Annons
Krönika
Lali Fjellström - Srf konsulterna Branschansvarig Redovisning
Lali Fjellström
5 maj 2023

Lali Fjellström: Vad gör min branschorganisation medan jag har högsäsong?

Så här års jobbar många av våra medlemmar intensivt med allt som hör den älskade, hatade högsäsongen till. Bokslut, årsredovisning, semesterårsskifte, deklaration, kassaflöden, kundmöten… Och kanske undrar någon vad vi har för oss på din branschorganisation medan du har högsäsong? Här på Srf konsulterna jobbar även vi för högtryck under våren med att skapa så mycket nytta som möjligt för branschen vi älskar. Förutom vår vanliga verksamhet med ALK- och ARK-puls, nya utbildningar och auktorisationstillfällen, remissvar och frågeservice, möten med YH-skolor, programföretag och myndigheter, tänkte jag berätta lite närmare om några saker vi har för oss medan du tar hand om kunderna.

Penningtvättslagen och länsstyrelserna

Vi jobbar löpande med att informera och utbilda våra medlemmar och övriga branschen om aktuella frågor. Ingen kan säga annat än att Penningtvättslagen varit högaktuell nu, mycket på grund av länsstyrelsens tillsyn som resulterat i höga sanktionsavgifter för många byråer. Vi har publicerat artiklar, uppdaterat våra utbildningar och mallar, tagit fram en särskild sida på vår webbplats med information, frågor och svar, anordnat kretsträffar fysiskt och digitalt, mejlat riktat till alla byråledare och många andra aktiviteter.

Dessvärre är kunskapen om dessa regler och riskmedvetenheten i branschen fortfarande oroväckande låg på sina håll. Men vi ser också att länsstyrelsens tillsyn av vår bransch lämnar en hel del övrigt att önska. Vi har därför träffat länsstyrelserna flera gånger för att framföra våra synpunkter och önskemål. Vi har även inlett samarbete med FAR kring PTL-frågor och kommer träffa länsstyrelserna gemensamt i slutet av maj.

Järvaveckan

I månadsskiftet maj/juni går Järvaveckan av stapeln strax utanför Stockholm. Järvaveckan finns till för att minska avståndet mellan medborgare, politiker, myndigheter och företagsledare och har sedan starten 2016 ökat i betydelse varje år.

I år med över 300 organisationer och mer än 65 000 deltagare på temat Morgondagens Sverige och här finns Srf konsulterna på plats med ett seminarium om hållbart företagande med hållbarhetsredovisning genom NSRS. Här träffar vi bland annat morgondagens företagare, morgondagens medarbetare och morgondagens intressenter och passar då även på att påminna om den konkurrensfördel de har av kvalitetssäkrade rådgivare inom lön och redovisning.

Srf fokus om AI, ChatGPT och GDPR

Förkortningar som dessa är en del av vår vardag, men vad innebär de för våra processer och våra yrkesroller, nu och i framtiden? Missa inte vår Srf Fokus den 2 juni där vi bjuder på ett 45 minuters webinar för att du ska vara uppdaterad på aktuella ämnen. Vi kommer därför inte gå på djupet och räta ut alla frågetecken, men du får del av vår omvärldsbevakning och tips på hur du kan använda de nya verktygen i din yrkesroll på ett bra sätt. Missa inte heller Zennies artikel om AI med länkar till mer info för den som vill läsa på mer.

Almedalen

Srf konsulterna ser Almedalsveckan som en viktig arena för opinionsbildning. Efter att förra årets Almedalsvecka avbröts av terrordådet då en person mördades på grund av sin yrkesroll, känns det viktigt att visa att vi inte låter oss skrämmas bort.

I år är det ju inte valår, men många politiker, näringslivsrepresentanter, myndigheter, företagare och lokala profiler väljer ändå att vara på plats i Almedalen. Vi kommer att hålla ett seminarium på Dagens Industri/Aktuell Hållbarhets scen. Där lyfter vi vikten av att framtidssäkra företag för att säkerställa lönsamhet på lång sikt. Kompetensförsörjning, employer branding, ekonomisk och social hållbarhet och nyttan för näringslivet är några av inslagen. Här pratar vi också om hållbart företagande med NSRS. Kom och lyssna, ställ frågor, delta!

Redovisningskonsultens dag!

Men före Almedalen har vi en viktig dag att se fram emot; Redovisningskonsultens dag den 16 juni! (Jag hoppas du hör folkets jubel och ser konfetti, fyrverkerier, glass och ballonger för ditt inre öga…) Inte bara för att det är dagen efter att alla byråanstånden ska vara inlämnade, utan för att det är den dag då vi och våra samarbetspartners firar den kundnytta och det värde vi tillför svenskt näringsliv. Berätta för alla du känner, lyft på LinkedIn och andra sociala medier, på din webbplats och i samtal med dina kunder. Använd gärna #redovisningskonsultensdag och #Srfkonsulterna på sociala medier. Var stolt! Fira! Du har världens bästa jobb och en riktigt fin yrkestitel!

Och vill du redan nu nominera dig själv eller en riktigt skarp kollega till 2023 års bästa auktoriserade konsult eller verksamhet så är nomineringen öppen!

PS! Visste du att…?

I Danmark har de sen ett år tillbaka en ny, uppdaterad bokföringslag. Deras gamla var från 1998. Vår svenska bokföringslag är från 1999 och Sverige hade också kunnat ha en moderniserad bokföringslag på plats om förslaget inte blivit liggande på departementet. Vi ligger på med jämna mellanrum och frågar hur det går, men hittills har vi bara fått svaret ”vi bereder ärendet”…