Företagande

Dags att deklarera din enskilda näringsverksamhet

Dags att lägga den sista handen vid deklarationen som ska vara inlämnad till Skatteverket senast den 2 maj om du inte har fått anstånd att lämna in den senare. Du som driver enskild näringsverksamhet funderar kanske över vilka utgifter som egentligen är avdragsgilla i verksamheten? Här går vi igenom det och ger några tips!
Text: Therése Allard

Avdragsgillt eller inte? 

Som enskild näringsidkare har man ofta många frågor om vad som är avdragsgillt och inte. Det kan vara svårt att veta vilka utgifter som man får göra avdrag för i deklarationen. Utgångspunkten är att alla utgifter för intäkternas förvärvande får dras av. Annorlunda uttryckt, utgiften ska vara till nytta för företaget och inte vara av privat karaktär.  

Det finns vissa utgifter som aldrig får dras av, till exempel förseningsavgifter och böter. Dessa regler gäller för alla företagsformer, men det finns vissa som begränsar avdragsrätten för enskilda näringsidkare. Det beror på att den enskilda näringsidkaren inte är anställd i sin verksamhet. Därför skiljer sig reglerna för vad som är avdragsgillt för en enskild näringsidkare till viss del från avdragsrätten för ett aktiebolag. En enskild näringsidkare kan exempelvis inte ge sig själv ett friskvårdsbidrag, men det kan ägaren som arbetar och är anställd i aktiebolaget. Skatteverket har ett avdragslexikon för dig som har en enskild näringsverksamhet. Kanske hittar du svar på din fråga där! 

Ränteutgifter hänförliga till näringsverksamheten 

På inkomstdeklarationen förtrycks uppgifter om ränteutgifter utifrån de kontrolluppgifter som banker och andra kreditgivare har lämnat. Uppgifterna förtrycks som ett avdrag i inkomst av kapital oavsett hur lånen har använts. Har ett lån använts i näringsverksamheten är även ränteutgifterna hänförliga till verksamheten och avdraget ska därmed göras där. Om man gör avdrag för ränteutgift i näringsverksamheten behöver man också justera det förtryckta avdraget för ränteutgifter på inkomstdeklarationen. Ett vanligt fel som Skatteverket upptäcker är att man gör dubbelavdrag för räntan eftersom det är lätt hänt att man glömmer att ändra på inkomstdeklarationen.   

Skattereduktion för investeringar i inventarier 

I förra årets deklaration (beskattningsåret 2022) kunde företag begära skattereduktion för investeringar i inventarier som anskaffats under 2021. En av de viktigaste förutsättningarna är att inventariet ska finnas kvar i företaget den 31 december 2022. De tillgångar som omfattas av rätten till skattereduktion är maskiner och inventarier vars anskaffningsvärde ska dras av genom årliga värdeminskningsavdrag enligt inkomstskattelagen.  

Om företaget inte kunde utnyttja hela underlaget för skattereduktion för beskattningsåret 2022 kan det utnyttjas vid beskattningsåret 2023. Företaget kommer då att fylla i det outnyttjade underlaget i deklarationen som lämnas in under 2024. I årets deklaration kommer det inte finnas någon ruta på inkomstdeklarationen utan man yrkar skattereduktionen under övriga upplysningar. Däremot framgår det av specifikationen till deklarationen om man som enskild näringsidkare har något outnyttjat underlag.  

Redovisa moms i maj 

Saknar du momsdeklaration på papper i år? Den som ska lämna momsdeklarationer senast den 13 maj 2024 kommer inte få en pappersdeklaration hem i brevlådan per automatik. Förändringen beror på att de flesta företag redovisar momsen i e-tjänsten ”Lämna momsdeklaration”, vilket gör att merparten av de utskickade pappersdeklarationerna aldrig kommer till användning.  

Det enklaste, säkraste och snabbaste sättet att redovisa momsen på är i e-tjänsten ”Lämna momsdeklaration”, som finns på Mina sidor på skatteverket.se. Fördelen med att använda e-tjänsten är att det blir färre oavsiktliga fel eftersom den har många hjälpfunktioner och man får en kvittens på att deklarationen är inlämnad.

Läs mer:

Deklarera – viktiga datum att ha koll på för dig som privatperson! 

Vad kommer Skatteverket att kontrollera i år? 

Deklarationstidpunkter för aktiebolag under 2024 

Kontrollera uppgifterna i din deklaration 

K10 eller K12 – vilken blankett ska man använda? 

Så kan du jämna ut företagets resultat med skattemässiga dispositioner 

Vad kommer Skatteverket att kontrollera i år? 

Dags att deklarera för dig som är privatperson! 

Kom ihåg att deklarera inkomster från plattformsföretag 

Omfördela skattereduktioner i inkomstdeklarationen 

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons