. Träning är det som får mig att orka och något vi ofta gör tillsammans med familjen, säger Malin. 

Malins råd är att kommunicera med sin partner för att få att båda skall få möjlighet att göra karriär.  

– När jag växte upp fanns inte alls samma möjligheter för kvinnor som män. Men jag är övertygad om att vi de kommande 40 åren kommer få helt andra fördelningstal nu när utvecklingen för kvinnors karriärer går framåt varje sekel, säger Malin. 

Hon pekar också på det faktum att det finns väldigt många duktiga kvinnor på ledande positioner hos de större aktörerna som Karin Westerlund (VD, Mazars), Anna Svanberg (VD, EY Sverige) och Sofia Götmar-Blomstedt (VD, PWC).   

– Detta talar för att vi även i framtiden kommer få se fler kvinnor på ledande positioner i vår bransch – men även andra branscher. Jag tror även att stora företag överlag i större utsträckning kommer att se värdet av att ha en bra fördelning av kvinnor och män på ledande positioner, säger hon. 

Många kvinnor idag är enmansföretagare, varför tror du det är så? 

– Jag tror att många, både kvinnor och män, väljer att vara enmansföretagare då det är dyrt att anställa och uppfylla alla de krav som finns på en arbetsgivare. Ett annat skäl kan vara att det många gånger är mer lönsamt att jobba ensam då man inte behöver binda upp sig på hyresavtal för kontor, utrustning och licenser. Det är synd – det är roligt med kollegor!  

 Vad tror du behövs för att främja kvinnors företagande framåt? 

– Jag tror att politiker måste skapa bättre förutsättningar för ett levande näringsliv. Beslutsfattarna behöver vara lyhörda och lyssna till entreprenörer och deras utmaningar genom att bland annat sänka arbetsgivaravgifterna och skatterna samt ta bort sjuklöneansvaret från företagen, säger hon och tillägger:  

– Man måste komma ihåg att det är människor som arbetar som finansierar vår gemensamma välfärd och därför är det viktigt att vi får fler både kvinnor och män som startar företag och därmed skapar arbetstillfällen.

Malin Bergmans råd till andra kvinnor som vill bygga bolag är att strunta i fördomarna. ”Det går att utmärkt att kombinera familjeliv och företagande”, säger hon.

Malins råd till andra kvinnor som vill starta och bygga bolag: 

  • Tro på din idé, arbeta hårt för att få den att fungera.
  • Bygg upp ett bra team som delar din vision.
  • Nätverka! Sök på nätet där finns massor med nätverksträffar.
  • Sträva efter att ha en balans mellan jobb, fritid, meningsfulla relationer och prioritera din hälsa. I slutet av dagen så hänger allt ihop på ett eller annat sätt.
  • Sist men inte minst: Lyssna på de som är erfarna och gjort resan. Välj ut det du själv tycker är bra och lär dig att man alltid kommer falla någon gång under resan. Det viktiga är hur man tar sig vidare och lär sig av det som blivit mindre bra.

Läs också: Linda Andersson: ”Det är roligt att skapa tillsammans”

Aktuella artiklar
Annons