Annons
Branschaktuellt

NSRS får uppskattning på europeisk nivå

Text: Lali Fjellström
Annons

Morgonen den 15 november rullar mitt nattåg in i ett frostigt Umeå. Jag är här för att träffa Norrlandskretsen och andra intresserade i eftermiddag och berätta om Srf konsulternas arbete i allmänhet och hållbarhetsredovisning med NSRS i synnerhet. 

 Jag följer nyheterna i arbetet som pågår i COP27-mötet i Egypten där det står klart att det trots stora målsättningar i många branscher fortfarande är ”business as usual”. Det intressanta är att en stor del av världens ledare samtidigt som de talar om förändring fortfarande fattar beslut i motsatt riktning.  

Under förmiddagen deltar jag i ett webbinarium som Accountancy Europe arrangerar under rubriken ”SMEs’ sustainable transition: how to support it?”. Det hänvisades till en undersökning som gjordes för 20 år sedan som påstod att SME-företag styrs av kortsiktiga mål och därför inte är så intresserade av hållbarhet, som på den tiden kallades CSR eller Corporate Social Responsability. Idag tycks det vara så att det är det större företagen som inte förändras tillräckligt snabbt, medan de mindre och medelstora företagen, SME, i högre grad är tvungna att arbeta utifrån förutsättningarna för att driva sin verksamhet. En av deltagarna i webbinariet sade om de mindre företagen att ”they are by necessity concerned about the long term”. Och som jag brukar definiera hållbarhet i näringslivet, det handlar om företagets lönsamhet på lång sikt.  

Det pratas i webbinariet om de kommande reglerna för SME-företag som arbetas fram av EFRAG på EU-kommisionens uppdrag.  Den aspekt som flera av deltagarna lyfter fram är hur vi kan hjälpas åt inom näringslivet med att ta fram den data som behövs för företagens hållbarhetsarbete. Det är en utmaning att balansera kraven från företagens intressenter med behovet att bespara företagen ytterligare admin och rapportering. De representanter från bank- och finansvärlden som deltar i webbinariet är medvetna om utmaningarna för SME-företag som de vill påverka i hållbar riktning.

På min fråga om hur de tyckte att vår nordiska standard NSRS står sig utifrån dessa behov, svarade Luc Hendrickx från SME United, en av deltagarna i panelen, att det är viktigt att en sådan standard inte är skriven på redovisningsspråk som inte blir begripligt för företagarna och att han därför gillade NSRS eftersom den är ”Very well phrased and understandable by smaller companies”.  

Här kan du se webbinariet i efterhand>>

Redo för möte med Norrlandskretsen i ett soligt Umeå.
Webbinariets moderator Noemi Robert, Director of Accountancy Europe och Luc Hendrickx, Director of SMEunited. Foto: Youtube/Accountancy Europe.

Läs tidigare blogginlägg

Gästar Ekonompodden och pratar hållbart företagande

Skarpt arbete med penningtvättsfrågor är avgörande för byråns trygghet

Tillsammans med programleverantörerna blir vi starkare

Mötet med Södra kretsen: Stort fokus på social hållbarhet

Fullbokad träff med Västra kretsen – stort intresse för hållbarhet!

Hållbarhet handlar också om bolagets långsiktiga lönsamhet

”Hållbarhet i lågkonjunktur?”

Träffarna med GävleDala kresten och Mellersta kretsen bjöd på givande diskussioner

Stort engagemang hos Stockholmskretsen i Gamla Stan

Hållbarhet på agendan i branschen!

Aktuella artiklar
Annons
Annons
Annons
Annons