Annons
Branschaktuellt Lön Redovisning

Kongressdagar 2023: Tvättar du pengar åt dina kunder?

– Kan du vara säker på att du och din byrå inte möjliggör penningtvätt?
Med den frågan inledde Pernilla Halling, kommunikationschef vid FAR ett panelsamtal med fokus på hur byrån undviker att bli utnyttjad för penningtvätt eller finansiering av terrorism. På scen fanns också Srf konsulternas kvalitetschef Camilla Boije, som jobbar mycket med frågan.
Text: Håkan Edvardsson
Annons

Uppskattningsvis tvättas cirka 150 miljarder kronor varje år i Sverige. Sannolikheten för att exempelvis en revisor eller en redovisningskonsult någon gång stöter på detta är alltså hög, menade Pernilla Halling i sitt inledningsanförande. Magnus Karlsson, Strategisk analytiker vid Finanspolisen, höll med och gav en förklaring till varför:

– Redovisningskonsulter, jurister, advokater och revisorer har sådana verksamheter som all storskalig och allvarlig penningtvätt kommer att passera. Där finns stödtjänster de som vill tvätta pengar är beroende av för att öppna dörrar. Har man en godkännandestämpel därifrån är det lättare att glida igenom andra kontroller.

Intresset ökar

Camilla Boije konstaterade att intresset gällande penningtvättsfrågor ökar. Medlemmarna hör exempelvis av sig med allt fler frågor till Srf konsulternas experter i frågeservice.

– Vi har stora och små medlemmar, vilket ger oss olika typer av frågor. Men jag skulle säga att branschen blir allt bättre på att förstå vad som händer. Och att det faktiskt kan räcka med vad magkänslan säger om en viss händelse i ett bolag för att anmäla detta till Finanspolisen. Misstankegraden är väldigt låg när det gäller anmälan om penningtvättsbrott, och det är lag på att göra det.

Avsäga uppdrag

Under den avslutande frågestunden fick panelen bland annat frågor om när, och hur, man bör avsäga sig eller tacka nej till ett uppdrag. Det korta svaret är att allt som väcker misstänksamhet eller avviker från det normala kräver en extra kontroll. Får man sedan inte svar på sina frågor bör man tacka nej. Maria Lantz, Chefsjurist vid FAR gav ett konkret tips på hur man kan agera vid den typen av situationer, som inte alltid känns bekväma.

– REX och REKO är jättebra verktyg när det gäller att hitta bra argument för att avsäga sig ett uppdrag. Det finns bra verktyg i vår bransch – använd dom.

Tips till branschen

  • Registrera er som verksamhetsutövare hos Finanspolisen
  • Rapportera mer till Finanspolisen.
  • Ha gedigna kundkännedomsprocesser.
  • Var vaksamma.
  • Agera om ni ser något misstänkt.
  • Dokumentera det ni gör.

Källa: Magnus Karlsson, Finanspolisen

Panelen fick många frågor från åhörarna i branschen. Från vänster: Camilla Boije, Srf konsulterna. Maria Lantz, FAR. Henrik Lundin, Ekobrottsmyndigheten. Magnus Karlsson, Finanspolisen. Pernilla Halling, FAR. Publiken i den fullsatta salen fick bland annat veta vilka varningsflaggor man bör hålla utsikt efter för att förhindra att man utnyttjas för penningtvätt eller terrorism.

Läs mer:

Kongressdagar 2023: Karriär inom lön >>

Kongressdagar 2023: Nöjda utställare kommer tillbaka >>

Kongressdagar 2023: En stark cocktail för självledarskap >>

Kongressdagar 2023: Lönsam hållbarhet >>

Kongressdagar 2023: ”Vad händer sen” >>

Kongressdagar 2023: Tillsammans vet bäst i lönebranschen >>

Kongressdagar 2023: AI för redovisning och lön >>

Kongressdagar 2023: Direktsänt om ny lönerutin >>

Kongressdagar 2023: Ny styrelse och debatt om medlemskap >>

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons