Coronapaketen har haglat – redovisningskonsultens betyg: “ett rätt så värdelöst löfte av regeringen för många företag”
I veckan presenterade regeringen en rapport om hur de olika stödpaketen nyttjas.
Den visar att de branscher som toppar stöden är kultur, nöje, hotell och restaurang, där finns högst andel anställda som permitterats. Inom kultur- och nöjessektorn är det så många som 40 procent av de anställda.
Marie Bengtsson driver Ekonomipartner Online, i Olofström, Blekinge. Hon har tre anställda, och är själv Auktoriserad Redovisningskonsult, Auktoriserad Lönekonsult och Certifierad Affärsrådgivare. Hon är en av Srf konsulternas många medlemmar som jobbar hårt med de företagsekonomiska effekterna av coronapandemin.
– Även om vi har det skonsamt här i söder så har vi kunder över hela landet, och vi märkte redan i mars att de hade bekymmer, säger Marie Bengtsson.
Ekonomipartner Online har stor branschbredd i kundstocken.
– Dels är det besöksnäringen, och i nästa led de som blivit drabbade av besöksnäringens tapp i form av artister, ljudtekniker och andra. Det tog tvärstopp. Två stockholmsföretag vi hjälper tappade alla sina jobb fram till augusti, ett halvårs omsättning rök på en gång, säger hon.
– Det har verkligen gått jättesnabbt, och haft en bred påverkan på alla typer branscher.
Maries eget företag har inte förlorat några kunder, däremot har arbetsvolymen ökat rejält:
– Främst handlar det om rådgivning kring deras situation, och deras tankar kring de närmaste månaderna. Vi tittar på vilka stöd de kan tänkas få.
Marie Bengtsson använder sig mycket av Srf konsulternas coronasida. Hon tycker att den givit snabb information om sådant som är på gång.
– Det har jag gett Srf konsulterna en eloge för, säger hon.
Med själva stöden är det en annan sak däremot.
– Det har varit desto krångligare – både att förstå hur man ska söka, om man kan söka, och vilka konsekvenser det får i andra hänseenden. Det är inte bara att få ett stöd, utan det har varit ändrade spelregler så många gånger att man tappat tron.
Marie Bengtsson möter många ledsna men tappra företagare som kämpar på:
– När ens företag blir näst intill raserat, det svider i alla företagares hjärtan. Men vi ger inte upp, för vi är ett envist släkte vi företagare, säger hon.
Hjälppaketen har haglat under våren. Men vissa saker har fungerat sämre än andra:
– Stöd för korttidsarbete med dess ständigt ändrade regler och förutsättningar för stödet. Alla såna här saker som inte är genomtänkta tar så otroligt mycket energi från vårt arbete, så mycket extrajobb, säger Marie Bengtsson.
Den kraftigt ökade rådgivningen har lett till att de ligger efter med deklarationer och bokslut, som det är högsäsong för.
För småföretagarna är det tufft.
– Vi har fått tänka mycket kring det mest akuta, om företaget hängt med skatten, om förra året gått bra, om man fått kvarskatt. Vi har fått ta till akuta åtgärder med periodiseringsfonder. Sånt som kanske gör dem en tjänst just nu, men samtidigt måste man tänka framåt.
Men det är bara en viss typ av företag som kan nyttja stöden.
– Det är fruktansvärt diskriminerande, hela systemet bygger på att bara en viss typ av företag får stöd. De enskilda firmorna får låga arbetsgivaravgifter vid nästa års deklaration, men det är nästa år så det är inget stöd i den bemärkelsen, säger hon.
Marie Bengtsson
De mest använda stöden, vilka är det?
– Låga arbetsgivaravgifter – där har vi några kunder som tyckt “varför ska jag ha det som inte ens behöver?” Alla fick ju det, även när de inte behövde det.
– Korttidspermitteringar – det har ett flertal tagit del av. Där får vi se hur uppföljningen kommer att bli. Vi har kunder som sökt och fått bekräftelse på ansökan, men ännu inte fått besked. Det är lätt att hamna mellan stolarna.
Vilka åtgärder har funkat sämst?
– Vi har varit aktiva i diskussioner med bankerna för att prata om amorteringsfrihet, eller om att kanske få lite sänkt ränta. Det har gått bra. Men när det gäller extra lån för akuta skulder har det fungerat sämre, där har vi blivit lite luttrade. Coronalån skulle vara så enkelt, men det var det inte. Bankerna tycker det är för stor risk. Vi har fått höra att företagarna kan ta privata lån och låna ut till sina företag.
– Vi har haft några kunder där vi varit aktiva med rådgivning kring investeringsstöd men det har inte varit så att någon har kunnat få det när det väl kommer till kritan. Bankerna har velat ha så mycket säkerhet att ingen kunnat få. Har du inga intäkter har du inget kassaflöde och ingen möjlighet till återbetalning så då blir det inget lån. Det var ett rätt så värdelöst löfte från regeringen.
– Omställningsstödet. Det är ett orättvist stöd, jag kan inte se från min kundstock att det skulle hjälpa så mycket. Om man ska titta enskilt på två månader så kan det slå så fel. Har du säsongsverksamhet blir du diskvalificerad.
Vad får coronakrisen för effekter på framtiden?
– Jag tror att gemene man blir ännu mer angelägen om att ha en bra uppföljning och rådgivning. Vi är mer beredda på olika kriser och sånt som kan drabba företagarna. Sen har man ju också sett att många av grejerna man gjort som varit otänkbart tidigare funkar, det går alldeles ypperligt att ta del av saker digitalt. Många har fått upp ögonen för det, säger Marie Bengtsson.
Det är en tid som bjuder till reflektion.
– Jag hoppas att alla fått lite eftertanke, det gäller att prioritera både vad gäller jobb, fritid och privatliv. Man tar inte saker för givet på samma sätt längre.