På sommaren är det många som ägnar semestern åt båtliv. Det ger en härlig frihetskänsla och en närhet till elementen som många av oss saknar i vår vardag på kontoret. Kanske är du en av dem som ger dig av till sjöss så snart du är ledig?

Att vara företagare är ibland som att vara en mycket liten båt på ett stormigt hav. Man drar på sig en stadig flytväst i förhoppningen att den inte ska komma att behövas. Man behöver någon som bogserar en tryggt in i hamn eller åtminstone lugnare vatten, så man kan ösa båten, laga seglen och planera nästa utflykt. Och andra gånger tuffar företagandet stadigt på, man rör sig framåt med god vind och skummet yrande över fören, inte ett moln syns på himlen och det går lätt att kryssa förbi grynnor på väg mot nya spännande vatten.

Jag är inte är någon båtmänniska själv, jag har svårt att hålla reda på vilken sida som är babord och vilken som är styrbord och om jag blir bjuden ombord på en väns båt säger jag gärna ”knyta fast repet” fast jag vet att det inte heter så.

Men min poäng med båtmetaforerna är att som redovisnings- eller lönekonsulter och rådgivare fungerar vi ofta som näringslivets lotsar. Vi ser till att våra kunder håller sig på rätt köl och på rätt sida om farleden. Vi finns till för att hjälpa företagen göra rätt från början. Och ibland blir vi en sorts sjöräddning när företag hamnat i blåsväder och behöver hjälp att hamna rätt igen. Det vår bransch gör är att lotsa många av Sveriges företagare rätt. Vi hjälper kunderna läsa sjökortet rätt med hjälp av vår rapportering så att de hamnar på den destination de önskar och inte driver vind för våg. Vi finns där för att hjälpa dem i hamn med bokslut och deklarationer eller lotsa in i nya affärer och system. Vi utgör bryggan mellan företag och myndigheter, vi hjälper kunderna navigera rätt mellan blindskär och ser till att de inte går på grund. Ibland får vi hjälpa till att gjuta olja på vågorna också…

På samma sätt är Srf konsulterna som branschorganisation en tuff lotsbåt som baxar andra intressenter i rätt riktning, genom att trycka på från branschhåll med våra medlemmar som stark motor. Några sådana exempel är utredningen om bolaget som brottsverktyg, där en enkät bland våra medlemmar om branschens syn på digital inlämning av årsredovisningen blir viktig input till utredningens arbete. Vi samverkar också med Bolagsverket, Skatteverket och DIGG kring utvecklingen av fullmaktstjänsten ”Mina ombud” för att underlätta den administrativa vardagen för dig som hjälper många företag med olika typer av rapportering. Vi har även under året jobbat tillsammans med bankernas transformationsprogram för att få dem att samordna övergången till deras nya betalningsstruktur på ett mer användarvänligt sätt. Vår matris som visar på skillnaderna mellan bankernas lösningar kommer till god nytta i det arbetet.

Och i år är det som bekant valår. Då finns vi på plats i Almedalen för att föra fram branschens perspektiv i olika frågor och bevaka de näringslivsfrågor som är viktiga för våra medlemmar. Företagen har stort förtroende för sina rådgivare i vår bransch, något som bland annat syntes i SKI-undersökningen och visar att just vår bransch har de allra nöjdaste företagskunderna. Det gör att vi som branschorganisation har möjlighet att påverka näringslivet och de aktörer som rör sig där.

Också när sjögången är hög i olika frågor, tappar vi aldrig vår kompassriktning, att hjälpa och lyfta vår bransch, våra yrkesroller och våra medlemmar. Varken valår eller börshajar får oss ur kurs, vi finns till för branschens utveckling. Någon stiltje syns inte vid horisonten och vi släpper inte rodret utan Srf konsulterna tuffar på, mot nya farvatten!