Annons
Branschaktuellt Lön Rådgivning Redovisning

Skarpt arbete med penningtvättsfrågor är avgörande för byråns trygghet

Text: Lali Fjellström

Torsdag, den 27 oktober: Sista anhalten på denna veckans kretsbesök är Norrköping. Här skiner solen och det är 15 grader varmt, trots att det är slutet på oktober när NSRS-tåget rullar in vid lunchtid. Ikväll är det flera nya ansikten i publiken, exempelvis en byrå som nyss bytt till Srf konsulterna och nu vill passa på att både lära sig mer om hållbarhet som rådgivningstjänst men även bekanta sig med sin nya branschförening. Varmt välkomna, säger vi!  

I Norrköping, precis som på flera av de andra träffarna, blev det mycket snack i pausen om Penningtvättslagen. Många byråer behöver fokusera på att uppdatera sin allmänna riskbedömning av byråns egen verksamhet. Detta är faktiskt även en viktig hållbarhetsfråga, eftersom byråns egen hållbarhet gynnas av att ha ett skarpt arbete med penningtvättsfrågorna. Att vara orolig över om byrån har gjort tillräckligt är dåligt såväl för nattsömnen som för byråns sociala hållbarhet. Och faktiskt är det även en risk för den ekonomiska hållbarheten, eftersom en hög sanktionsavgift kan riskera att sänka företaget lönsamhet rejält eller till och med hota den. Och omvänt, ett väl utfört arbete ur penningtvättsperspektiv ger byrån en trygghet, en konkurrensfördel ur marknadsföringsperspektiv och på sikt även mer stabila kunder.  

Hur hållbarhetsfrågan kan bli en lönsam rådgivningstjänst för såväl lönekonsulter som för redovisningskonsulter står tydligt, och vi resonerade en del kring paketering och prissättning. Kanske gör vi en hållbarhetsredovisning på vår egen byrå först för att lära oss hur och även komma igång med vårt eget hållbarhetsarbete. Därefter är det dags att kontakta favoritkunden som man vill erbjuda något extra, eller kanske kunden i en bransch där hållbarhetskraven redan kommit eller är på väg. Ett förslag är att dela upp tjänsten så att hjälpa kunden upprätta en hållbarhetspolicy är en tjänst, att konsulta för att ta fram den data de vill redovisa är en tjänst och att upprätta själva hållbarhetsrapporten är en separat tjänst.  

Lönekartläggningen är en annan tjänst som byrån kanske redan erbjuder. Varför inte lyfta fram den som en hållbarhetsfaktor för företaget? Där kan lönekonsulterna stå längst fram och bära hållbarhetsfanan. Och självklart är det något företaget kan använda i sin kommunikation som en konkurrensfördel ur employer branding-perspektiv, eftersom kampen om de skarpaste talangerna gör att alla vill jobba på att vara en så god arbetsgivare som möjligt.   

Solsken i Norrköping
Östra kretsens ordförande Björn Svensson hälsade välkomna, här i samspråk med Roland.
Fullt fokus och stort intresse i Norrköping.
Mingel med kollegor är alltid ett uppskattat inslag på kretsträffarna! Här delar av Östra kretsen.

Läs tidigare blogginlägg

Tillsammans med programleverantörerna blir vi starkare

Mötet med Södra kretsen: Stort fokus på social hållbarhet

Fullbokad träff med Västra kretsen – stort intresse för hållbarhet!

Hållbarhet handlar också om bolagets långsiktiga lönsamhet

”Hållbarhet i lågkonjunktur?”

Träffarna med GävleDala kresten och Mellersta kretsen bjöd på givande diskussioner

Stort engagemang hos Stockholmskretsen i Gamla Stan

Hållbarhet på agendan i branschen!

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons