Annons
Krönika
Lali Fjellström - Srf konsulterna Branschansvarig Redovisning
Lali Fjellström
14 juni 2023

Lali Fjellström: Dagens och framtidens rapportering

Rapport om årsredovisningen!

Bokslutssäsongen börjar närma sig upploppet nu. Har du sett mitt medlemsbrev om Rapport om årsredovisningen? Rapporten är en viktig kvalitetsstämpel på det värde du som är Srf Auktoriserad Redovisningskonsult tillför dina kunders företag. Det är också en viktig hållbarhetsfaktor i vår bransch, har du tänkt på det? Att vi är auktoriserade, att våra kunder får ett kvitto på den kvalitet vi levererat och kan lyfta fram det i sin årsredovisning. Det bidrar till hållbarhet i redovisningsbranschen. Det är ett viktigt element i företagens rapportering, både i dag och i framtiden.

En annan viktig faktor är digital rapportering. På Srf konsulterna jobbar vi sedan länge intensivt i samverkan med myndigheter och andra aktörer för att hjälpa branschen rapportera digitalt för kundernas räkning. Då blir både teknik och etik ännu viktigare byggstenar. Att efterleva såväl GDPR som Penningtvättslagen är inte bara viktigt för byråns egen hållbarhet utan även som stor konkurrensfördel! När vår egen lägstanivå är hög, hjälper vi branschen och alla de företag och organisationer vi kommer i kontakt med att lyfta sig också. Hållbarhetsfrågorna sätter verkligen ljuset på att det är #tillsammans vi åstadkommer resultat, när alla jobbar åt samma håll.

Bästa sättet att fira Redovisningskonsultens dag 16 juni!

Det allra bästa sättet att fira Redovisningskonsultens dag tycker jag är att ge kunderna Rapport om årsredovisningen eller årsbokslutet. En sådan här dag handlar inte bara om att fira utan även att verkligen visa upp värdet av våra tjänster. Att uppmärksamma det stora värde som en redovisningskonsult tillför de företag som anlitar en av oss.

Redovisningskonsultens dag firar vi den 16 juni, då vi också möts och firar tillsammans. Denna viktiga dag då vi uppmärksammar hur viktig vår yrkesroll är för att skapa ett hållbart företagande i svenskt näringsliv. Korrekt och kvalitetssäkrad rapportering är basen som näringslivets samspel bygger på. Denna dag  bjuder Srf konsulternas Stockholmskrets in till after work med lokala branschkollegor. Hur firar du? Använd gärna #redovisningskonsultensdag och #Srfkonsulterna på sociala medier, så firar vi #tillsammans, om än på olika ställen!

Så här på upploppet av en intensiv högsäsong, hoppas jag att du ser fram emot att få pusta ut, klappa dig och dina kollegor på axeln och njuta av den fantastiska känslan av att vara i mål. Tänka på hur viktig du är för dina kunder och deras företag. Stanna upp ett ögonblick och ge dig själv lite uppskattning. Det är du värd! Var stolt! Fira! Du har världens bästa jobb och en riktigt fin yrkestitel!

Almedalen

Srf konsulterna ser Almedalsveckan som en viktig arena för opinionsbildning. Därför är vi på plats i sommar för att prata om hur auktoriserade konsulter hjälper svenska företag bli mer hållbara och konkurrenskraftiga. Vi kommer att hålla ett seminarium på Dagens Industri/Aktuell Hållbarhets scen. Där lyfter vi vikten av att framtidssäkra företag för att säkerställa lönsamhet på lång sikt. Kompetensförsörjning, employer branding, ekonomisk och social hållbarhet och nyttan för näringslivet är några av inslagen. Kom och lyssna, ställ frågor, delta!

Framtidens rapportering är integrerad

Och framtidens rapportering, då? Så här inför sommaren kan det passa att tänka lite fritt, framåt. Jag tror att framtidens rapportering dels handlar om helt digitala och därmed effektivare flöden, dels om att integrerad rapportering blir verklighet. Det handlar alltså om finansiell rapportering integrerad med hållbarhetsrapportering.

I förra veckan skrev Dagens Nyheter om att stora företag vill att samhället ställer om sin affärsmodell. I artikeln beskrivs den ”Färdplan för omställning till hållbar ekonomisk utveckling”, som flera av Sveriges tyngsta ekonomiska aktörer – Riksbanken, Finansinspektionen och storföretag som Spotify, Swedbank, Axfood och Volvo Cars – presenterade. Dessa tunga aktörer har gemensamt tagit fram underlag till de 14 förslag på reformer som förs fram i utredningen. De anser att nuvarande system gynnar kortsiktiga vinster på bekostnad av den långsiktiga lönsamheten. Roligt att de stora ställer den här typen av krav!

På Europanivå implementeras CSRD de kommande åren, vilket kommer påverka både större företag och våra mindre, ägarledda företag. Det gör att skarpa och mätbara aktiviteter som gynnar företags sociala, ekonomiska och miljömässiga hållbarhet kommer bli en självklar del av företagens rapportering. Vi bevakar frågan, särskilt intressant blir det att följa de krav som är på gång för de små- och medelstora företagen.

I vårt grannland Norge presenterades just utredningen om hur hållbarhetsdata ska rapporteras i enlighet med CSRD i norsk rätt. NOU Baerekraftsrapportering är intressant läsning för den som är nyfiken på hur framtidens rapportering kommer att vara integrerad i högre utsträckning än idag.

Till sist vill jag önska alla en riktigt skön sommar och semester. Själv ser jag fram emot att tillbringa ljusa dagar och nätter vid stugan i Höga Kusten. Jag skulle aldrig resa ifrån Sverige på sommaren. Hoppas vi ses till hösten! Varför inte på Srf konsulternas kongress och den stora mässan Ekonomi & Företag 27-28 september?